belépés∆

Gojoe Reisenki (2000)

Gojoe Reisenki (2000)

imdb 

Hatalmas várkozással kezdtem neki e filmnek. Nagy kedvencem, az Electric dragon 80000 V előtt készült egy évvel, s ugyanaz a stáb forgatta: Sogo Ishii, rendező; Asano Tadanobu, Masatohi Nagase, a főszereplők. Bármennyire próbáltam visszafogni magam, sokat vártam e triótól.
Klasszikus japán mítoszt dolgoz fel a film: két klán háborúja után a a győztesé, a  Taira kláné lesz az uralom, viszont nem élvezheti, mivel éhinség és járványok követik a csatározásokat. Ezt az állapot tetézi, hogy egy stratégiailag fontos helyen lévő hidat megszál egy démon, lehetelenné téve az átkelést.
A film egy kicsit populárisabb formában, mégis talán nehezebben érthetően ugyanazon témák körül forog, mint az ED80000V - harc és buddhizmus. Ennek megfelelően a film ritmusa erősen változó, néhol pörög, máskor meg nagyon lassú. Én sajnos nehezen tudtam magam ráhangolni e váltásokra. A másik komoly problémám, hogy a lassú jelenetek nincsenek kitöltve. Nincs semmi telített látvány, erős és kifejező színészi játék, vagy hasonlóak, ezért unalmas.

Gojoe Reisenki (2000)


Van azonban nem kevés pozitívum is. Sogo Ishii valahogy iszonyatosan ügyesen lavíroz a történelmi film, és a fantasy között. Minden "csoda" megmagyarászható valamilyen természeti jelenséggel, amellyel véletlenszerűen találkoznak a hősök. Valahogy tényleg így érezhettek annak idején az emberek, amikor próbálták magyarázni a világot maguk körül. Nagyon jók a jelmezek, amik nagyon hűségesek az eredetihez, legalábbis a Legend of The Taira Clan (Shin Heike Monogatari) című Mizoguchi filmben ugyanezek a jelmezek voltak, és Mizoguchi mester erre nagyon odafigyelt. Nem rosszak a színészek sem, Masatoshi Nagase egyre inkább a kedvenceim közé avanzsál. Eddig három teljesen más szerepben láttam, és mindegyiket kivállóan alakította. Asano koma viszont messze maga alatt teljesít. Felveszi a kemény arcot, és ezen végig nem változtat semmit. Mintha egy maszk lenne rajta. Nem is érdemel több szót.
Összeségében: hangulatilag jó, van mondanivaló is, amit nem olyan könnyű megfejteni, de elnyújtott, és vannak benne teljesen felesleges mellékszálak. 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

"Török Rambo" (Vahsi kan, 1983)

"Török Rambo" (Vahsi kan, 1983)

A nyugat nyomása alatt meghajolva ma egy kicsit kivételt teszünk és popularizálódunk. Bár kilépünk Ázsiából, de azért még keleten maradunk, s ha tovább olvastok, meg is tudjátok, mire ez a rebellizmus! (manu)         A John Rambo (v....

Sarutobi Sasuke and The Army of Darkness 3 - The Wind Chapter (Sa…

Sarutobi Sasuke and The Army of Darkness 3 - The Wind Chapter (Sarutobi Sasuke Yami no Gundan Kaze no Maki) (2005)

Szépen araszolgatunk előre a történetben, aminek ideje is volt már. A nagy merényletre készülő Koga nindzsákat eddig állandóan megakasztotta valami, de majd ezúttal! Sarutobi Sasuke a Toyotomi erők urától azt a parancsot kapja, hogy szerezze meg...

Sharp Guns (Him gok) (2001)

Sharp Guns (Him gok) (2001)

A hongkongi akciófilmekről általánosságban elmondható, hogy noha a sztori tekintetében sokszor igencsak középszerűek és a fordulataik ismerősek lehetnek korábbról, a többségük kivitelezése stílusos. A 90-es években jópár category III akciót megrendező Billy Tang Hin Sing...

Love in Disguise (Lian ai tong gao) (2010)

Love in Disguise (Lian ai tong gao) (2010)

Az elsőfilmes rendező, Wang Lee-hom a legkevésbé sem idol-mozifilmet akart készíteni, ám a legszélesebb közönséget megcélzó romantikus vígjátéka, a Love in Disguise épp személye miatt lett mégis az.