belépés∆

Unfair - The Movie (2007)

アンフェア – The Movie (2007)

Unfair - The Movie (2007)

iMDB

Akárcsak világszerte, úgy természetesen Japánban is nagy sikert arattak az olyan nagyköltségvetésű, látványos amerikai sorozatok, mint a 24, a Prison Break, vagy éppen a Lost. Mivel ezek a sorozatok is úgy épültek fel, mint a szigetország saját sorozatai, azaz minden rész egymásra épült és a főszereplők folyamatosan keresték benne az igazságot, így nem kellett sokáig várni arra sem, hogy valamelyik japán tévécsatornánál eszébe jusson egy producernek, hogy nekik is kellene leforgatni valami hasonlót. Végül mindez a Fuji TV csapatának jutott eszébe, a 2006 januárja és márciusa között vetített epizódok pedig relatíve jól teljesítettek, átlagosan 15% körüli nézettséget hoztak, az év vége felé elkészült tévéfilm változat pedig 18% felett végzett. Nem volt kétséges tehát, hogy ebből a sorozatból nagyon is megéri mozifilmet készíteni.

Unfair - The Movie (2007)
a tv sorozat reklámja

A történet (állítólag) ott folytatódik, ahol a sorozat abbamaradt. A főhős egy rámenős nyomozónő, „mellékállásban” elvált, lányát egyedül nevelő anya. Rátalál egy nyomra, ami bizonyítékot nyújthat számára egy nagy botrány leleplezéséhez, amiről igazán még maga sem tudja, hogy mi is az. Ám egy napon a kocsiját felrobbantják, a benne ülő babysitter meghal, a lánya pedig kórházba kerül. A kórházat pedig megszállja egy terroristakülönítmény, a rendőrség látszólag tehetetlen, így a nyomozónő a saját kezébe veszi lánya kiszabadításának ügyét.

Unfair - The Movie (2007)

A sorozatot nem láttam, így nem tudom megítélni, hogy mennyire hasonlít a mozifilm a tévés változatra, ám az már a film első néhány percéből kiderül, hogy tipikus blockbusterről van szó. Japán filmtől szokatlanul akciódús, főleg az eleje, néhány egész jól sikerült lövöldözős jelenetet sikerült összehoznia a készítőknek, amik ráadásul némileg valósághűbbek is, mint a hongkongi rendőrfilmek hasonló jelenetei. Persze a tempó azért jellegzetesen japános, azaz jóval lassabb, mint amit elvárhatnánk egy ilyen stílusú krimitől, ráadásul a szereplő jellemének kétoldalúságát túlságosan is igyekeztek kihangsúlyozni a túldramatizált családanyás részekkel.

Unfair - The Movie (2007)

Maga a történet ugyan Hata Takehiko misztikus folytatásos regényéből készült (legalábbis a sorozat mindenképpen), mind a szerkezete, mind a fordulatok, mind a karakterek eléggé sematikusak, szinte mindegyik unalomig ismert klisé, amit már a korábbi krimikben számtalanszor elpuffogtattak. Emiatt aztán ahelyett, hogy ahogy halad előre a történet, úgy lenne egyre izgalmasabb, a néző ehelyett egyre jobban kűzd az álmossággal, mert előre tudja, mi is fog történni.

Unfair - The Movie (2007)

A szereplőválogatás nagy előnye, hogy a sorozat főszereplőinek szinte mindegyikét sikerült „átmenteni” a mozifilmbe is, így a sorozat rajongói nem nélkülözik kedvenceiket ezúttal sem. Természetesen a karakterük is maradt ugyanolyan, így a főszerep a „civilben” jpop énekesnő Shinohara Ryouko privilégiuma maradt, akinek némileg talán behatárolt színészi képességeit igyekeztek az erotikus kisugárzásával pótolni. Ennek megfelelően sokszor hosszan elidőzik rajta a kamera és nem maradhattak el olyan ziccerek sem, mint amikor átázott ruházatban futkos hosszasan. Nála jóval jobban eltalált a sorozatban nem is szereplő Saiki figurája, akit Eguchi Yosuke alakít úgy, hogy a néző végig csak találgatni tudja, hogy kivel is van valójában. A másik nagy arc az ezúttal „hipermenő” parancsnokot alakító, vagány napszemüvegben pompázó Terajima Susumu, a több ismert színész (Oosugi Ren, Hamada Mari, stb.) csak átlagosat produkál.

Unfair - The Movie (2007)

A filmen pedig megtalálható a blockbusterek összes előnye és hátránya. Látszik a nagy költségvetés, a monumentalitásra törekvés, ám a klisékből összerakott forgatókönyv és az ehhez a stílushoz nem passzoló, lassú tempó megöli az egészet. Aki látta a sorozatot és kíváncsi a folytatásra, annak ajánlott csak megnézni, egyébként simán kihagyható.

Unfair - The Movie (2007)

Hozzászólások   

#1 GaboJa 2007-11-09 14:43
Yezy új stilust vettél fel az írás közbe ilyen szavak hipermenő nagy arc:-) tőled szokatlan. Amugy jó kis ajánló lett így ez. de nem látom értelmét megnézni viszont a plakátja jó a filmnek már majdnem azon voltam megnézem aztán olvastam az ajánlót.:-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Chain Gang Girls (Kuuga no ori: Nami dai-42 zakkyobou) (2007)

Chain Gang Girls (Kuuga no ori: Nami dai-42 zakkyobou) (2007)

 A Museum Soft számolatlanul ontja hosszú évek óta a pink filmeket, amik úgy látszik, az egyre inkább önismétlő sztorik ellenére is töretlen népszerűségnek örvendenek. A nemrég tárgyalt Death Row Girls után ezúttal következzen egy...

A Gentle Breeze in the Village (Tennen Kokekko) (2007)

A Gentle Breeze in the Village (Tennen Kokekko) (2007)

Ez a film egy újabb bizonyítéka annak számomra, hogy az eredetileg lányok számára készült, úgynevezett shoujo mangákból sokkal jobb produkciókat lehet készíteni, mint a fiúk érdeklődésére számot tartóakból. Hogy ez miért van így, nehéz megmondani,...

Vengeance! (Bao chou) (1970)

Vengeance! (Bao chou) (1970)

Miután Wang Yu és a The Chinese Boxer szépen elindította a vérszagú karate/kung-fu filmek sorát, és jött a nyomában Bruce Lee a nuncsakujával, miért pont Chang Cheh maradt volna ki egy ilyen neki való irányzatból?...

D-Day (2013)

D-Day (2013)

  Azt gondolom, mindegy, hol élünk, hány évesek vagyunk, vagy mi a foglalkozásunk, valamennyiünk életében eljön egyszer az a nap, melyet az ismert történelmi háttér miatt ’D-Day’-ként is emlegethetünk. Egy-egy ilyen napot mindenki - akár mi...