belépés∆

Grave of the Fireflies (Hotaru no Haka) (2005)

Grave of the Fireflies (Hotaru no Haka) (2005)


Rendezte: Toya Sato

Japánban járunk a II. Világháború alatt. Hisako Sawano (Nanako Matsushima) férjét behívják katonának, a hadiállapot miatt négy gyermekét egyre nehezebben tudja eltartani. Amikor unokatestvére meghal, magához veszi két árván maradt gyermekét Seita-t (Joshi Ishida) és Setsuko-t (Mao Sasaki), ezzel veszélyeztetve saját családja megélhetését.  Az egyre csak csökkenő rizs adagok, és sűrűsödő bombázások közepette kénytelen feladni elveit, ezzel új mederbe terelve az árván maradt Seita és Setsuko sorsát...

A II. Világháború befejezésének 60. évfordulójára készült "dorama" a Ghibli Studió mára már klasszikussá vált 1988-as animéjén alapszik (Hotaru no Haka ).
Egy fájdalmas, megrázó történeten, amiből sikerült a készítőknek kihozni két és fél órányi kőkemény, felkavaró, könnyfacsaró drámát. 
A színészeket meglepő módon elég jól eltalálták, a karakterek valóságosak, az ember könnyen azonosulhatna velük. Színészileg mégis egyedül a Hisako nagynénit játszó Nanako MatsushimaRingu ,   Ringu 2. ) az, aki említést érdemel, illetve teljes mértékű elfogultsággal még a Casshern-ben is játszott Jun Kaname-t emelném ki (őt kizárólag a nőnemű nézők figyelmébe ajánlandó célzattal).
A zene a filmhez illően szomorú, lehangoló melódia, ami Kan Sawada keze nyomát viseli (érdekes megjegyezni, hogy ő készítette az 1979 óta nagy sikerrel futó Doraemon anime sorozat zenéjét is.)
Az egyetlen, ami kissé "megmosolyogtató", az a robbanások, és a fel-feltűnő szentjánosbogarak számítógépes effektezése, amire talán jobban is odafigyelhettek volna, de még elnézhető - lévén nem kimondottan ez a lényeg.
Összességében jól összerakott, kellőképp hatásos film - mégsem tudom igazán szeretni, nálam kissé túlcsordult benne a sok drámaiság.
Aki viszont kedveli a megható-megríkató történeteket ne legyen rest előszedni egy százas zsepit és megtekinteni az alkotást.

Hozzászólások   

#3 Guest 2006-10-06 01:09
Nekem rettentően nyálas volt már az anime is, egyszerűen felfordult tőle a gyomrom.

Én is így voltam vele, plusz a kisgyerek állandó sírása is kiakasztott, úgyhogy végül be sem fejeztem. 8) De végül is nem mondhatok róla véleményt.
#2 Guest 2006-10-05 19:03
Nekem rettentően nyálas volt már az anime is, egyszerűen felfordult tőle a gyomrom. A filmet még nem láttam, de úgy tűnik a túlzott drámai vonulaton nem változtattak.
#1 Guest 2006-10-05 17:11
imádom...szerin tem 100x jobban sikerült mint az anime verzió, végre életre keltek a szereplők. Hisako nagynénit az animban kifejezetten ellenszenvesnek találtam, itt viszont tökéletesen megértem az inditékait.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Forbidden Kingdom (2008)

The Forbidden Kingdom (2008)

A The Forbidden Kingdom az év egyik legjobban, ám jókora szkepticizmussal és óriási előítéletekkel várt filmje. Nem is volt ebben semmi meglepő, hiszen óriási PR értéke volt annak, hogy a majd’ 3 évtizede várt Jet...

Fire (1996)

Fire (1996)

IMDb  Deepa Mehta az indiai filmgyártás domináns szereplője. Trilógiájával, melyet alapműként tartanak a különböző kritikusok és filmesztéták, felrúgta Bollywood szabályrendszerét és olyan témákat és motívumokat jelenített meg, melyek még ma is tabunak számítanak szülőhazájában....

Butterfly Lovers (Mo hup leung juk) (2008)

Butterfly Lovers (Mo hup leung juk) (2008)

Minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy 2008 a nagyköltségvetésű, látványos kosztümös filmek éve volt mind Hongkongban, mind úgy általában a kínai nyelvterületen. Rengeteg, többségében már a mandarin nyelvű piacra szánt blockbuster készült, amik árnyékában egyre jobban...

Slaughter In The Snow (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Tasogare n…

Slaughter In The Snow (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Tasogare ni senko ga tonda) (1973)

Három gyilkos, három bosszú, három történet. Pont elegendőek egy trilógiához. Vagy mégsem? Most a ritkábbik eset teljesült.