belépés∆

New Female Prisoner Scorpion 1-2 (1976-1977)

New Female Prisoner Scorpion

Nincs új a nap alatt, ahogy mondani szokták. A négy részes, remek eredeti sorozat, ami csak azért szakadt meg, mert Kaji Meiko összeveszett az utolsó részt megrendező Hasebe Yasuharu-val, folytatásért kiáltott, ám hosszú ideig csak a tanakodás volt, hogy hogyan is lehetne továbbvinni Nami kalandjait. Végül a már a korábbi részek forgatásán is segédrendezőként buzgolkodó Kohira Yutaka állt elő a farbával, mondván, ő egyszerűen újrakezdené az egészet, más szereplőkkel. A Toei vezetése rábólintott az ötletre, kezdődhetett a forgatás, egyúttal pedig megkezdődött az a máig tartó folyamat, amiben boldog-boldogtalan próbálja újraértelmezni, meg- és felújítani Matsushima Nami történetét.
 
Kohira a leginkább a School of the Holy Beast főszereplőjeként elhíresült Ema Ryouko-t választotta ki Kaji helyére, a forgatókönyvet pedig úgy állíttatta össze, hogy egyfajta összegzése legyen a négy korábbi epizódnak. Ismét végignézhetjük, hogyan lett az ártatlan Nami-ból a félelmetes Sasori, hogyan szökik meg a börtönből és hogyan áll bosszút az őt átverőkön.
A történet tehát túl sok új elemmel nem szolgál és látható, hogy a börtönbeli alázások eszköztára sem kifogyhatatlan, de azért még mindig ez a szál talán a legérdekfeszítőbb az egészben. Ito Shunya és Hasebe Yasuharu rendezéseiben nagy hangsúlyt fektettek a lenyűgöző képi világra, amit Kohira is megpróbált a maga módján „leutánozni”, ám sem a tehetsége, sem a költségvetés nem tette lehetővé, hogy egyenrangú látványvilágot alkosson meg. Azért annak a szó szerinti megfestése, hogy milyen lelkiállapotban éli meg Nami az ítélet kihirdetését a bíróságon, nem rossz. Sajnos az aláfestő dallamok is szegényesek, sokszor idegesítőek lettek, így elmondható, hogy egyetlen elemében sem ér fel ez a rész a korábbiak színvonalához.


A rendező azonban nem adta fel azt az álmát, hogy saját felfogásában is bemutassa Nami kalandjait. Egy évvel később, 1977-ben újra próbálkozott, ezúttal a Cellblock-X cím alatt. Az újfent lecserélt főhősnő (Natsuki Youko játszotta) hátterét teljesen újragondolták, ugyanis most éppen ápolónő volt, mielőtt lecsukták volna. A börtön falai között egy támogatóra is lel, aki saját testi épségét sem kíméli annak érdekében, hogy egykori jótevőjének segítsen. További csavar a történetben, hogy a börtönőrök között sem akármilyen rivalizálás folyik, az igazgató pedig a távoli Osakából importál egy gépfegyveres brutális illetőt a lányok megfékezésére. Mondani sem kell, hogy szökés lesz a dologból...
Ebben a részben már bátrabb volt a stáb, brutálisabb eszközöket vetnek be a vallatásokhoz és a rabok egymást sem kímélik annyira, mint az egy évvel korábbi változatban. A képi világ és a zenék ugyan továbbra sem annyira hangulatosak, de azért a stáb védelmében mindenképpen elmondható, hogy fejlődtek és sikerült felülmúlni a saját egy évvel azelőtti próbálkozásukat. Mint Women in prison sztori, egyáltalán nem rossz, de evidens, hogy mint Female Prisoner, úgy csak gyengécske másolat lehet.


eredeti cím: 新・女囚さそり 701号
1. rész iMDB

eredeti cím: 新・女囚さそり 特殊房X
2. rész iMDB
 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Mothra (Mosura) (1961)

Mothra (Mosura) (1961)

1957-ben jelent meg Japánban Fukunaga Takehiko (Nakamura Shinichirou és Hotta Yoshie ötletein alapuló) sci-fi fantasy regénye, a Sugárzó tündérek és Mothra. Természetesen a kaiju filmek fénykorában nem várhatott sokáig a megfilmesítés sem, amit 1961-ben valósított...

Love impossible (Namnam buknyeo) (2003)

Love impossible (Namnam buknyeo) (2003)

Love impossible (Namnam buknyeo) (2003) iMDB  

Yotsuya Ghost Story (Yotsuya kaidan) (1959)

Yotsuya Ghost Story (Yotsuya kaidan) (1959)

1959-ben két stúdió is vetélkedett a nézők kegyéért a közismert történet újabb változataiban. A Ghost Story of Yotsuya változatot már ismerhetik az olvasók. Lássuk, mire jutott a témával a DAIEI stúdió.

Song Kang-ho

Song Kang-ho

Song Kang-Ho (송강호)  Song Kang-Ho 1967 január 17-én született KyungNam-ban, Dél-Koreában. A Kimhae High School elvégzése után különféle színházi társulatokban játszott, de sosem tanult színészetet. Jelentős gyakorlatott szerzett azonban, amikor csatlakozott Kee Kuk-seo színházához,...