belépés∆

Mi a helyzet Koreában?

The Sex MovieA www.hancinema.net oldalra navigálva láthatjuk, hogy a koreai filmipar továbbra is gőzerővel termeli az alkotásokat, hatalmas a választék a népszerű műfajok terén. Sajnos elég sok köztük a sablonos film, de ez a cikk nem fanyalgásról fog szólni, helyette inkább vegyük szemügyre azokat, amiket remélhetőleg érdemes lesz megnézni.

 

The Sex Movie

Jin-gyu arról álmodik, hogy egy nap híres rendező lesz, de anyagi nehézségei akadnak. Hogy megpróbáljon kilábalni a problémából, kénytelen segédrendezőként közreműködni egy csak felnőtteknek szóló film elkészítésében.

Ha másért nem, legalább a témaválasztásért lehet érdekes ez a film, ugyanis pornósokról szól. Bár tudomásom szerint ez a műfaj Koreában tiltott, ezért valószínűnek tartom, hogy ezalatt olyan filmeket értenek, ahol ügyes kamerabeállításokkal kerülik ki a túlságosan "szaftos" részleteket. Kong Ja-kwan állítása szerint filmje a valóságot tükrözi: a pornósok nehezen találnak forgatási helyszíneket, akár egy ártatlan jelenethez is, mindenki lenézi őket. Ez az általános vélekedés azonban részben kétszínűség, hiszen van bevétel a filmekből (azaz ezek szerint "valaki" mégis megveszi). Vélhetően ez egy keserédes dráma lesz, vígjátékos beütésekkel. Ajánlom figyelmetekbe az előzetesben látható Oldboy "átdolgozást".


Seven Days
Seven Days


Ji-yeon sikeres ügyvéd és egyedülálló anyaként neveli hétéves lányát. Egy iskolai foglalkozás során azonban a gyerek eltűnik és a nőt egy ismeretlen keresi fel telefonon. A férfi elmondja, hogy a lány nála van és ha nem segít felmenteni egy gyilkost a másodfokú tárgyaláson 7 nap múlva, soha többbé nem láthatja őt élve. Ji-yeon próbálja győzködni magát, hogy a vádlott nem gyilkos, de mikor találkozik az áldozat édesanyjával, rádöbben, hogy téves úton jár...

Pörgős thrillernek ígérkezik az előzetes alapján. A rendező pedig nem más, mint az a Won Sin-yeon, aki első filmje, a felejthető Scary Hair című szellemlányos horror után megírta és rendezte az A Bloody Aria című alkotást, ami emlékeim szerint tőlünk egész jó értékeléseket kapott. A szereplők között is láthatunk ismerőst, név szerint Kim Yoon-jin-t, aki annak idején a Swiri című akciófilmmel debütált, de az amerikai sorozatok rajongói is gyakran láthatták a Lost című sikersorozatban.

A sors iróniája: az alapsztori erősen hasonlít egy 1996-os amerikai filmre, melynek Demi Moore volt a főszereplője és Az esküdt (The Juror) címen futott. Most viszont a Seven Days koreai kiadója szerint megkezdődtek a tárgyalások az amerikai remake-ügyében.


M
MA meglehetősen rövid cím valószínűleg "M" betűvel kezdődő szavakra utal, hogy igazából melyikre (talán "memories"?), az csak a filmből fog kiderülni.

Min-woo, a feltörekvő író újabb novelláján dolgozik, miközben visszatérő rémálmok és hallucinációk gyötrik. Ez a sajátos állapot kihat a magánéletére és a munkájára is. Egyre nehezebben képes megkülönböztetni a fantáziáját a valóságtól és folyton olyan érzése van, hogy valaki követi. Az üldözési mániájának köszönhetően egy nap egy eldugott kávézóban találja magát, ahol találkozik egy elbűvölő fiatal lánnyal, Mimivel. Min-woo azon kezd el töprengeni, hogy milyen kapcsolat fűzheti a lányhoz és rég elfeledett emlékek törnek elő az első szerelméről.

Érdekes stílusegyvelegnek tűnik, meglátjuk mi lesz belőle...


Femme Fatale
Femme Fatale
Jópofa "hullarejtegetős" feketekomédiának ígérkezik a Femme Fatale, ami egy francia film, a Serial Lover remake-je.

Az ünnepelt színésznő meghívja négy hódolóját, hogy eldöntse, melyikük lesz a jövendőbelije, csakhogy a partin halálos baleset történik. Mivel nem szeretné tönkretenni gondosan felépített karierjét, a nő elrejti a holttestet és elkezdődnek a bonyodalmak...

 

Hozzászólások   

#2 arnold 2007-11-19 21:16
hálivúd mintájára Dél-Korea elkezdi feldolgozni az európai filmeket?! remélem, hogy nem!
#1 YEZy 2007-11-19 19:18
Az első a Viva Erotica-ra, az utolsó pedig a W's Tragedy-re emlékeztet egy kicsit. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Youth Of The Beast (1963)

Youth Of The Beast (1963)

 Seijun Suzuki filmjeiben egyszerre vannak jelen a szórakoztató, ponyvaregény hangulatú tömegfilmek, valamint a művészi nézőpontú témák, jelenetek, gondolatok, és ettől válnak olyan egyénivé és jellegzetessé. Úttörő szerepet játszott a japán (s)exploitation filmes műfaj megszületésében is...

Ditto (Donggam) (2000)

Ditto (Donggam) (2000)

  So-Eun (Kim Ha-Neul, akit a Dead Friend és a My Tutor Friend című filmekből ismerhetünk) diáklány egy iskolában, éppen összejövőben Dong-Hee-vel (Yong-woo Park, őt a Musa és a Shiri című filmekben láthattuk) és az első...

Nemuri Kyoshiro 2 - Sword of Adventure (Shoobu) (1964)

Nemuri Kyoshiro 2 - Sword of Adventure (Shoobu) (1964)

 IMDbAlternatív cím: The DuelFőszereplők: Ichikawa Raizo; Shiko Fujimura; Miwa TakadaRendezte: Misumi Kenji(1964, 83 perc)Megesik néha, hogy a pontos adatok vezetik félre az embert. Ha valaki a címből, Ichikawa hírnevéből és a rendező személyéből indul ki,...

Öld meg a sógunt! (Ninja bugeicho momochi sandayu) (1980)

Öld meg a sógunt! (Ninja bugeicho momochi sandayu) (1980)

Ismét egy olyan film, ami nálunk jókor volt jó helyen, ekképp kapaszkodott fel az uborkafára, pedig máskülönben nem sok keresnivalója lenne a jó filmek listáján. Miért mondom ezt? Megpróbálom sorba szedni.