belépés∆

Four Days of Snow and Blood (Ni-ni-roku) (1989)

 



Rendező: Hideo Gosha

Főszereplők: Kenichi Hagiwara; Tomukazu Miura; Musahiro Motoki; Minami Kaho

(1989, 115 perc)

Az 1930-as évek elején Japán Mandzsúriát igyekszik elfoglalni. Kilép a Nemzetszövetségből (az ENSZ elődje), hogy hódító céljait megvalósíthassa. Ám a hátországot embargó sújtja, nő a nyomor. Elkeseredett ifjú tisztek egy csoportja fegyveres támadást intéz a korrupt kormányzat ellen, bízván abban, hogy elnyerhetik a császár támogatását...


Gosha ezzel a filmmel küzdötte vissza magát az élvonalbeli rendezők közé. A 70-es években megszerzett reputációját alaposan megtépázta a 80-as években forgatott "alvilági nők" filmciklusa, ami erős ellenérzéseket váltott ki a kritika és az igényesebb alkotásokra vágyók körében. Itt viszont újra a régi tudását csillogtatja. A film 3 részre bontható. Az első akár akciófilm kezdetnek is beillene. Pontos, feszes ritmusú jelenetekben mutatja be a lázadás kezdetét. A második, tartalmilag a leghosszabb rész, az ifjú tisztek válságát jeleníti meg. A rendkívül erős tradíció-hűség, engedelmesség-fogságából kitörni akaró, új Japánra vágyó, társadalmi támogatottságot élvező tisztek szembekerülnek a feletteseikkel és önmaguk erkölcsi világképével. Lehet-e egyszerre lázadni és hűségesnek lenni az országhoz? A hadifegyelem a fontosabb, vagy a nép képviselete? A harmadik, legrövidebb rész, a személyes levelek alapján készült, bemutatja azt az erkölcsi tartást és tisztaságot, amelyet ezek az elkötelezett katonák képviseltek. Tragédiájukat pont az erényeik okozzák, mert megbíznak a tábornokok adott szavában. Megdöbbentő végigkísérni, hogyan tűnik el a katonai bürokrácia útvesztőjében a tisztes eredeti szándék és fordul minden az ellenkezőjére. A bukott lázadásokban résztvevők pedig soha nem számíthattak semmi jóra.

Számos, ma már a hollywoodi produkciókban is feltűnő arcot láthatunk ebben a filmben, még ifjú pályakezdőként, de már komoly feladatok megoldására éretten. Minami Kaho például a "Montreal World Film Festival" legjobb epizódszereplői díját nyerte el abban az évben, míg maga a mozi nagydíjas lett ugyanott. A történelmi hűséget és drámai történeteket kedvelők figyelmébe ajánlom Hideo Goshának ezt az időskori művét.

  

Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!
Kattints a nagyobb mérethez!

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Legend of The Seven Cutter (Kariseuma talchulgi) (2006)

The Legend of The Seven Cutter (Kariseuma talchulgi) (2006)

   iMDB Félelmetes legenda terjeng szájról szájra egy diákról a koreai középiskolákban. Azt beszélik, nem fél semmitől és senkitől, hatalmasat képes ugrani, ráadásul egyedül, akár puszta kézzel ver el egy csapatnyi felfegyverzett rosszfiút. Különös és véres...

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

IMDb Rendezte: Sogo IshiiHelyzetkép egy káoszba fulladt jövőbeli városról, melyben az utcán koncertet hallgató, őrjöngő anarchista punk bandák állandó harcot folytatnak a militaristákkal, az öltönyben feszítő yakuzákkal, és természetesen az államhatalmi szervekkel.

New Human Skin Lantern / Ghost Lantern (Yun pei dung lung) (1993)

New Human Skin Lantern / Ghost Lantern (Yun pei dung lung) (1993)

New Human Skin Lantern / Ghost Lantern (Yun pei dung lung) (1993)   iMDB