belépés∆

Eli, eli lema, sabachthani? (2005)

Eli, eli lema, sabachthani? (2005)

iMDB 

 

Abszolút rétegfilm. Lehet szeretni, lehet utálni, de azt nem lehet rá mondani, hogy rossz, maximum, hogy nagyon távol áll az embertől. Az emberek döntő többségétől.

2015-ben az emberiséget különös vírus pusztítja, öngyilkosságba hajtva azt, akit megfertőz. Csak Japánban már 3 millióan haltak meg. Eközben két fiatal zenész elég különös stílusban tevékenykedik. Egyrészt összeszednek mindenféle használható vagy használhatatlan tárgyat, összeszerelik, erősítőre, samplerre, torzítókra kötik és próbálkoznak. Az eredmény a legcsekélyebb mértékben sem könnyen emészthető. Mondhatni szörnyű, de mégis valahogy klappol, illeszkedik a film egészéhez.

Eli, eli lema, sabachthani? (2005)

Szinte semmi dialógus, hosszú, elnyújtott jelenetek, nagytotálok. Aki ismeri a japán filmet, annak ez nem újdonság. Valahol talán a zen megtestesülése ez. Bár minimális a cselekvés, a kép mégsem unalmas. El lehet veszni a részleteiben, a szépségében, a néző aktív résztvevő, hiszen felfedezi, amit lát, és tudja szórakoztatni magát. Ehhez persze nagyszerű operatőr kell, aki kamerájával szépnek tud láttatni akár egy szinte teljesen üres szobát, vagy egy teljesen átlagos mezőt. Ebbe a lassú, nyugodt környezetbe vág bele néha Asano Electric Dragonból megismert torzított gitárja és játéka. Itt azonban nem annyira energikus, inkább amolyan végtelen, elmélázó. Persze azért szaggat. Hangulat kell hozzá, hogy az ember egyáltalán elviselje.

Mint ahogy a zenészek a filmben, úgy maguk a filmesek is kísérletezhettek. Nekem úgy tűnt, hogy leginkább a művészek, a rendező, az operatőr, a színészek a való életüket akarják belevinni a filmbe. Azt tudjuk, hogy Asano aktív gitáros és valami ilyesmi lehet a játéka is eredetiben. A zenész embernek pedig gyakran jutnak eszébe ilyesmi fantazmák: a saját muzsikájával megmenteni az világot.

El lehet gondolkodni e filmnek a lényegén, mondanivalóján és mélységein, de szerintem felesleges, minden kimondott szó bután hangzana. Ez amolyan jammelés eredménye, mint a jazzben, az alkotók összeálltak és kijátszották magukból belső dolgaikat. Érezni kell és nem érteni, ez itt a kulcsszó.

 

Hozzászólások   

#8 fea 2007-11-09 07:57
Igen, tényleg ezt jelenti! Köszi a kiegészítést! :-)
#7 Guest 2007-11-09 02:35
:roll: Elnézést, hogy csak így bepofátlankodok ismeretlenül ebbe a remek oldalba, feltűnt, hogy senki sem említi, mit is jelent a film címe. Szerintem azért illik ideírni, hogy ez az Újtestamentum egyik leghíresebb mondata, és a második eset, amikor eredeti nyelven, szó szerint Jézust idézik. A keresztfán kiáltja ezt, úgy fordítják, "Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?"
#6 Guest 2006-10-08 16:15
"némileg hosszú"... :D Ez az Eureka a 217 perces film, nem? :eek:
#5 Guest 2006-10-08 13:55
Igen, láttam azt is. Némileg hosszú volt, és hasonlóan sajátos alkotás, mint ez :-)
#4 Guest 2006-10-07 18:10
ez a rendező készítette az Eurekát. Látta vki? nekem az nagyon tetszett.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

Red Cliff Part II (Chi bi xia: Jue zhan tian xia) (2009)

 Ahogyan az várható volt, John Woo megalomániás blockbusterének első része uralja a Hong Kong Film Awards idei jelöléslistáját, hiszen összesen 15 kategóriában van esélye a győzelemre. A marketinggépezet pedig tökéletesen működik, ugyanis egész véletlenül...

Postmen in the Mountains (Nashan naren nagou) (1999)

Postmen in the Mountains (Nashan naren nagou) (1999)

  A helyszín Kína nyugati része, az időpont valamikor az 1980-as években. Egy visszavonulás előtt álló postás és a helyét átvenni készülő fia történetét mutatja be ez a film. Az „öreg” panaszolja, hogy már nem bírja...

Zatoichi's Revenge (Zatoichi nidan-giki) (1965)

Zatoichi's Revenge (Zatoichi nidan-giki) (1965)

  IMDb Főszereplők: Katsu Shintaro; Miki Norihai; Kato TakeshiRendezte: Inoue Akira(1965, 84 perc)1963-ra, 32 évesen, Katsu már a DAIEI hatalmas sztárja volt. Elnyerte a "Kék szalag" kitüntetést, amely a japán színészek között a legnagyobb becsben állt. Neve...

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

 IMDb  Egy regényből készült a film, eredeti címén: Samurai Banner of Furin Kazan (Yasushi Inoue írótól származik) és 1959-ben adták ki Japánban. A történet (és a film is) elég hosszú, mivel egy jelentős időszakot ölel fel japán...