belépés∆

Ninja, A Band of Assassins 8 - The Three Enemies (Shinsho: shinobi no mono) (1966)

Ninja, A Band of Assassins 8 - The Three Enemies (Shinsho: shinobi no mono) (1966) 


A Shinobi no Mono sorozat nagy népszerűségnek örvendett a 1960-as években, de végül csak elérkezett a befejezéséhez. A nyolcadik rész viszont egyfajta előzetese lett a sorozat első filmjeinek, ha az időrendet tekintjük. Ehhez a furcsasághoz már a 7. részben is hozzászokhatott a néző. De teljesen különálló, a többihez egyáltalán nem kapcsolódó történetről lévén szó, a dolog nem zavaró.

 

 

Ninja, A Band of Assassins 8 - The Three Enemies (Shinsho: shinobi no mono) (1966)Ninja, A Band of Assassins 8 - The Three Enemies (Shinsho: shinobi no mono) (1966)
 

 

Az 1500-as évek közepén Japán a nagy belháborúk korszakát éli. Nagy kereslete van hát a puskapornak. Egy kisfiú kénytelen végignézni az édesapja kegyetlen végzetét, aki egy újfajta, nagy erejű robbanószert fejlesztett ki. Felnővén, a nindzsává lett ifjú veszélyes küldetést vállal, mert így lehetősége nyílik az egykori gyilkosok elleni bosszúra. Nem egyszerű feladat, mert az ellenségei képzett harcosok, nagy tapasztalattal. Eközben a tartományt Takeda Shingen és az ifjú Ieyasu Tokugawa összecsapása dúlja fel…

Ninja, A Band of Assassins 8 - The Three Enemies (Shinsho: shinobi no mono) (1966)Ninja, A Band of Assassins 8 - The Three Enemies (Shinsho: shinobi no mono) (1966)

Ezt a filmet gyakran hasonlítják össze a western-klasszikus Nevada Smith mozival, amiben a fiatal Steve McQueen kutat három ismeretlen gyilkos után. Nem tudom, melyik volt az eredeti történet, de az biztos, hogy a forgatókönyv szempontjából messze ez a legjobb a teljes sorozaton belül. Feszes, jó ritmusú történet, melyben kellő mértékben oszlanak meg a kalandos elemek a drámai helyzetekkel. Az erőteljes felvezetést a jövő világos helyzet ismertetése követi, majd jön váltakozó lüktetésű fősodor. Így végig fenntartják a néző figyelmét. Visszatértek az első részek realista megközelítéséhez. A nindzsák éppúgy hétköznapi életet élnek, az átlagemberek nézeteltéréseivel, mint Japán más falvainak lakói. Szerelmesek lesznek, kötelezettséget vállalnak, ellenségeket szereznek, ha melléfognak, megnyomorodnak. Csak persze, náluk a halál a szakmai kockázat része. Kiderül az is, milyen keserű tapasztalatok formálták a nindzsák könyörtelennek tűnő szokásrendszerét, miért van az, hogy csak önmagukban bíznak. A shinobik férfiközpontú világában végre ismét igazi, erőteljes nők jelennek meg, akik ezúttal méltó képviselői a szebbik nemnek. Ugyanolyan fontosak a mesefolyamban, mint a férfi társaik. Újra valódi történelmi eseményeket láthatunk a háttérben. Megtudhatjuk például, hogy az ország későbbi ura bizony majdnem ottmaradt az első hadjáratában. A valószerű megközelítés meglátszik a színészek teljesítményén is. Most nem a sablonszerepek eszköztárát veszik elő. Sokukat lehet látni ennek az időszaknak a kalandfilmjeiben, de csak kevésszer adatik meg nekik, hogy igazi jellemformálási lehetőséget kapnak. Láthatóan élvezik az alakításokat, s kiderül, mennyivel többre képesek, mint papírmasé alakok sokadszori felvezetése. Ichikawa ugyan jócskán kinőtte a 20-as éveit a felvételek idején, mégis kiválóan hozza az elszánt, ám tapasztalatlan ifjonc botladozásait és a többiek is remekelnek. Pedig fizikailag aztán kemény próbatételnek vetik alá őket. A testközelben felvett összecsapások a mozi erősségei. Ezúttal minimális a technikai rásegítés, ember-ember elleni harc folyik, melyek néha sokkoló módon zárulnak. De a rendező nem kéjeleg a fölösleges naturalista elemek alkalmazásában, csak annyit vet be belőlük, amennyi a borzongáshoz kell.

Ninja, A Band of Assassins 8 - The Three Enemies (Shinsho: shinobi no mono) (1966)Ninja, A Band of Assassins 8 - The Three Enemies (Shinsho: shinobi no mono) (1966)

Összességében elmondható, hogy a film a 60-as évek kalandfilm termésének kiemelkedő darabja, tulajdonképpen túllépi a műfajának határait, az igazi drámai alkotások irányába. Valószerűsége, elsőrangú színészi alakításai, akciódús megközelítése, mely drámai elemekkel párosul, kiemeli a nagy átlagból. Ezért mindenkinek ajánlom, de elsősorban Raizo Ichikawa és a nindzsa mozik rajongói ne hagyják ki.

Ninja, A Band of Assassins 8 - The Three Enemies (Shinsho: shinobi no mono) (1966)

Megjegyzés: Gyakran a sorozathoz tartozóként tüntetik fel az Owls’ Castle című mozit, amit kétségtelenül Ichikawának írtak, de a halála után javarészt mással forgattak le. Vele meglehetősen kevés jelenet készült el. Én nem veszem be az ismertetők sorába, mert úgy érzem, pusztán az egykori nagy sztár hírneve miatt van így. Nincs Shinobi No Mono film őnélküle.

 

Főszereplők: Raizo Ichikawa; Ito Yunosuke
Rendezte: Ikehiro Kazuo
(1966; fekete-fehér; 91 perc)

imdb

Hozzászólások   

#1 Boros69 2009-03-07 22:56
Néhány hét "kényszerpihenő " után ma végre magamévá tettem az utolsó részt is, és bizton állíthatom, megérte a rá áldozott időt.
A sorozat vége lett a korona a többin. Még jó hogy a végére hagyták, különben meg sem kellett volna nézni az előzőeket...na persze ez azért túlzás, de tény: a csúcson kell abbahagyni.
Nem is írok semmi mást a filmről, az ismertető mindent elárul. Kötelező.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Spring Bears Love (Bomnalui gomeul johahaseyo) (2003)

Spring Bears Love (Bomnalui gomeul johahaseyo) (2003)

  IMDb Szóval, ezt a filmet nem azért néztem meg, mert bármit is hallottam róla, hanem azért, mert a kedvenc koreai színésznőm játszik benne, Bae Doona. A történet röviden annyi, hogy van egy hipermarket pénztáros csaj, aki...

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing (郭富城) Aaron Kwok 1965. október 26-án született Hongkongban. Miután leérettségizett, a King Fook Gold & Jewellery nevű cégnél kezdett dolgozni, hogy tapasztalatot szerezzen az üzleti életben, mert apja azt...

Barking Dogs Never Bite (Flandersui gae) (2000)

Barking Dogs Never Bite (Flandersui gae) (2000)

  imdbRendezte: Joon-ho BongA film egy egyetemen phd-t tanuló fiúról, a feleségéről, illetve egy a világban helyét kereső lányról szól, no meg persze néhány kutyáról. Bár igazából mindegyik karakter keresi az útját a filmben. A fiú...

A bérgyilkos (The Killer) (1989)

A bérgyilkos (The Killer) (1989)

 John Woo 1989-es legendás filmje gyönyörű tűzpárbajokkal, megkérdőjelezhető erkölcsiséggel, ami azonban szerencsére nem túlhangsúlyozott, némi szentimentalitással, ami helyenként torokszorító drámaiságot jelent, és hamleti fordulatokkal, amik mellett az erős szimbolika is a klasszikus drámák stílusjegyeire...