belépés∆

Shawn Yue Man-Lok

Shawn Yue Man-Lok (余文樂)

Shawn Yue Man-Lok

Yue Man-Lok 1981 november 13-án született Hongkongban, a családban ő volt a középső gyermek, egy bátyja és egy húga van. A szórakoztatóiparral először úgy került kapcsolatba, hogy még tinédzserkorában a Starz People modellügynökség embere felfigyelt rá a nyílt utcán, miközben barátjával sétált. Elfogadta az ajánlatukat és ezután az iskola mellett „mellékállásban” modellkedett, majd tanulmányai befejezése után minden idejét ennek a tevékenységnek szentelte. Többek között olyan cégek reklámarca volt, mint a Giordano, a Sony, a Timberland, a Gillette, a Meko, a Shiseido Pureness, valamint a Coca-Cola.
Karrierjében a váltást, egyben színészi pályafutásának kezdetét, mint oly sok más hongkongi sztár esetében is, a hongkongi tévé jelentette. 2000-ben debütált a Youth @ Y2K című sorozatban, ahol a szintén akkoriban induló Twins duó egyik felével, Charlene Choi-val játszott együtt, míg a sorozat folytatásának, a Youth @ Y2K+1-nek már ő volt a főszereplője. Ezzel a két sorozattal szerzett magának egy kis hírnevet is, bár ekkoriban Hongkongban még úgy ismerték elsősorban, mint a szoftrock-sztár Candy Lo Hau-Yam (aki mellékesen színészkedik is, többek között a House of Mahjong-ban látható) ex-párját. Közben kiruccant egy tévésorozat erejéig Taiwan-ra is, ez volt a Tomorrow, egy 1993-as japán tévésorozat taiwani adaptációja, Shawn partnere ebben a sorozatban Rainie Yang volt.

Shawn Yue Man-Lok

A mozivásznon is 2001-ben debütált, mégpedig Vincent Chui Leaving in Sorrow című, jó kritikákat kapott munkájában. 2002-t egy gyengécske akciófilmmel, a The New Option-nel indította, ami az SDU alakulatok kiképzésével foglalkozó sorozat egyik darabja volt. A másik két, ebben az évben forgatott filmje már jóval nagyobb visszhangot kapott, az első ezek közül a Yip Kam-Hung által rendezett Just One Look, egy nagyon eltalált, hangulatos tinidráma volt, majd következett a világszerte nagy sikerrel vetített Szigorúan Piszkos Ügyek, amiben (igaz, csak afféle cameo szerepként) a fiatal Tony Leung-ot játszotta. A filmezés mellett közben beindította énekesi karrierjét is, kiadva első albumát Private Room címmel. A modellkedést sem hagyta abba, némelyik fotósorozatáért elég kemény kritikákkal is illették, elsősorban a taiwani Vogue magazinban megjelent képei miatt, valamint egy fotóalbuma miatt, amit a Második Világháború ihletett és német katonai egyenruhában (is) pózolt benne. Mindezek ellenére 2002 vége felé már egyértelműen úgy beszéltek róla, mint az „új” Nicholas Tse-ről.

Shawn Yue Man-Lok

2003-at egy romantikus vígjátékkal, a My Lucky Star-ral indította, igaz, ebben csak egy kis szerepet kapott, egy rendőrjárőrt alakított. Ezt a Diva: Ah Hey követte, amiben ismét Charlene Choi-val játszott együtt, ezúttal egy popsztár sofőrjét játszotta, akinek a hangját Charlene karaktere kölcsönözte. Több más fiatal sztárral együtt ő is szerepet kapott a 90-es évek közepének egyik legnépszerűbb vígjátékának, a Feel 100%-nak a 2003-as változatában, majd következett egy újabb világhírű filmje, mégpedig a Szigorúan Piszkos Ügyek második része, amiben rajta keresztül (is) betekintést nyerhettünk az első rész már régóta beépült embereinek a múltjába. Oi Wah Lam művészinek szánt filmjében, a The Hidden Track-ban is főszerepet kapott, ebben a filmben egy lány, miután szakított a párjával, elmegy megkeresni azt a Jay Chou számot, amit legszívesebben hallgattak együtt. Persze mindez nem olyan egyszerű, mint azt gondolná az ember… Yue ezúttal egy használt CD boltost alakított. Az évet pedig a Szigorúan Piszkos Ügyek trilógia lezárásával búcsúztatta. Természetesen énekesként is folytatta persze karrierjét, kiadta második albumát Lost and Found címmel, valamint rengeteget szerepelt a bulvársajtóban is, miután hosszú időre „ellenségekké” váltak Edison Chen-nel, természetesen egy nőügy miatt, ugyanis mindketten Gillian Chung Yan-Tung-ot szerették volna behálózni.

Shawn Yue Man-Lok

Shawn a zenéléssel vígasztalódott (a „párbajt” Edison nyerte, de az a kapcsolata sem tartott sokáig), kiadta harmadik albumát Survivor címmel, valamint 2004-ben újabb négy filmben volt látható. Ezek közül az első egy vígjáték, az In-Laws Out-Laws volt, amit Wong Jing Szigorúan Piszkos Ügyek paródiája, az Infernal Unfairs (más címen Love is a Many Stupid Thing) követett. Egy cameo szerepben saját magát alakította a Super Model-ben, az adott évben forgatott leghíresebb filmje pedig egy jó kis triádos film, a Left Hand (Jiang Hu) volt, amiben egy feltörekvő, szótlan bérgyilkost játszott. A film érdekessége az, hogy újra együtt játszott az „ellenséggel”, Edison Chen-nel.
2005 legalább olyan sikeres év volt számára, mint 2002, amikor belépett a leghíresebb színészek közé. Ez elsősorban Andrew Lau Initial-D című anime adaptációjának volt köszönhető, amiben Shawn csak egy mellékszereplőt, Nakazato Takeshi-t játszotta, de a film óriási népszerűségéből neki is jutott, rengeteg rajongót szerzett magának Japánban. Másik két filmje már csak hab volt a tortán az Initial-D mellett, pedig azok sem voltak rosszak. Az első ezek közül a Colour of the Loyalty volt, a Wong Jing „gyárból” kikerült, a Wong filmjeitől megszokottnál némileg komolyabb hangvételű krimi, a másik pedig a felemás kritikákat kapó, nagyköltségvetésű és viszonylag neves színészgárdával leforgatott  Dragon Squad volt, amiben egy fiatal rendőrt játszott. Énekesként sem tétlenkedett, kiadta negyedik, eddigi utolsó albumát is Whether or Not címmel.

Shawn Yue Man-Lok

2006-ban három nagyobb szerep, egy cameo megjelenés és egy rajzfilm szinkronizálás fűződik a nevéhez. Ez a rajzfilm a McDull the alumni volt, amihez rengeteg helyi sztár adta a nevét, illetőleg cameo megjelenését (mert vannak benne jelenetek hús-vér színészekkel is). A cameo szerepe az Isabella-ban volt, amiben egy férfit játszott, aki a bárban próbált Yan-nal ismerkedni. A Dragon Tiger Gate című képregényadaptációban a három főszereplő kung-fu hős közül Turbo Shek megformálása fűződik a nevéhez, az aktuális Wong Jing krimiben, a nem túl jól sikerült Operation Undercover-ben egy hallgatag bérgyilkost játszott, míg Oxide Pang Diary-jában újra együtt játszott Charlene Choi-val.
2007-ben is igen aktív, a Good Morning Shanghai című sorozatot már befejezte, valamint japánbeli ismertségének köszönhetően szerepet kapott a leghíresebb japán énekesnő, Hamasaki Ayumi idén nyáron bemutatott klip párosában, Glitter-ben és a Fated-ben (a két klip együtt is végignézhető rövidfilmként, a címe Distance Love). A klipben látható csókjelenettel jpop rajongók tömegei között vált irígység tárgyává. Első idei filmjét még az év legelején mutatták be Love in the city címmel, ez egy elég gyengécske romantikus vígjáték volt. A szeptember elején bemutatásra kerülő új akciófilm, a Shamo jóval ígéretesebbnek tűnik ennél, akárcsak a kaszkadőrök nélkül forgatott Invisible Target, ami egy kung-fu akció lesz.

Shawn Yue Man-Lok

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Az íj - The Bow (Hwal) (2005)

Az íj - The Bow (Hwal) (2005)

Magányos halászhajó ringatózik a tengeren, messze mindentől. Egy fiatal lány (Han Yeo-reum) és egy öregember (Seong-hwang Jeon) élnek rajta. Az öreg kiskorában vette magához a lányt, akit feleségül akar venni, amint az betölti tizenhetedik életévét....

Getting Home (2007)

Getting Home (2007)

iMDB Mind Cannes-ban, mind pedig Berlinben nagy várakozással övezték Zhang Yang új road movieját, a Getting Home-ot. Ezen várakozás oka az volt, hogy Zhang 1999-es filmje, a The Shower anno tarolt a...

The Banquet (Ye yan) (2006)

The Banquet (Ye yan) (2006)

  iMDB  Aki szereti a kínai, nagy költségvetésű történelmi filmeket, az mind várta már a Xiaogang Feng (A World Without Thieves) által rendezett új opuszt. Bár a fesztiválokon nem szerepelt túl nagy sikerrel, úgy tűnik, az emberek...

Ueto Aya

Ueto Aya

Ueto Aya (上戸彩) 1985 szeptember 14-én született Tokyo-ban. Karrierje tipikus idol karrier, ami 1997-ben kezdődött, amikor is 11 évesen a 7. All-Japan Young Beauty Contest nevezetű szépségversenyen a zsűri különdíját nyerte el. A díjnak köszönhetően...