belépés∆

Cure (1997)

Cure

Kurosawa Kiyoshi zseniális alkotása, a misztikus/okkult pop film és az art movie határmezsgyéjén. Annyira tetszett, hogy nekiálltam megcsinálni a magyar feliratot hozzá. Nem az a hatásvadász film, lehet hangulat kell hozzá, de engem nagyon elkapott. Ozu Yasujiro nyomdokain halad, a tökéletes atmoszférateremtés a kulcsszó, és nem a történet. Ehhez felhasználja a végletekig aprólékosan kidolgozott környezetet és a nagyszerű színészi játékot. Az ilyen szintű odafigyelés szerintem a japán film egyik sajátja, és ez ezen a filmen is nagyon jól látszik. Meg kell nézni!!


-Manu-

A Cure egy remek japán nyomozós - sorozatgyilkosságos krimi / thiller Kiyoshi Kurosawától, de több dologban is eltér a hasonló besorolású "szokványos" daraboktól. És előrebocsátom: nagyon tetszett a film.
Bár a gyilkosság módja (hatalmas X alakú felmetszés a nyakon-mellkason) elég durva, de abszolút nem azon van a hangsúly (mint pl. a Hetediknél, ami egy-két undorítónak szánt gyilkosságon kívül mást nem tud felmutatni, Brad Pitt bénázik, Morgan Freeman-nek meg abszolút nem hagynak teret, de mindegy, ez egy másik lapra tartozik).
Másrészt nem azért thiller, mert néha befosik a tisztelt néző egy ajtó mögül kieső hulla / előugró gyilkos / elfutó macska miatt, hanem mert... mert kellemes nyomasztó atmoszférája van, mert nem tudod, mi fog történni éppen, mert nem tudod, hogy "kinek mi a szerepe" vagy hogy ki vannak-e osztva a szerepek egyáltalán.
Harmadrészt a nyomozás nem telefonszámok felhívogatásából és sztriptízbárokban való verekedésekből áll, hanem lélekbúvárkodásból és pszihológiából.
Negyedrészt: sorozatgyilkosságok vannak, de sorozatgyilkos nincs. Hatalmas ötlet, és még sosem láttam ilyen "fenyegetően", ugyanakkor (illetve éppen azért) hihetően, ésszerűen előadva.

*** A post innentől spoilereket tartalmaz!! ***

Végül pedig három önkényesen kiragadott dolog, ami tetszett: 1.) végig ott volt a lehetőség, hogy a fickó is a bűvölés hatása alá kerül (nem tudjuk, hogy mi történt bent Mamiya cellájában, mielőtt kijött), de azért sem ezt a várható befejezést kapjuk, hanem egy amúgy marha "elegáns" lezárást (Mamiya-ra gondolok és az utolsó befejezetlen "X"-re...); 2.) a látomásos jelenetek finoman vannak tálalva és kevés van belőlük (nem "tolakodóak"); 3.) hasonló überpara borzongató (sőt, paranoiás) befejezést kapunk, mint A kör esetében, de míg ott szerintem kicsit bénán jött ki (túl erőltetett) és nem is tudtam komolyan venni, itt teljesen jól "ül".

-Ramiz-

imdb

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Shaolin harcművészete (DVD, 2008)

Shaolin harcművészete (DVD, 2008)

   EREDETI CÍM: Nan Bei Shao Lin RENDEZŐ: Lau Kar Leung (Liu Chia-Liang) FŐSZEREPLŐK: Jet Li, Wong Chau Yin, Hu Jian Qiang, Yu Cheng Hui, Yu Hai FORGALMAZÓ: Black Mirror KIADÁSI ÉV: 2008 BESOROLÁS: 18+...

The First 7th Night (Tau chut) (2009)

The First 7th Night (Tau chut) (2009)

Az amúgy is igen termékeny Herman Yau idén nagyon belehúzott, hiszen rendezőként négy, operatőrként pedig két produkciót is jegyez. Ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy egy kaptafára gyártja a nagyon hasonló darabokat, hiszen van közöttük vígjáték...

Strawberry Shortcakes (2006)

Strawberry Shortcakes (2006)

  iMDB   Egy pár nappal, héttel ezelőtt adtam hangot elkeseredettségemnek a Granny Gabai ismertetőjében a 2006-ban készült japán drámák színvonalát illetőleg,...