belépés∆

Eli, eli lema, sabachthani? (2005)

Eli, eli lema, sabachthani? (2005)

iMDB 

 

Abszolút rétegfilm. Lehet szeretni, lehet utálni, de azt nem lehet rá mondani, hogy rossz, maximum, hogy nagyon távol áll az embertől. Az emberek döntő többségétől.

2015-ben az emberiséget különös vírus pusztítja, öngyilkosságba hajtva azt, akit megfertőz. Csak Japánban már 3 millióan haltak meg. Eközben két fiatal zenész elég különös stílusban tevékenykedik. Egyrészt összeszednek mindenféle használható vagy használhatatlan tárgyat, összeszerelik, erősítőre, samplerre, torzítókra kötik és próbálkoznak. Az eredmény a legcsekélyebb mértékben sem könnyen emészthető. Mondhatni szörnyű, de mégis valahogy klappol, illeszkedik a film egészéhez.

Eli, eli lema, sabachthani? (2005)

Szinte semmi dialógus, hosszú, elnyújtott jelenetek, nagytotálok. Aki ismeri a japán filmet, annak ez nem újdonság. Valahol talán a zen megtestesülése ez. Bár minimális a cselekvés, a kép mégsem unalmas. El lehet veszni a részleteiben, a szépségében, a néző aktív résztvevő, hiszen felfedezi, amit lát, és tudja szórakoztatni magát. Ehhez persze nagyszerű operatőr kell, aki kamerájával szépnek tud láttatni akár egy szinte teljesen üres szobát, vagy egy teljesen átlagos mezőt. Ebbe a lassú, nyugodt környezetbe vág bele néha Asano Electric Dragonból megismert torzított gitárja és játéka. Itt azonban nem annyira energikus, inkább amolyan végtelen, elmélázó. Persze azért szaggat. Hangulat kell hozzá, hogy az ember egyáltalán elviselje.

Mint ahogy a zenészek a filmben, úgy maguk a filmesek is kísérletezhettek. Nekem úgy tűnt, hogy leginkább a művészek, a rendező, az operatőr, a színészek a való életüket akarják belevinni a filmbe. Azt tudjuk, hogy Asano aktív gitáros és valami ilyesmi lehet a játéka is eredetiben. A zenész embernek pedig gyakran jutnak eszébe ilyesmi fantazmák: a saját muzsikájával megmenteni az világot.

El lehet gondolkodni e filmnek a lényegén, mondanivalóján és mélységein, de szerintem felesleges, minden kimondott szó bután hangzana. Ez amolyan jammelés eredménye, mint a jazzben, az alkotók összeálltak és kijátszották magukból belső dolgaikat. Érezni kell és nem érteni, ez itt a kulcsszó.

 

Hozzászólások   

#8 fea 2007-11-09 07:57
Igen, tényleg ezt jelenti! Köszi a kiegészítést! :-)
#7 Guest 2007-11-09 02:35
:roll: Elnézést, hogy csak így bepofátlankodok ismeretlenül ebbe a remek oldalba, feltűnt, hogy senki sem említi, mit is jelent a film címe. Szerintem azért illik ideírni, hogy ez az Újtestamentum egyik leghíresebb mondata, és a második eset, amikor eredeti nyelven, szó szerint Jézust idézik. A keresztfán kiáltja ezt, úgy fordítják, "Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?"
#6 Guest 2006-10-08 16:15
"némileg hosszú"... :D Ez az Eureka a 217 perces film, nem? :eek:
#5 Guest 2006-10-08 13:55
Igen, láttam azt is. Némileg hosszú volt, és hasonlóan sajátos alkotás, mint ez :-)
#4 Guest 2006-10-07 18:10
ez a rendező készítette az Eurekát. Látta vki? nekem az nagyon tetszett.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Riding the Metro (2006)

Riding the Metro (2006)

iMDB  Tetsuo Shinohara (Heaven’s Bookstore , Yokubo, Female) filmje egy regényből készült, mely – mondanom sem kell – nagyon nagy népszerűségnek örvendett a maga idején Japánban, tehát muszáj volt belőle filmadaptációt készíteni. Egy 40-es...

Letter (Tegami) (2006)

Letter (Tegami) (2006)

Letter (手紙) (2006)iMDBNaoki egy árvaságra jutott fiatal férfi, akit a saját bátyja nevelt fel, önmagát sem kímélve, hogy öccse taníttatását fizetni tudja. Az idősebbik testvér túlzásba vitte a fizikai munkát, szervezete nem bírta a terhelést...

In Memoriam Kurosawa Akira: Véres trón (Throne of Blood) (Kumonos…

In Memoriam Kurosawa Akira: Véres trón (Throne of Blood) (Kumonosu jou) (1957)

Véres trón (蜘蛛巣城) (1957)iMDBKurosawa Akira előszeretettel dolgozott fel színműveket és regényeket a világirodalom klasszikusaitól, a történeteiket átültetve Japánba. William Shakespeare színművei közül a Lear királyt késői remekművében, a Ran-ban ültette át a történelmi Japán világába,...

Dragon Tiger Gate (Lung fu moon) (2006)

Dragon Tiger Gate (Lung fu moon) (2006)

Dragon Tiger Gate (Lung fu moon) (2006) iMDB