belépés∆

Once Upon a Time in China I (Wong Fei-hun) (1991)

Once Upon a Time in China I (Wong Fei-hun) (1991)

Igazi, mára már klasszikussá vált filmtrilógia első része, melynek köszönhetően Jet Li elismert színésszé valt nem csak hazájában, hanem világszerte. A rendező, a nem kevésbé ismert Tsui Hark (Chinese Ghost Story, A Better Tomorrow stb.), akinek az egyik legjobban sikerült munkája ez az alkotás.
A főszereplő, Wong Fei-hun, aki egyébként a XIX. században élő valós törénelmi személy volt, s korának legendás hőse, harcművészeti iskolát vezet Kantonban. Ez az az időszak, mikor Kína megnyitja kapuit a nyugatról érkező idegenek előtt, akik természetesen hasznot akarnak húzni a földrésznyi országból és lakóiból. Wong nem nézi ezt jó szemmel, s meggyőződése, hogy ha a dolgok így mennek tovább, több idegen lesz Kínában, mint kínai (ettől a kijelentésétől majd' leestem a székről, hiszen ma pont az ellenkezője igaz). Előbb-utóbb meg is gyűlik a baja az éppen aranyásókat toborzó ameriakiakkal, akiket a város elöljárója pártfogol (tehát vele is), illetve a várost uraló triád bandával. Hogy ne legyen nyugodt az élete, a fentebb említett bajkeverők mellé még társul egy másik harcművész mester, aki iskolát akar alapítani és ezért kihívja Wongot, hogy legyőzze, s ezzel megteremtse hírnevét, amire gyűlnek a tanoncok. Ez a sok különálló szál persze a film végére össze vissza bonyolódik, összetalálkozik, úgyhogy Wongnak hál' istennek, nem külön-külön kell mind végére járnia.

Once Upon a Time in China I (Wong Fei-hun) (1991)


Nagyon szórakoztató és teljesen professzionlissan kivitelezett mozi. Bár valós eseményeken alapul, inkább kaland-, mint történelmi film, de a jelmezek és a díszletek hitelességének köszönhetően mégis sokat mutat a korabeli Kínából, és érzékletesen mutatja be azt. Szinte ott érzi magát az ember a zsúfolt kantoni utcákon. Ugyanez a hitelesség jellemző az akciójelenetekre is, semmi repkedés meg ilyesmi... A arcok egyébként gyönyörűen korreografáltak és fényképezettek, minden digitáis trükk nélkül is nagyon látványos. Jet Li-nek nagyon jól áll a középkorú, bölcs mester szerep, bár egy kicsit visszás, hogy az általa használt "hosszú ököl" stílus és a tai chi keverékét használja, amikor az eredeti Wong Fei-hung az un. hung gar kung funak volt elismert gyakorlója. mondjuk az én harcművészetekben "gyakorlott" szememnek ez teljesen mindegy volt. A többi színész is nagyon jól alakítja a rá kiosztott szerepet, az általuk alakított karakterek pedig briliánsan vannak kidolgozva.
Összeségében szerintem egy alapmű ez a mozi, amire egyszer időt kell szakítani, mert minden részletében kidolgozott, s nagyon szórakoztató történelmi kalandfilm.

Hozzászólások   

#2 Fody 2009-02-06 02:23
Március 10-én jön dvd-n Kínai történet címen a Budapest Film jóvoltából.
#1 Boros69 2008-07-25 16:56
Végre tudtam időt szakítani egy kis filmezésre!
Sokáig válogattam a lehetőségek közül,hogy melyiket is tiszteljem meg szabadidőm jelentős részével.
Nos, nem bántam meg a választást, nagyon jó a film!
Talán csak annyit fűznék hozzá a bemutatóhoz, hogy Li mester azért egy kicsit fiatalnak tűnik a bölcs mester és gyógyító szerepében, de ez csak egy apró kis semmiség a produkció hibátlansága mellett.
Gyakorlatilag "tátott szájjal" néztem végig.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Even So, I Didn't Do It (Soredemo boku wa yattenai) (2006)

Even So, I Didn't Do It (Soredemo boku wa yattenai) (2006)

Míg az amerikai filmvilágban nagy hagyománya van a különféle bűneseteket bemutató, illetve a bírói működést taglaló történeteknek, addig Japánban mindez valahogy háttérbe szorult. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy jóval alacsonyabb a bűnözés, másrészt annak, hogy...

Hanging Garden (Kuuchuu Teien) (2005)

Hanging Garden (Kuuchuu Teien) (2005)

Hanging Garden (空中庭園) (2005) iMDB  

Spiral (Uzumaki) (2000)

Spiral (Uzumaki) (2000)

  IMDb Higuchinskyban úgy néz ki, mindig csalódnom kell. Az, ahogy be vannak harangozva a filmjei, a képi világ, a zene, nagyon megragadó, de sajnos a filmjei nem mondanak sokkal többet, mint a bemutatók. Ez a film...

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (199…

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (1998)

Az ASASHI TV négy epizódot szánt a morózus természetű ronin újdonsült kalandjainak.