belépés∆

Japán Filmhét az Örökmozgóban!


2009-ben sem maradunk Japán Filmhét nélkül, február 9-től kezdve 1 héten át lesznek vetítések az Örökmozgó Filmmúzeumban. A Filmklubbal ellentétben a jegyek 600ft-ba kerülnek, elővétel nincs, csak a vetítés előtt lehet megvásárolni őket. Az viszont már megszokott, hogy a filmeket eredeti nyelven, angol felirattal lehet megnézni, nyelvtudás hiányában pedig szinkrontolmács segítségét lehet igénybe venni, aki az angol felirat alapján fordít. A műsorra sem lehet panasz, láthatjuk 2005 legsikeresebb alkotását, lesz jó kis jidaigeki és misztikus zsarus thriller is. A műsorról bővebben az oldaltörés után!iMDB

manu írása a filmről: Egy 2002-es alkotás a hagyományos, Mizoguchi-t idéző stílusban. A mindennapok szintjén mozog, nincs benne forradalom, háború, szerelmi, vagy akármilyen, túláradó, megríkató dráma. Mégis felülemelkedik a visszafogott japán világon, az érzelmeket nem folytják olyan kegyetlenül vissza, mint Ozu filmjeiben, de e kitörések csak egy-egy pillanatra, jelzésre korlátozódnak. Az is továbbmutat a hétköznapi lét síkján, hogy narráció kíséri végig a történetet, ami legenda, mese jelleggel ruházza fel azt. Nincs benne a megszokott légiesség, én nehezen azonosultam vele. Láttam végig, hogy jó film, profik a színészek meg minden, de nem tudtam elmélyedni benne, valahogy felszínesen szemléltem végig, ami persze nem a film, hanem talán a hangulatom hibája. Ha vérbeli szamurájos filmre vágytok, amit nem az '50-es években forgattak, akkor melegen ajánlom.


Trailer

Billiken (Biriken) (1996)
február 10 kedd, 20:30

Japán Filmhét az Örökmozgóban!

iMDB

Billiken egy eredetileg amerikai figura, amit 1908-ban készítettek el először és az egyik első olyan bábu volt, amit levédettek. Nem sokkal később már Japánban is fellelhető volt, a legismertebb Osaka Shinsekai részében egy vidámparkban trónolt. Ez a baba ugyan eltűnt az idők során, egy másolata azonban ma a Tsuutenkaku toronyban látható és ez a másolat játszik nagy szerepet ebben a történetben, amikor is egy építész az Osakai Olimpia érdekében a Shinsekai helyére szeretne stadiont építeni. A helyieknek ez persze nem tetszik, de aztán megérkezik Billiken...
A rendező, Sakamoto Junji Osaka Shinsekai negyedét nagyon szerethette, úgy látszik, mivel ez már a harmadik sztorija, ami ott játszódott. Rendezői debütálása, a Knockout 1989-ben és a két évvel későbbi Checkmate után tért vissza és Billiken révén remek ötletet talált mindehhez.


túra a címszereplő szobor környékén

Turn Over – An Angel is Coming on Bicycle (Futari Biyori) (2005)
február 11 szerda, 18:30

Japán Filmhét az Örökmozgóban!

iMDB

Nomura Keiichi rendezői debütálásáról túl sok érdemi információt nem sikerült szerezni, de annyi bizonyos, hogy a régi Kyouto előtti tisztelgés hatja át a történetet. Valószínűleg a japán drámákban megszokott hangulat és tartalmi mélység várja majd azokat, akik beülnek a moziba.

2 Duo (2 Dyuo) (1997)
február 12 csütörtök, 20:30

iMDB

Amennyiben a Futari Biyori a japán drámák jellegzetes képviselője, úgy minden valószínűség szerint Suwa Nobuhiro alkotása ugyanez a négyzeten. A két főszereplő tipikus antihős, a leginkább az életét átaludni kívánó színészpalánta és a depressziós eladónő figurája tökéletes kiindulópont egy csendes, festői szépségű melodrámához. A változatosság kedvéért ez egy újabb elsőfilmes rendező, Suwa Nobuhiro munkája, aki több nemzetközi filmfesztiválon is sikert aratott filmjével, amit szintén nem lesz érdemes elmulasztani.

The Stars Converge (Chirusoku no natsu) (2003)
február 13 péntek, 18:30

Japán Filmhét az Örökmozgóban!

iMDB

Sasabe Kiyoshi munkája számtalan olyan elemet gyúr egybe, amik már önmagukban külön-külön is kitennének (és ki is tettek) egy történetet. Főszereplői tinédzser sportolók, akik között japán és koreai is akad, akik ráadásul még egy Rómeo és Júlia stílusú szerelmi kapcsolatba is belebonyolódnak. Tinédzserfilm, sportfilm és romantikus dráma egyben, mindez pedig a 70-es években játszódik, amikor a koreai-japán viszony a mostaninál jóval rosszabb volt. Ezt sem szabad kihagyni!


jelenet a filmből


iMDB

A Returner leforgatásával elhíresült Yamazaki Takashi az 50-es évek világát igyekezett megidézni flmjében, amit elsősorban az akkori kortárs drámák ihlettek, ám a drámai mélység helyett immáron jóval inkább a közönség igényeihez igazította a hangulatát. 2005 egyik legsikeresebb japán filmjéről írtunk már lapunkon, bővebben a cikkben lehet olvasni róla.


Trailer

Charisma (Karisuma) (1999)
február 15 vasárnap, 18:30

Japán Filmhét az Örökmozgóban!

iMDB

Kurosawa Kiyoshi Japán legkultikusabb rendezőinek egyikeként szinte mindig jellegzetes, egyéni történetekkel jelentkezik, amiknek egyik legerősebb eleme a képi világ. Nincs ez másként a legaktívabb időszakának vége felé, 1999-ben forgatott Charisma esetében sem, amiben egy nyomozó kényszerszabadságát töltvén egy erdőben egy furcsa fát és annak megóvására, valamint elpusztítására törekvő embereket talál.

forrás:

Hozzászólások   

#7 YEZy 2009-02-15 23:30
Sajna ez a Filmhét is véget ért... :cry: 4 mozira jutottam el végül, de az Always-t láttam korábban, úgyhogy egész jó átlagot futottam. A mai darab egy tipikus Kurosawa Kiyoshi alkotás volt, se füle, se farka, kicsit debil történettel, de azért egy nézést megért. Nem lettem a rendező rajongója továbbra sem... :-)
#6 YEZy 2009-02-14 15:57
hát azt szerintem csak a kópiával együtt, de hogy onnan kiírogasd, kell egy vetítőgép is... :lol:
#5 halas 2009-02-14 15:38
:cry: :cry: :cry:
feliratot nem sikerült elkérni? :-* :o
#4 YEZy 2009-02-13 23:40
A Chirusoku no natsu az előzőekhez képest jóval könnyedebb volt, bár azért meg lehetett találni az érdemi mondanivalóját is. A hangulata egy az egyben mint a Linda Linda Linda, a Backdancers, vagy a Swing Girls, szóval nagyjából azt kaptam, amire számítottam. Aki bírja a műfajt, az bánhatja, hogy nem jött el a moziba. :-)
#3 YEZy 2009-02-11 23:31
Hát sajna a Billiken kimaradt, viszont ma megnéztem a Futari Biyori-t, ami egy tipikus melodráma, remek színészekkel és jó, elgondolkodtató sztorival. A tempója viszont elég lassú, amit leginkább abból lehetett észrevenni, hogy a mögöttem ülő diákok feltűnően sokat pofáztak közben... :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Moonlight whispers (Gekkou no sasayaki) (1999)

Moonlight whispers (Gekkou no sasayaki) (1999)

Moonlight whispers (月光の囁き) (1999)   iMDB  

Viva Erotica (Se qing nan nu) (1996)

Viva Erotica (Se qing nan nu) (1996)

Viva Erotica (Se qing nan nu) (1996)IMDbEgy filmrendező, Sing (Leslie Cheung) akinek két előző filmje megbukott a moziban, de kap a producerétől (Kar-Ying Law) és a triádkapcsolatokkal rendelkező filmstúdió tulajdonostól még egy esélyt, hogy filmet...

Man Wanted (Mong Kok dik tin hung) (1995)

Man Wanted (Mong Kok dik tin hung) (1995)

Man Wanted (Mong Kok dik tin hung) (1995)iMDBÉrdekes lenne egyszer összeírni, hogy mik tartoznak a hongkongi filmek tipikus kliséi közé. A wuxia filmek olyan apróságai mellett, mint hogy ha egy nő férfiruhát ölt, mindenki férfinek...

A pofonok földje - Kung Fu Hustle (2004)

A pofonok földje - Kung Fu Hustle (2004)

  1940-ben Shangai utcáit a kíméletet nem ismerő “baltás banda” uralja. Erőszakosan, és kegyetlenül teszik rá a kezüket mindenre ami még több pénzhez és hatalomhoz juttathatja őket. Csupán a szegénynegyedek lakói élhetnek továbbra is békés (ámde...