belépés∆

Gojoe Reisenki (2000)

Gojoe Reisenki (2000)

imdb 

Hatalmas várkozással kezdtem neki e filmnek. Nagy kedvencem, az Electric dragon 80000 V előtt készült egy évvel, s ugyanaz a stáb forgatta: Sogo Ishii, rendező; Asano Tadanobu, Masatohi Nagase, a főszereplők. Bármennyire próbáltam visszafogni magam, sokat vártam e triótól.
Klasszikus japán mítoszt dolgoz fel a film: két klán háborúja után a a győztesé, a  Taira kláné lesz az uralom, viszont nem élvezheti, mivel éhinség és járványok követik a csatározásokat. Ezt az állapot tetézi, hogy egy stratégiailag fontos helyen lévő hidat megszál egy démon, lehetelenné téve az átkelést.
A film egy kicsit populárisabb formában, mégis talán nehezebben érthetően ugyanazon témák körül forog, mint az ED80000V - harc és buddhizmus. Ennek megfelelően a film ritmusa erősen változó, néhol pörög, máskor meg nagyon lassú. Én sajnos nehezen tudtam magam ráhangolni e váltásokra. A másik komoly problémám, hogy a lassú jelenetek nincsenek kitöltve. Nincs semmi telített látvány, erős és kifejező színészi játék, vagy hasonlóak, ezért unalmas.

Gojoe Reisenki (2000)


Van azonban nem kevés pozitívum is. Sogo Ishii valahogy iszonyatosan ügyesen lavíroz a történelmi film, és a fantasy között. Minden "csoda" megmagyarászható valamilyen természeti jelenséggel, amellyel véletlenszerűen találkoznak a hősök. Valahogy tényleg így érezhettek annak idején az emberek, amikor próbálták magyarázni a világot maguk körül. Nagyon jók a jelmezek, amik nagyon hűségesek az eredetihez, legalábbis a Legend of The Taira Clan (Shin Heike Monogatari) című Mizoguchi filmben ugyanezek a jelmezek voltak, és Mizoguchi mester erre nagyon odafigyelt. Nem rosszak a színészek sem, Masatoshi Nagase egyre inkább a kedvenceim közé avanzsál. Eddig három teljesen más szerepben láttam, és mindegyiket kivállóan alakította. Asano koma viszont messze maga alatt teljesít. Felveszi a kemény arcot, és ezen végig nem változtat semmit. Mintha egy maszk lenne rajta. Nem is érdemel több szót.
Összeségében: hangulatilag jó, van mondanivaló is, amit nem olyan könnyű megfejteni, de elnyújtott, és vannak benne teljesen felesleges mellékszálak. 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Ghost Cat of Otama Pond (Kaibyô Otama-ga-ike) (1960)

The Ghost Cat of Otama Pond (Kaibyô Otama-ga-ike) (1960)

  Bársonyos szőr, hosszú szempilla, osonó járás, szó szerint igéző tekintet jellemzi őket. Számos film kihagyhatatlan szereplői. Náluk viszont nincs epillált hónaalj, hosszú körmök helyett karmaik vannak, a férfiaknak sajnos sokba kerülnek, mert tőlük pusztulnak, nem...

The Hypnotized aka The Faceless Beauty (Eolguleobtneun minyeo) (2…

The Hypnotized aka The Faceless Beauty (Eolguleobtneun minyeo) (2004)

  imdbKim in Shik ismét nem kispályázik, szépen lassan, mérnöki precizitással ás szereplői érzelmeinek legmélyére... 

A szerelem kísértete - Windstruck (2004)

A szerelem kísértete - Windstruck (2004)

Rendezte: Jae-young KwakIMDb Kyung-jin Yeo (Ji-hyun Jun) lelkes, munkáját elrettentő komolysággal végző rendőrtiszt. Myung-woo (Ko Hyuk-jang), a szimpatikus, tisztelettudó tanár némi félreértés miatt áldozatul esik Kyung-jin bűnüldözési mániájának. Mégis összebarátkoznak, és ahogy az lenni szokott:...

Highway Star (2007)

Highway Star (2007)

iMDB   Nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek a „trot” nevű zenei stílus nem mond semmit, legalábbis ebben a hitben életem eddig. A Highway Star c. film kellett hozzá, hogy rádöbbenjek,...