belépés∆

Tange Sazen: Secret of the Urn (1966)

 

Tange Sazen: Secret of the Urn (1966)

 IMDb

 

Eredeti cím: Tange Sazen-Hien Iagiri

Rendező: Gosha Hideo

Főszereplő: Nakamura Kinnosuke

(színes, 1966)

 

AZ ISMERTETŐ SPOILEREKET TARTALMAZHAT! (manu) 

A saját klánja által elárult, félszemű és félkarú harcos a japán népi legendák kedvelt alakja. Az urna titka egyike a legtöbbször feldolgozott Tange Sazen történeteknek.

A sógun főtanácsnoka szeretné rátenni a kezét a Yagyu klán birtokaira és a tulajdonukban lévő 1 millió aranyat érő urnára, ezért az anyagi erejüket meghaladó megbízatást ad nekik a shógun nevében, amit persze így visszautasítani nem lehet. Egyedül az urna segíthet rajtuk, arra viszont számos pályázó akad.
 

Tange Sazen: Secret of the Urn (1966)

 

 
A film elején megismerkedünk Tange Sazennel, majd tanúi lehetünk, hogyan húzza csőbe a saját klánja, aminek testrészei elvesztése lesz a következménye. A Yagyu klán esetébe véletlenül csöppen bele, már felépülve. A szarkasztikus modorú ronin a saját kezébe veszi a dolgok irányítását... meg az urnát. A dologban segítségére van egy tolvajbanda, meg egy pimasz kisgyerek, a kardjáról nem is beszélve. Ellenfelei mindent bevetnek az urna elrablása érdekében. Szamurájok, testőrök és nindzsák pályáznak a fejére, de hősünk nem csak a szót forgatja elsőrangúan.... Csak a magánéletben jön zavarba - na, igen, a szerelem már akkor is zűrös dolog volt, pláne az ő kinézetével. A végén a nagy leszámolás magának a sógunnak a jelenlétében zajlik le. Tange sikerrel jár, de Edót el kell hagynia, mert "bajkeverő". Viszont a számára kedveseknek jelentős jutalmat harcol ki a maga igencsak egyéni módján.
 

Tange Sazen: Secret of the Urn (1966)

 

 
A film mai szemmel nézve is meglepően friss, igazi kalandfilm. Gyors tempójú, teli van erőteljes akciójelenetekkel, humortól sem mentes. A szamuráj kalandfilmek kedvelőinek nem szabad kihagyni.

                                                                                         

Hozzászólások   

#6 arnold 2009-02-06 17:21
akinek nem tetszett annyira, nézze meg a Goyokin-t. 8)
#5 oldfan 2009-02-04 21:29
Tange népi hős, nem tipikus szamuráj. Egyszerre eszmény és paródia, számos vígjáték kedvelt alakja. Afféle helyi Bors Jankó, aki furfanggal vagy erővel, de "lenyom mindenkit". Realizmus, jellemfejlődés? Még mit nem. Ugyan ki akarna róla komoly mozit forgatni? Majd akkor, amikor nálunk Háry Jánosról...
#4 Papinóth Viktor 2009-02-04 20:58
Osztom Boros69 nézeteit. Szerintem is sok volt benne a "felesleges" vérontás, és kevés a jellem rajz.Kicsit erősnek tartottam, hogy a főhős félkézzel végig veri egész japánt. Miután megnéztem a filmet, úgy gondoltam hogy nem nagy szám. Azóta eltelt 4-5 óra és észrevettem egyfolytában a filmen jár az eszem. Kérdem én mi a jó filmek ismerve ha nem ez?:)
#3 Boros69 2008-12-07 11:50
Furcsa lesz tőlem ilyet hallanotok,de úgy érzem egy kicsit sok lett a filmben az akció. Gyakorlatilag 3-4 percenként történik valamilyen vérontás, emiatt a karakter igazi megmutatására nincs elég idő. Kannosuke szépen alakítja a szarkasztikus ronint,de több is lehetett volna belőle. No, azért nem panaszkodom jó kis pörgős kalandfilm.
Egy-egy helyen azért elszálltak a karakterhez mérten, mert azért fél karral lenyomni kb. 20 nindzsát....de egy jó 4-est megérdemel.
#2 Guest 2007-02-06 12:35
én is csak ajánlani tudom. meg fogom nézni az 1935-ös változatát is!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Buppha Rahtree (2003)

Buppha Rahtree (2003)

 IMDbSzellemes horror, több oldalról is. Egyrészt egy kísértet történetét követhetjük figyelemmel, másrész a film nem vérre megy, hiszen nem kevés humort is csempésztek bele az alkotók. Aki most összerezzen, hogy ismét egy fekete hosszú hajú...

Tadanobu Asano

Tadanobu Asano

Tadanobu Asano (született Tadanobu Sato néven, Yokohamában, 1973 november 27-én) egy karizmatikus és sokoldalú japán színész, akit a kritkusok gyakran ezen ország Johnny Deppjeként tituálnak.  

My name is fame (Ngor yiu sing ming) (2006)

My name is fame (Ngor yiu sing ming) (2006)

My name is fame (Ngor yiu sing ming) (2006)iMDBItt egy viszonylag friss film, ami a filmvilág kulisszái mögé enged betekintést egy egykoron nagy tehetségnek induló, azonban elkallódott színész, Fai történetén keresztül. Fai gyakorlatilag mindent tud...

Perfect Girls (Jing zu 100 fen) (1990)

Perfect Girls (Jing zu 100 fen) (1990)

Perfect Girls (Jing zu 100 fen) (1990)iMDBNem meglepő módon Wong Jing karrierjének igazi beindulása egybeesett a hongkongi film aranykorával, azaz a 80-as és 90-es évek fordulójával. A kezei közül akkoriban már hatalmas mennyiségben kikerülő filmek...