belépés∆

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)
A thai mozit mifelénk jobbára csak a borzadályos(an rossz) szellemlányos, vagy az Ong Bak stílusú „verekedős” filmekből ismerjük. De íme, itt a bizonyíték, hogy arrafelé is létezik minőségi filmgyártás.

1765-ben Thaiföld még nem létezik, beleolvadt a Burmai Királyságba. Nem végérvényesen, mert még állami és népi szinten is él az ellenállás. A frissen hatalomra került új burmai uralkodó első tervei között van, hogy végérvényesen le akar számolni mindenkivel, aki a birodalma egységét veszélyezteti. Hatalmas túlerőben lévő seregei a régi thai főváros felé özönlenek, ahol a lázadók gyülekeznek. Egy kis falunál nem várt ellenállásba ütköznek. A bang rajan-i parasztok, az esélyeket mit se mérlegelve, felvállalják a nyílt harcot.

Nyolc ízben szálltak szembe a hódítókkal, míg a thai királyi sereg tétlenül várt, vagy gyáván megfutott…

 

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Nem hittem volna, hogy ilyen profi színvonalú, látványos kiállítású alkotást fogok látni, amikor Manu ajánlására megnéztem a filmet. A történelmi filmek legjobb hagyományait láttam viszont, ötvözve a modernkor adta lehetőségekkel. Szerencsére a technikai eszközökkel csak éltek, és nem visszaéltek az alkotók, nem úgy, mint a mostanában készült hollywoodi szuperprodukciók. Minden bizonnyal nemzeti ügy lehetett a film elkészítése, mert nagyon komoly statisztéria vonul fel a tömegjelenetekhez. A kiállítás nagyvonalú, ahogy az egy igazi történelmi produkcióhoz illik, de nem hivalkodó. Igazából főszerep nincs a filmben, de van számos fontos karakter.

 

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Mivel a népi ellenállásnak óhajtottak emléket állítani, ez a koncepció nagyon ésszerű volt. Szerzetesek, vadászok és arisztokraták egyaránt feltűnnek, de a falusi parasztság adja az igazi hősöket. Szerencsére a forgatókönyv elkerülte a legnagyobb csapdát, a sematizálást. A helybeliek nem gáncs nélküli lovagok, az ellenség nem gyilkos horda. A burmaiak között vannak persze olyanok, akik az ellenfél vére árán igyekeznek hatalomba kerülni, és a hódítók úgy viselkednek, mint akik nem tartanak semmitől, de ez lehetett a valóság. Az ellenállók kihasználják a helyismeretüket, egyszerű, de hatásos eszközökkel küzdenek, de katonailag képzetlenek, ami okoz tragédiákat.

 

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Nagyon valószerű az egész, határozottan van „feelingje”. Annál is inkább, mert a harcosok nagy része egy szál ágyékkötőben, vagy lepelben van a csatatéren, míg a küzdelem többnyire fölöttébb gonosz külsejű vágófegyverekkel folyik, bár már szól a puska és az ágyú is, a marakodó emberiség nagyobb örömére. Ennek megfelelően helyenként bizony rázós jeleneteket is láthatunk. Nekünk, magyaroknak, talán az átlagnál kedvesebb lehet ez a film, mert nagyban emlékeztet a török hódítás korabeli időkre. Leginkább talán Drégely ostroma juthat az eszünkbe. A vár hős védői közül csak a kapitány, Szondi György neve maradt fenn, pedig a társai éppúgy vállalták a biztos halállal járó végsőkig kitartást, mint a bang rajan-i parasztok. Tudták, vannak esetek, amikor a nemzet fennmaradása érdekében nincs helye az alkunak. Számomra ez az üzenet jött át leginkább. Végül mindkét fél elérte a célját, az ellenállók jelentős élő erőt pusztítottak el és időt nyertek, mielőtt végleg felmorzsolták volna őket. Örök hála nekik az áldozatukért.

 

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Summa summárum: A film látványos, mozgalmas, sajátságosan nemzeti, de kellően nemzetközi ahhoz, hogy bárhol tudjon a helybeliekhez szólni. Nem szövegközpontú, a mai nézők igényeihez igazodó. Lelkesítő és megható, néha megrázó. Mindenképp figyelemreméltó alkotás.

Főszereplők: Winai Kraibutr; Bin Banleurit; Jaran Ngamdee; Atthakorn Suwannaraj
Rendezte: Thanit Jitnukul (thai; 2000; 113 perc)
imdb

Hozzászólások   

#1 fea 2008-02-21 08:42
A film pont abban hatalmas, hogy nem követi az aktuális trendet. Nincsenek gyönyörű paloták és csillogó páncélok, jóképű hősök és kifinomult udvarhölgyek, csak egy koszos, saras kis falu, fél-benszülött lakosság és - ahogy oldfan írta - ágyékkötők. Na meg a kapitány írdatlan bajusza! Tom Selleck elkezdhet hormontabletták at szedni :-)
Az akciók nyersek és brutálisak, ahogy a thai filmektől megszokhattuk, és az egész egyszerre hiteles, de mégis vizuálisan megkapó, történetmesélés e drámai.
Annak idején elszalasztottam , hogy írjak róla, úgyhogy most örülök, hogy mégis felkerült a lapra.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Death by Hanging (Koshikei) (1968)

Death by Hanging (Koshikei) (1968)

Egy Japánban élő koreai férfit, akit a filmben R-nek hívnak, halálra ítélnek két fiatal nő meggyilkolásáért és megerőszakolásáért. A film az ő felakasztásával kezdődik, ami sikertelen: a férfi túléli az akasztást. A bizottság tanácstalan, hosszas...

Perfect Education (Kanzennaru Shiiku) (1999)

Perfect Education (Kanzennaru Shiiku) (1999)

Perfect Education (完全なる飼育) (1999)iMDBAz úgynevezett pink filmek már elég régóta különleges helyet foglalnak el a Japán filmművészetében. Fénykoruk mintegy 40 évvel ezelőtt volt, de mindmáig készülnek újabb és újabb darabok belőlük. A hat részből álló...

The Great Yokai War (Yokai Daisenso) (2005)

The Great Yokai War (Yokai Daisenso) (2005)

 IMDbMiike ezzel a filmjével tovább folytatja útját a nagy költségvetésű popfilmek világában - úgy látszik épp ezt a korszakát éli. Az utóbbi időben legyártott hasonló munkáival ellentétben, melyek sajnos szerény véleményem szerint nélkülözték a munkásságát...

Jacky Wu Jing

Jacky Wu Jing

Jacky Wu Jing (吳京) Wu Jing 1974. április 3-án született Pekingben. Apja és nagyapja is harcművész volt, így nyilvánvalónak tűnt, hogy az utód is követi felmenőit. Hat éves korában apja utasítására került a Peking...