belépés∆

The Women of the Inner Palace (Oo-oku) (2006)

The Women of the Inner Palace (大奥) (2006)

The Women of the Inner Palace (Oo-oku) (2006)

iMDB

Ha japán történelmi filmről van szó, garantáltan mindenkinek a szamurájok kalandjait bemutató alkotások fognak eszébe jutni. Ez így is van rendjén, hiszen egy rendkívül érdekes történelmi korszak semmi máshoz nem hasonlító figurái voltak, akik hosszú évszázadokon átívelő „létük” ideje alatt rengeteg olyat tettek, ami megfilmesítésre érdemes. A szamurájok korában élt nők életéről azonban relatíve kevés film született, pedig az ő szigorú szabályok között, speciális alá és fölé rendelt viszonyok sűrűjében leélt életük is rengeteg érdekességet hordozott magában. Különösen igaz volt minderre a sógunátus palotájában „senyvedő”, gyakorlatilag céltalan életet élő ágyasok és szolgák életmódja.

The Women of the Inner Palace (Oo-oku) (2006)

1713-ban járunk, a Tokugawa sógunátus már több, mint 100 éve uralta az országot. Apró probléma, hogy az előző sógun, Ienobu 1712-ben elhalálozott, így fia, a történet idején 5 éves Ietsugu lett a törvényes uralkodó. A palotában lakó hölgyekre nézve ez rengeteg balsorsot hozott, elsősorban azt, hogy Ietsugu nem az előző sógun özvegyétől, Teneiin-től született, hanem Gekkouin-tól, az egyik ágyastól. Ennek következtében az özvegy kiesett a hatalom legbelsőbb köreiből, frusztráltságát pedig Gekkouin-on és annak szolgálóin vezeti le, eleinte kisebb, a későbbiekben egyre durvább módon. A palotában lakó számtalan ágyas és szolga életét pedig végképp céltalanná teszi az, hogy Ietsugu-nek gyakorlatilag egyetlen nőre van szüksége az egész palotából, mégpedig a mamájára, Gekkouin-ra. Gekkouin ráadásul elkövet egy óriási vétket is, mégpedig szerelmes lesz az előző sógun egyik pártfogoltjába, Lord Echizenbe, aki a fiatal sógun egyik közvetlen segédje. Teneiin úgy véli, ha el tudja tenni valamilyen úton-módon láb alól Gekkouin legközelebbi szolgálóját, a fiatal, okos és gyönyörű Eshima-t, azzal Gekkouin helyzetét is kritikussá tudja tenni. Mi más is lehetne a legmegfelelőbb mód arra, hogy Eshima-t besározzák, mint az, hogy „ráküldenek” egy jóképű kabuki színészt, hátha el tudja csábítani…

The Women of the Inner Palace (Oo-oku) (2006)

Nem meglepő módon a filmet Hayashi Toru rendezte, aki már a Time of Distrust – Women’s Wars című tévésorozat leforgatásakor jókora gyakorlatot szerzett a nők egymás közötti intrikáinak és kölcsönös utálatának bemutatásában. Ennek megfelelően lebilincselő történetmeséléssel ábrázolja a kialakult ellentéteket és azt a hihetetlenül szigorú szabályrendszert, aminek (legalábbis látványos) átlépése nélkül kell az érdekeiket érvényesíteniük a szereplőknek. Persze Teneiin nem riad vissza az igazán gonosz húzásoktól sem, aki ellentmond neki, az könnyen nagyon póruljárhat. Az is nagyon átélhetően van bemutatva, hogy milyen embertelen követelményeknek kell megfelelniük a palotán belül élőknek, valamint az, hogy néhány nagyon is emberi dolog gyakorlatilag főbenjáró bűnnek tekintendő, arról nem is beszélve, hogy a gyönyörű, színes kimonók árnyékában nagyon sivár élet van valójában.

The Women of the Inner Palace (Oo-oku) (2006)

A történetben a palota mellett a másik legfontosabb helyszín a kabuki színház, ami a palota hölgyei számára az elsőszámú „külső” szórakozást jelenti. A rendező gyönyörű képekkel ábrázolja nem csak az előadásokat, hanem a korabeli „sztárkultuszt” is, akárcsak az Eshima „megtörésére” „felszólított” színész akcióját, aki nyivánosan nevetségessé tesz egy nézőt (nagyon szórakoztató jelenet!). A remek kinematográfusi és operatőri munka egyébként az egész filmre jellemző, nagyszerűen találták el a színes kimonók mögötti sivár élet hangulatát. A tempó a japán drámáktól megszokottan lassú, de a látvány és a sztori éppen eléggé leköti a nézőt, így egy pillanatig sem unalmas a film. Az egyetlen dolog, amit negatívumként tudok felhozni, az a helyenként nem éppen korhű zene, de ez sem zavaró, csak feltűnő (pl. a végefőcím alatt a japán popzenei élet talán legnagyobb sztárjának, Hamasaki Ayumi-nak egyik dalát hallhatjuk), valamint a filmben látható tüzijátékról is nehezen tudom elhinni, hogy 1713-ban ilyen minőségű látvány létezhetett.

The Women of the Inner Palace (Oo-oku) (2006)

A nagyszerű színészi játék a fentiek tudatában már nem is meglepő, a japán tévésorozatok és filmek sztárjai közül sok ismert arcot lehet látni, igaz, némelyiküket csak néhány pillanatra. A főbb szerepeket Nakama Yukie (Eshima), Nishijima Hidetoshi (a kabuki színész), Igawa Haruka (Gekkouin) és Takashima Reiko (Teneiin) alakította, de mellettük feltűnik többek között Oikawa Mitsuhiro és Takenaka Naoto is.
A japán drámák, valamint a japán történelmi filmek kedvelői tehát semmiképpen sem fognak csalódni ebben a filmben, a kicsit lassú tempó és a helyenként nem korhű zene ugyanis nem von le túl sokat az élvezetéből. Szamurájt ugyan keveset lehet látni benne, de ez a film azon ritka régi korban játszódó japán filmek egyike, amiben nem ők állnak a középpontban. Jó kis film, a magam részéről ajánlom mindenkinek.

Hozzászólások   

#2 Gianni 2007-09-20 04:26
Hihetetlenül gyönyörű film! A ruhák, a sógun asszonyai, a díszletek lélegzetelállít óak, élvezet volt minden perc (vagy csak még kevés ilyet láttam). Hát kétszer meggondolnám, hogy a sógunátus korában egy járvány vigyen el, harcmezőn nyisziteljenek szét, vagy ebbe a viperafészekbe kerüljek be. Egyik sem egy életbiztosítás. (Persze ide max eunuchként juthattam volna be, úgyhogy kösz nem) A zene nagyon megfogott, főleg az első, amikor bevonulnak a nők a reggeli fogadásra. - a tévésorozat 3 évadot élt meg, abban alig volt korhű zene, a film soundtrackjével lejöttek azok is, YEZy-t megviselné. Főleg a második évad, Aretha Franklin örökzöldje, a \"I say a little prayer\"-e talán nem egy sógunos filmbe való, de a japánok tudják... A filmben egyébként a lárvaarcú szűzq%@&° (elnézést) az egyik kedvencem, egy picológus köteteket írna tele megkeseredett lelkivilágának boncolgatásával .
#1 arnold 2007-08-31 18:00
dobjatok meg egy torrenttel a fórumba! köszi! :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Failan (2001)

Failan (2001)

  iMDBTúlságosan beharangozták nekem ezt a drámát, túl sokat vártam tőle és túlságosan tetszett az első fél óra a többi részhez képest. Most visszagondolva azonban nagyon jó kis film ez, Cecilia Cheung rajongóknak pedig kötelező darab,...

Murder, Take One aka The Big Scene (Baksu-chiltae deonara) (2005)

Murder, Take One aka The Big Scene (Baksu-chiltae deonara) (2005)

Nem is olyan rég az egész világban tombolt a valóságshow-láz. Sorra jöttek a furcsa és szokatlan ötletek a műsorokra, ahol persze aztán mindent bevetettek a nézők megtartásáért. Ezesetben sem hétköznapi elképzelésről van szó. A kormány...

Kirisute Gomen - Licence To Kill (3. évad)

Kirisute Gomen - Licence To Kill (3. évad)

Az előző évad lezárásakor komoly csapás érte az igazságosztók kis csapatát. Kérdés volt, talpra tudnak-e állni. Persze, csak költői a kérdés, a válasz nem lehetett kétséges.

Magistrate Mayuzumi (Kiba Bugyo ga Yuku) (1995)

Magistrate Mayuzumi (Kiba Bugyo ga Yuku) (1995)

  Főszereplők: Takahashi Hideki; Meguro Yuuki; Matsukata HirokiRendező: Inoue Taiji(1995, 94 perc, Nippon TV)A Tokugawa korszak végnapjaiban lázadások törnek ki az országban. Mayuzumi felügyelő bátran szól a problémákról és erős támogatót szerez magának. Előléptetik, majd rögtön...