belépés∆

Raise the Red Lantern (1991)

Raise the Red Lantern (1991)
 
 

Lassan kijön Zhang Yimou legújabb filmje, a Curse of The Golden Flower , úgyhogy itt az ideje, hogy csapjunk egy kis felhajtást a rendező körül. A rendezőt a világ nyugati felében mostanában leginkább a Jet Li főszereplésével készült Hősről ismerhetjük, azonban munkássága jóval korábbra nyúlik vissza és hasonlóan zseniális filmeket foglal magában. A Raise The Red Lantern című munkája, mely Su Tong Wives and Concubines c. regénye alapján készült, annak idején igen nagy port kavart a világban, mivel a kínai kormányzat betiltotta, ezzel egyből ráirányult a figyelem.

A film története egyszerű, de zseniális. 1920-ban járunk és adott egy több száz éves nemesi család, hasonlóan öreg hagyományokkal. Az egyik legfontosabb szokás, mely körül szinte egész életük bonyolódik, hogy a családfő egyszerre több feleséget tarthat, akik külön házat kapnak a kúrián belül. A vörös lámpások, melyek a címben is szerepelnek, azonban nem a nálunk megszokott jelentéssel bírnak. Ezek egyfajta lampionok, melyeket minden este ahhoz az úrnőhöz visznek, akihez éppen legnagyobb kedve van az úrnak. Akinél a legtöbb estét tölti a családfő, gyakorlatilag annak a kezében összpontosul a család irányítása, ő lesz a legdominánsabb az összes feleség közül. Egyértelmű tehát, hogy a hölgyek között nem szövődik túl nagy barátság, ehelyett a véres intrika sokkal jellemzőbb.

Ez mind szép, de akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi baja volt ezzel a történettel a kínai kormányzatnak? A válasz egy kicsit mélyebben rejlik. Yimou az egész környezetet, amellett, hogy remek közeg egy ilyen drámához, egyfajta metaforaként értelmezte. A hagyományok, melyeket a család őriz, valójában a kínai, diktatórikus és merev államberendezkedéssel, míg a főszereplő lányt az egyénnel lehet azonosítani. Aki egy ilyen államon belül szabadságra vágyik, bizony komoly problémákba ütközik. A helyzet szépsége, hogy ezt a mondanivalót a film betiltása teljes egészében alátámasztotta.

Raise the Red Lantern (1991)

Nem csak a botrány felelős azonban a film nemzetközi sikeréért. Zhand Yimou alkotása gyakorlatilag tökéletes. A főszerepet örök női színésze, az akkor még igen fiatal, mondhatni hamvas Gong Li játssza. Az ő, és a többi női karakter megformálásáról elég csak annyit mondani, hogy az örök intrika miatt minden feleségnek több arcot kellett kialakítani. Nem kis teljesítmény egy embert úgy alakítani, hogy két-három személyiségét is be kell mutatni, pedig ennek a filmen ez az egyik alapja.

A remek történet és színészi játék fényét emeli tovább Yimou másik kedvelt témája, a vörös szín használata, illetve annak beillesztése a gyönyörű fényképezésbe. A vörös itt talán egyrészt az otthont, az otthonosságot jelképezi, másrészt a vért, jobban mondva az örök háborút. Ez a szín nagyon tetszetőssé teszi a képeket, melyekkel egyébként is nehéz betelni, pedig általában csak a palota különböző részeit mutatják. De az épp elég. A kúria ősi architektúrája egyszerűen lenyűgöző.

Aki szerette a Hőst, vagy mondjuk a Road Home -ot, és nem tudja kivárni az időt a Curse of The Golden Flowerig, az nyugodtan enyhítheti vágyait a rendező munkái iránt ezzel a filmmel, nem fogja megbánni, sőt. Lehet nagyobb élményben lesz része, mint amit majd az új film nyújtani tud.

Hozzászólások   

#2 Guest 2007-01-05 21:50
Én is pár napja tettem a kezem ügyébe, hogy megnézzem, igaz, még nem került rá sor... :-)
#1 Guest 2007-01-05 21:34
Tök jó, a másik fórumon is pont most írtak róla ketten. Nagyon népszerű film lett ismerőseim körében. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Three Extremes (2004)

Three Extremes (2004)

 iMDBHárom híres ázsiai filmrendező állt össze, hogy három, egymástól történetileg független, témájukban hasonlóságokat mutató rövid lélegzetvételű filmet csináljanak. Mindhárom film a horror kategóriába sorolható, ám különböznek mind az amerikai és európai horrorfilmektől, mind a manapság...

Kung fu mahjong 2 (Jeuk sing 2 gi ji mor tin hau) (2005)

Kung fu mahjong 2 (Jeuk sing 2 gi ji mor tin hau) (2005)

Kung fu mahjong 2 (Jeuk sing 2 gi ji mor tin hau) (2005) iMDB  

Krrish (2006)

Krrish (2006)

 Sosem szerettem az indiai filmeket: mindig úgy éreztem, hogy túl hosszúak, unalmasak és tele vannak idegesítő zenei betétekkel. Most azonban itt van egy film, amit egyszerűen nem tudok nem imádni! És nem csak én...

Luxusautó (Jiang cheng xia ri)

Luxusautó (Jiang cheng xia ri)

  iMDB          Ahogy böngészgettem a tévéújságot ma reggel, megakadt a szemem ezen a filmen, amit a Cinemax 2 vetített, és ha már megláttam gondoltam, nem hagyok ki egy ázsiai mozit.