belépés∆

Three Outlaw Samurai (Sambiki no Samurai) (1964)

Three Outlaw Samurai

Egy ronin ballag a dombon. Talál egy hajtűt, lemegy a völgybeli házhoz, hogy visszaadja és máris nyakig van egy túszejtő akció közepében. Kétségbeesett parasztok próbálják a klán urához eljuttatni a kérvényüket, amiben az adó csökkentését kérik. De a helybeli földesúrnak feltett szándéka, hogy ezt megakadályozza. Elvégre a presztízs...

Three Outlaw Samurai Three Outlaw Samurai

Ez volt Hideo Gosha első játékfilmje, amit rendezőként jegyzett. Előtte mint riporter és producer tevékenykedett. A rendezői székben történő debütálása rögtön kiválóra sikeredett. Ez a film minden 10-es szamuráj listán megtalálható több, mint 40 évvel az elkészülte után is. A fő oka az,hogy sokkal inkább egy drámai történet, mint chambara mozi, pedig látványos összecsapás van benne bőven. A film nagy erénye a kiváló forgatókönyv. Tiszta történetvezetés, fokozatosan növekvő érzelmi feszültség, hiteles szituációk. Gosha kiválóan ismerte a szamurájok korát, így nincs a filmben egyetlen olyan mozzanat sem, amit ne éreznénk valószerűnek. Hihetőek az emberi indítékok, remek a korrajz. A kalandfilm elemek mozgalmassá teszik a történetet, de nem uralják annyira, hogy elsikkadjon a lényeg. Méltán nevezhető be a japán klasszikusok közé.

Three Outlaw Samurai

Eredeti cím: Sambiki no Samurai

Főszereplők: Tanba Tetsuro; Hira Mikijiro; Nagato Isamu

(1964, fekete-fehér, 95 perc)

imdb

Hozzászólások   

#6 oldmeesee 2010-01-26 10:22
Igaz, hogy évekig kellett vadásznom rá, de megérte! (Ezer hála oldfannak a magyar feliratért!) Gyönyörű vívó jelenetek, szépen megrajzolt karakterek, gördülékeny cselekmény jellemzi a filmet. Az általam ismert szamuráj mozik tizes listáján - nálam - kevés előzi meg. Azon persze elgondolkodtam, hogy a legjobbnak véleményezett filmek, tulajdon képpen szinte mind roninokról szólnak. Vajon mi lehet az oka? Azt hinné az ember, hogy a japánoknál idol csak a felettesét feltétlen hűséggel szolgáló szamuráj lehet.
#5 oldfan 2009-01-13 20:00
Csongornak: Ha elolvastad volna a hozzászólásokat , ott a válasz a kérésedre.

A film semmilyen formában nincs a piacon.
#4 Guest 2008-06-11 13:20
"Az űzött szamuráj" eredeti címe: Kaze no Tengu. Angolul "Duel In The Wind" címmel is forgalmazták. Takahashi Hideki volt a főszereplője, más filmjeit érdemes keresni a hatalmas vívójelenetei miatt, mert az említett film sajnos semmilyen formában nincs a piacon.
#3 Guest 2008-06-11 12:39
Sziasztok!
Valamikor, kb. a hetvenes években, láttam a sok szamuráj film között egyet, ami a legjobban tetszett. A magyar címe "az űzött szamuráj" volt. Hallottatok-e róla, és mi volt az eredeti címe?
Kösz: chicki
#2 Boros69 2007-04-11 20:05
Egyértelműen csatlakozom az előttem szólókhoz, a film tökéletes.
A fokozatosan,egy mástól elkünülő időpontban , más és más- indítékok-okok alapján kiépülő hármasfogat remek alakítást nyújt. Az akciójelentek hibátlanok.
Az egyes személységek csalódása/megha sonulása saját, az életben betöltött szerepével remek tanulmány.
Nem beszélve az ártatlan parasztot meggyilkoló és az özvegyhez vonzódó szamuráj lelkéről...
Szóval egyszerűen király.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Buddha (Shaka) (1961)

Buddha (Shaka) (1961)

  Néha egészen furcsa módon születik meg egy művészeti alkotás. Például versengés miatt, mint a mostani kitárgyalandó mozink. Először versengett a televíziózás és a filmgyártás.

Female Prisoner Scorpion 701 Grudge Song (Joshuu sasori: 701-gou …

Female Prisoner Scorpion 701 Grudge Song (Joshuu sasori: 701-gou urami bushi) (1973)

Female Prisoner Scorpion 701 Grudge Song (女囚さそり: 701-号 怨み節) (1973)iMDBNami ismét szabadlábon kezdi a történetet, ám egy esküvőn (hol máshol?) találnak rá a rendőrök és ismét üldözni kezdik. Menekülés közben Nami végül egy lokál mellékhelyiségében...

Okamoto Kihachi (1923-2005)

Okamoto Kihachi (1923-2005)

 iMDB Okamoto Kihachi a háború utáni nagy japán rendező generáció meghatározó személyisége volt. 1943-ban, 19 évesen vonult be a japán hadseregbe. Az egyik interjújában így nyilatkozott: „Egyáltalán, kész csoda, hogy túléltem a háborút, mert a statisztika...

Yip Man (Ip Man) (2008)

Yip Man (Ip Man) (2008)

Donnie Yen és Wilson Yip negyedik közös filmje a Wing Chun kung-fut népszerűvé tevő Yip Man nagymester életének egy szeletét dolgozza fel. Az elvárások, a sokat ígérő előzetesek netre kerülte után talán nem túlzok, ha...