belépés∆

Love My Life (2006)



Love My Life (2006)

iMDB

Kawano Kouji filmje egy Ázsiában (is) gyakran tabuként kezelt témáról, a másságról szól. A magam részéről sosem kedveltem az ilyen témájú filmeket, elsősorban amiatt, mert sokszor beleesnek a filmesek abba a hibába, hogy nem emberként, hanem kisarkított, röhejes figurákként ábrázolják a főhőseiket. Szerencsére a Love My Life esetében minderről szó sincsen, némi hatásvadászatot leszámítva egész hiteles filmet kap a néző.


A történet főhőse Ichiko, egy egyetemista lány, aki anyja halála óta apjával él együtt. Miután szóba kerül kettejük között, hogy vajon talált-e már a lány magának valakit, eljön a pillanat, hogy Ichiko bemutassa „rendhagyó” partnerét a kedves papának, Eri-t, az ügyvédnek készülő lányt. A találkozás egyrészt nem várt információkat nyújt Ichiko számára a szüleivel kapcsolatban, másrészt mindketten gondolkodóba esnek azzal kapcsolatban, hogy vajon felvállalhatják-e nyíltan a kapcsolatukat, ami persze amúgy is jópár buktatónak néz elébe.
 
Véleményem szerint a film legnagyobb erénye, hogy abszolút életszagú és hiteles, valószínűleg annak köszönhetően, hogy a történet alapjául szolgáló mangát Yamaji Ebine készítette, aki több művében is leszbikus témákat járt körbe. A főhősöket emberként ábrázolják, akik maguk is vívódnak azon, hogy miért is ilyenek és hogyan fogadtassák el magukat a világgal. Szintén érdekes annak a szemléltetése is, hogy vajon mitől válik valaki mássá, a két lány teljesen eltérő családi hátteréből lehet minderre következtetni. Jópofák a mellékszereplők is, egyedül talán az volt számomra túlságosan is hatásvadász, hogy a filmben gyakorlatilag mindenki „meleg”. Ichiko papája nagy arc, az osztálytársa, az egyedüli fiú, akivel remekül megérti magát, szintén, nem is beszélve a gyakorlatilag egyedüli hetero szereplő lány osztálytársukról, akin keresztül azt mutatják be, hogy hogyan is kellene elfogadni, illetve kezelni az „ilyen” embereket.
Az elsőfilmes rendező dicsérete, hogy nem vitte túlzásba a hatásvadászatot. Az, hogy a filmben mindenki „meleg”, az valószínűleg már adott volt a mangában is, így nem róható fel a rendezőnek. A kinematográfia és a rendezés itt-ott nem tökéletes, néha kicsit sötét a képi világ, mintha elfelejtették volna felkapcsolni a villanyokat, de egy debütáló rendező esetében ez még simán belefér.

A filmben számtalan, már korábbi filmekből ismert színész kapott szerepet. A két főszereplő lányt Yoshii Rei és Imajuku Asami alakította, a többek között a Yokai Daisensou-ból és a Hibi-ből ismerős Yoshii ezúttal az aranyosságával, míg a Blue-ban és a 9 Souls-ban is látható Imajuku a céltudatosságával és a kissé „férfias” megjelenésével operál. Rajtuk kívül még Takechan szerepében Takahashi Issei tűnik ki (korábban a Swing Girls-ben és a Meatball Machine-ben is játszott), továbbá még az Ichiko papáját játszó Ishida Ira-t érdemes név szerint is megemlíteni.

A Love My Life tehát egy jól eltalált, a japán drámákhoz méltó színvonalú, hiteles, ám kissé talán könnyed film, ami teljességgel nélkülözi a sok meleg filmben megtalálható olcsó poénokat és "gázos" jeleneteket. Stílusosan vezeti a néző elé a szereplők előtt álló akadályokat és problémákat, így akit érdekel a téma, annak mindenképpen érdemes megnéznie. Zárszóként még annyit, hogy a poszter talán némi erotikára is enged következtetni, aki azonban erre számít, az mindenképp csalódni fog a filmben (leszámítva a legvégét), egyáltalán nem erre helyezték a hangsúlyt.
 
 

Hozzászólások   

#1 Guest 2008-01-14 11:06
Nyáron láttam még ezt a filmet, nem tudtam miről szól, és az első 10 perc után nem is volt túl sok kedvem hozzá, engem sem vonz a téma, atán egy délután nem volt más; hát nem bántam meg... Az tényleg zavart, h olyan érzésem volt, mintha mindenki meleg lenne arrafelé.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Violated Angels (Okasareta hakui) (1967)

Violated Angels (Okasareta hakui) (1967)

A japán filmrendezők egyik legbetegebb elmével bíró tagja, egyúttal a pink filmek koronázatlan királya, Wakamatsu Kouji élénken érdeklődött a sorozatgyilkosok lelkivilága iránt és többször is valóban megtörtént rémtettek szolgáltak egy-egy forgatókönyvének forrásául. Ezek egyike a...

Spiral (Uzumaki) (2000)

Spiral (Uzumaki) (2000)

  IMDb Higuchinskyban úgy néz ki, mindig csalódnom kell. Az, ahogy be vannak harangozva a filmjei, a képi világ, a zene, nagyon megragadó, de sajnos a filmjei nem mondanak sokkal többet, mint a bemutatók. Ez a film...

Miyamoto Musashi 5 - The Final Duel (Ganryu-jima no ketto) (1965)

Miyamoto Musashi 5 - The Final Duel (Ganryu-jima no ketto) (1965)

iMDB Főszereplők: Nakamura Kinnosuke; Takakura Ken Rendezte: UCHIDA Tomu (1965, színes, 104 perc)Musashi már elérte az önmaga elé kitűzött célt és nem vágyik újabb párbajokra. Csakhogy ezúttal olyan ellenfele támad, aki hozzá hasonlóan eltökélt és következetes. Ráadásul ez...

Misumi Kenji (1921-1974)

Misumi Kenji (1921-1974)

  IMDb Misumi Kenji egyike a legismertebb japán rendezőknek, akiről valójában alig tudunk valamit, így hagyományos életrajzot róla összeállítani szinte lehetetlen. A neve a Lone Wolf And Cub sorozat révén bekerült a köztudatba, de az életművének a...