belépés∆

House of mahjong (Lik goo lik goo dui dui pong) (2007)

House of mahjong (Lik goo lik goo dui dui pong) (2007)

House of mahjong (Lik goo lik goo dui dui pong) (2007)

iMDB

Íme a legújabb mahjong film, amit alig néhány héttel Wong Jing Kung Fu Mahjong 3-ja után mutattak be a hongkongi mozikban. Természetesen ezúttal is vígjátékról van szó, ezúttal az inkább editorként jeleskedő Marco Mak rendezésében.
A történet dióhéjban valami olyasmi, hogy egy üzletházban a boltok bérlői az üzletház tulajával járnak össze mahjongozni, aki egy idősebb, minden hájjal megkent üzletember. Aki megveri a tulajt, vagy valamiért éppen nagyon szimpatikus lesz neki, az megússza az aktuális bérleti díj kifizetését. A helyzettel így nagyon elégedett mind Fortune Teller Cheung, akinek egy halszaküzlete van a házban, mind Beauty Lam, aki egy langyos melltartódesigner, valamint a többiek is, köztük az újonnan érkező gyönyörű hölgy, Gigi is. Az öreg tulaj fia azonban át akarja venni a környéken a hatalmat, ennek elősegítésére pedig beveti a mindenre kész bodyguardját, Lo Mong-tak-ot, aki ráadásul még a mahjong-ban is verhetetlennek látszik.

House of mahjong (Lik goo lik goo dui dui pong) (2007)

A történet tehát meglehetősen sablonos, sőt, mondhatnánk úgy is, hogy gagyi. Ez tulajdonképpen nem is akkora gond, mert úgyis csak annyi volt a cél vele, hogy a játék köré valami sztorit hozzanak össze, hogy legyen “indítéka” az új szereplőnek megtanulni játszani, illetve hogy a sok játékkal kapcsolatos ötletet, poént és “hihetetlen” kombinációt elsüthessék. Sajnos azonban a sztori helyenként már bántóan erőltetett, rontva a film élvezhetőségén. Tulajdonképpen egyetlen dolog miatt érdemes megnézni a filmet, az pedig maga a játék és az azzal kapcsolatos trükkök, “csalások”, hihetetlen leosztások és az azokra adott reakciók. Aki ismeri és szereti a játékot, az nagyon fogja értékelni ezeket, a többi viszont a mahjong fanatikust is idegesíteni fogja. A játékkal kapcsolatos poénok mellett én még egyetlen értékelhető momentumot találtam a film során, ez pedig az igencsak hangulatosra sikerült zene, ami tökéletesen illik egy ilyen kaliberű vígjátékba.

House of mahjong (Lik goo lik goo dui dui pong) (2007)

Akárcsak a többi hasonló stílusú filmben, mivel nincs szükség túlzottan magas színvonalú színészi játékra, itt is sok kezdő színésznek, illetőleg a popszakmából ismert neveknek adtak lehetőséget a szereplésre, hátha lendítenek a nézettségen. Tulajdonképpen egyetlen húzónév van a stáblistában, mégpedig Sam Lee, akit legutóbb a Dog Bite Dog rendőreként láthattunk a filmvásznon. Ezúttal azonban “csak” egy szerelmi háromszögbe keveredett félnótást alakít, akit egy ideig sikeresen meg is zavar a “főgonosz” mahjong géniusz. Sajnos ezt a mahjong géniuszt Matt Chow a HK vígjátékokban megszokott módon túljátsza, így a "méltó ellenfél" helyett a gagyi "irritáló ellenfél" lesz belőle. A két hölgy, akik között Sam Lee őrlődik, a barátnője, Ling (akit a fiatal popsztár, Elanne Kwong alakít), valamint a szintén boltot nyitni készülő Gigi (őt egy másik popsztár, Rain Li játsza). Rajtuk kívül még talán a Fortune Teller Cheung-ot játszó Tat-Ming Cheung tartozik a viszonylag nevesebb színészek közé, őt már jópár másik vígjátékban is láthattuk, aki pedig látta a Nothing is impossible-t, annak Beauty Lam megtestesítője, Chi Wah Wong is ismerős lesz. Mégsem ők a legjobb szereplők, hanem az öreg tulaj, aki laza vigyorok közepette veri meg a fiatalságot szépen sorban.

House of mahjong (Lik goo lik goo dui dui pong) (2007)

Összefoglalva ez egy tipikusan a hongkongi belső piacra készített film, amit egy olyan néző, aki nem ismeri a mahjongot, abszolúte nem fog tudni értékelni. Aki szeret mahjongozni, annak is csak amiatt ajánlanám, mert a játékkal kapcsolatos részek némelyike egész élvezetes, sajnos azonban maga a film összességében gyenge.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Memories of Matsuko (Kiraware Matsuko no isshô) (2006)

Memories of Matsuko (Kiraware Matsuko no isshô) (2006)

A 2005-ös fesztiválok egyik nagy közönség-kedvence Tetsuya Nakashima loli darabja, a Kamikaze Girls volt, így idén mindenki kíváncsian várta, hogy sikerül-e megismételnie a sikert. A Memories of Matsuko bizony nem hogy megismételte, hanem felül is...

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Ma Wing Shing 1989-ben startolt képregénye óriási sikert aratott, mind a mai napig a legnépszerűbb hongkongi képregényként tartják számon, immáron közel 500 rész jelent meg belőle, nem számítva a különféle spinoff-okat [sokat angol nyelvre is...

Postmen in the Mountains (Nashan naren nagou) (1999)

Postmen in the Mountains (Nashan naren nagou) (1999)

  A helyszín Kína nyugati része, az időpont valamikor az 1980-as években. Egy visszavonulás előtt álló postás és a helyét átvenni készülő fia történetét mutatja be ez a film. Az „öreg” panaszolja, hogy már nem bírja...

Tokyo Friends sorozat (Toukyou Furenzu) (2005)

Tokyo Friends sorozat (Toukyou Furenzu) (2005)

Tokyo Friends (東京フレンズ) (2005)   jdorama.com