belépés∆

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)
A thai mozit mifelénk jobbára csak a borzadályos(an rossz) szellemlányos, vagy az Ong Bak stílusú „verekedős” filmekből ismerjük. De íme, itt a bizonyíték, hogy arrafelé is létezik minőségi filmgyártás.

1765-ben Thaiföld még nem létezik, beleolvadt a Burmai Királyságba. Nem végérvényesen, mert még állami és népi szinten is él az ellenállás. A frissen hatalomra került új burmai uralkodó első tervei között van, hogy végérvényesen le akar számolni mindenkivel, aki a birodalma egységét veszélyezteti. Hatalmas túlerőben lévő seregei a régi thai főváros felé özönlenek, ahol a lázadók gyülekeznek. Egy kis falunál nem várt ellenállásba ütköznek. A bang rajan-i parasztok, az esélyeket mit se mérlegelve, felvállalják a nyílt harcot.

Nyolc ízben szálltak szembe a hódítókkal, míg a thai királyi sereg tétlenül várt, vagy gyáván megfutott…

 

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Nem hittem volna, hogy ilyen profi színvonalú, látványos kiállítású alkotást fogok látni, amikor Manu ajánlására megnéztem a filmet. A történelmi filmek legjobb hagyományait láttam viszont, ötvözve a modernkor adta lehetőségekkel. Szerencsére a technikai eszközökkel csak éltek, és nem visszaéltek az alkotók, nem úgy, mint a mostanában készült hollywoodi szuperprodukciók. Minden bizonnyal nemzeti ügy lehetett a film elkészítése, mert nagyon komoly statisztéria vonul fel a tömegjelenetekhez. A kiállítás nagyvonalú, ahogy az egy igazi történelmi produkcióhoz illik, de nem hivalkodó. Igazából főszerep nincs a filmben, de van számos fontos karakter.

 

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Mivel a népi ellenállásnak óhajtottak emléket állítani, ez a koncepció nagyon ésszerű volt. Szerzetesek, vadászok és arisztokraták egyaránt feltűnnek, de a falusi parasztság adja az igazi hősöket. Szerencsére a forgatókönyv elkerülte a legnagyobb csapdát, a sematizálást. A helybeliek nem gáncs nélküli lovagok, az ellenség nem gyilkos horda. A burmaiak között vannak persze olyanok, akik az ellenfél vére árán igyekeznek hatalomba kerülni, és a hódítók úgy viselkednek, mint akik nem tartanak semmitől, de ez lehetett a valóság. Az ellenállók kihasználják a helyismeretüket, egyszerű, de hatásos eszközökkel küzdenek, de katonailag képzetlenek, ami okoz tragédiákat.

 

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Nagyon valószerű az egész, határozottan van „feelingje”. Annál is inkább, mert a harcosok nagy része egy szál ágyékkötőben, vagy lepelben van a csatatéren, míg a küzdelem többnyire fölöttébb gonosz külsejű vágófegyverekkel folyik, bár már szól a puska és az ágyú is, a marakodó emberiség nagyobb örömére. Ennek megfelelően helyenként bizony rázós jeleneteket is láthatunk. Nekünk, magyaroknak, talán az átlagnál kedvesebb lehet ez a film, mert nagyban emlékeztet a török hódítás korabeli időkre. Leginkább talán Drégely ostroma juthat az eszünkbe. A vár hős védői közül csak a kapitány, Szondi György neve maradt fenn, pedig a társai éppúgy vállalták a biztos halállal járó végsőkig kitartást, mint a bang rajan-i parasztok. Tudták, vannak esetek, amikor a nemzet fennmaradása érdekében nincs helye az alkunak. Számomra ez az üzenet jött át leginkább. Végül mindkét fél elérte a célját, az ellenállók jelentős élő erőt pusztítottak el és időt nyertek, mielőtt végleg felmorzsolták volna őket. Örök hála nekik az áldozatukért.

 

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Summa summárum: A film látványos, mozgalmas, sajátságosan nemzeti, de kellően nemzetközi ahhoz, hogy bárhol tudjon a helybeliekhez szólni. Nem szövegközpontú, a mai nézők igényeihez igazodó. Lelkesítő és megható, néha megrázó. Mindenképp figyelemreméltó alkotás.

Főszereplők: Winai Kraibutr; Bin Banleurit; Jaran Ngamdee; Atthakorn Suwannaraj
Rendezte: Thanit Jitnukul (thai; 2000; 113 perc)
imdb

Hozzászólások   

#1 fea 2008-02-21 08:42
A film pont abban hatalmas, hogy nem követi az aktuális trendet. Nincsenek gyönyörű paloták és csillogó páncélok, jóképű hősök és kifinomult udvarhölgyek, csak egy koszos, saras kis falu, fél-benszülött lakosság és - ahogy oldfan írta - ágyékkötők. Na meg a kapitány írdatlan bajusza! Tom Selleck elkezdhet hormontabletták at szedni :-)
Az akciók nyersek és brutálisak, ahogy a thai filmektől megszokhattuk, és az egész egyszerre hiteles, de mégis vizuálisan megkapó, történetmesélés e drámai.
Annak idején elszalasztottam , hogy írjak róla, úgyhogy most örülök, hogy mégis felkerült a lapra.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Breaking News (2004)

Breaking News (2004)

Hongkongi akcióvígjáték a PR és a média uralásának fontosságáról a rendőri munka során. Az alapötlet jó, még ha nem is túl eredeti (két évvel ezelőtt majdnem ugyanezt a sztorit járta körül egy amerikai film,...

Double Tap (Cheong wong) (2000)

Double Tap (Cheong wong) (2000)

  A hongkongi akciófilmről több mint valószínű, hogy mindenkinek az elsők között fog beugrani Chow Yun-Fat és az ő két-pisztolyos harcmodora. Az ebben a stílusban kevésbé járatos embereknek is minden valószínűség szerint a hihetetlen tűzpárbajok, a...

Persona (Perusona) (2008)

Persona (Perusona) (2008)

Amíg a 70-es években valósággal ellepték a japán mozikat a hazai készítésű akciófilmek, addig az utóbbi 20 év termését nézve nagyítóval kell keresgélni, hogy egyáltalán találjunk egyet kettőt belőlük. A Sonny Chiba, Sugawara Bunta, {ln:Kurata...

Erotic Ghost Story (Liu jai yim taam) (1987)

Erotic Ghost Story (Liu jai yim taam) (1987)

Erotic Ghost Story (Liu jai yim taam) (1987)iMDBEz a film sok szempontból is az ellentmondások filmje. Már a leforgatásának ideje is vita tárgyát képezi, egyes források 1987-re, mások 1990-re datálják, mindenesetre az iMDB szerint a...