belépés∆

Ekin Cheng Yee-Kin

Ekin Cheng Yee-Kin (鄭伊健)

Ekin Cheng Yee-Kin

Ekin Cheng 1967. október 4-én született Hongkongban. Még a középiskola elvégzése előtt reklámokban kezdett szerepelni, eleinte még Noodle Cheng néven (neve, Yee-Kin egy kínai kaja nevéhez hasonlít), később a Dior Cheng nevet is használta. Ez utóbbi eredetéről több történet is kering, a „hivatalos” szerint a kishúga adta ezt a nevet neki, aki a kantoni „második fiú” kifejezést nem jól ejtette ki és a Dior lett belőle. A rosszindulatúbb pletykák szerint Ekin fodrásza „ragasztotta” rá ezt a nevet.
Miután elvégezte a középiskolát, résztvett egy énekversenyen, ám nem tudta megnyerni. Mindettől függetlenül a zsűri egyik tagja tehetségesnek találta és azt ajánlotta neki, hogy menjen el tanulni a TVB iskoláinak egyikébe. Cheng be is iratkozott, a harcművészeti „szakra”, de egyrészt úgy érezte, hogy nincs hozzá tehetsége, másrészt nem is tetszett neki a dolog túlzottan, így átiratkozott a színészképzőbe, ahol több sikert talált magának. Miután ezt az iskolát elvégezte, a TVB-nél kezdett dolgozni, több műsort is vezetett, többek között azt a gyerekprogramot is, a Space Shuttle 430-at, ami Stephen Chow és Tony Leung pályáját is elindította. Még a 80-as években egy rajzfilmsorozat szinkronhangjaként is dolgozott, ez volt a The storm riders, amiben a Szél nevű karakternek kölcsönözte hangját. Évekig dolgozott a TVB-nél, egész addig, amíg el nem kezdte filmes karrierjét. Debütáló filmje 1992-ben a Girls without tomorrow volt, amit több romantikus komédia követett. Ekkoriban úgy tűnt, hogy Ekin belekerül a „szerethető vesztes” skatulyájába, még annak ellenére is, hogy két akciófilmben is játszott, a Return to a better tomorrow-ban és a Street Fighter-ben is.

Ekin Cheng Yee-Kin

A szerethető vesztes szerepétől 1996-ban tudott szabadulni, amikor is Andrew Lau őt választotta a Young & Dangerous fő karakterének, Chan Ho Nam-nak a megformálására. A film hatalmas siker lett, öt folytatást és jópár mellékszálat ért meg, Ekin-t pedig egyértelműen vezető filmsztárrá tette. Innentől kezdve már megtehette azt, hogy csak olyan szerepet vállal el, ami tetszik neki és kialakította a „becsületes gengszter” imázst maga körül. Persze továbbra is szívesen játszott romantikus filmekben is, többek között a szintén ’96-os Feel 100%-ban, vagy az egy évvel későbbi We’re no bad guys-ban, de az akciófilmjei nagyobb sikerűek és emlékezetesebbek voltak. A jó kapcsolat megmaradt Andrew Lau-val, aki újabb produkciói szinte mindegyikében szerepeltette. Megszemélyesíthette azt a rajzfilmfigurát, aminek 10 évvel korábban a hangját adta a The Storm Riders-ben, övé lett a főszerep A Bosszú harcosában, valamint Andrew Lau autós filmjében, a Legend of speed-ben is.

Ekin Cheng Yee-Kin

Persze ahogy egyre népszerűbb lett, úgy lett céltáblája a bulvárlapoknak is. Nagyítóval lesték minden mozdulatát, hátha valamiből botrányt lehet kavarni. A bulvársajtó csalódásaként azonban mindössze egyetlen –bár relatíve nagy horderejű- botrányt tudtak kirobbantani. Akkori barátnője, Maggie Siu egykor híres énekesnő volt, de feladta karrierjét, hogy Ekin-t segíthesse. Azonban a kapcsolatuk megromlott, Ekin pedig továbblépett és hamarosan a frissen befutott Gigi Leung Wing-kei társaságában lehetett látni.
Talán 2000-ben volt filmes karrierje csúcsán, hiszen több nagysikerű filmje is ekkor került a mozikba. Talán legismertebb közülük a Tokyo Raiders, amiben magánnyomozót alakított és olyan sztárokkal játszott benne együtt, mint Kelly Chen, Cecilia Cheung és Tony Leung. De ugyanebben az évben készült el a Young & Dangerous hatodik, egyben befejező része, Johnny To kórházas vígjátéka, a Help, a Dragon Heat című dráma, a harmadik Andrew Lau wuxia, a The Duel és a For bad boys only is. Az ezredforduló után ismét váltott a filmjei irányvonalát tekintve. A korábbiaknál sokkal több könnyed, vígjátékjellegű filmszerepet vállalt el, valamint igyekezett minél távolabb kerülni a korábbi „becsületes gengszter” imázstól. Utolsó ilyen filmje a 2001-es Goodbye Mr. Cool volt, ahol már tulajdonképpen „leszámolt” ezzel a szereppel.  Ezután Tsui Hark wuxiája, a Zu legendája jött a sorban, majd hosszú idő után ismét egy rajzfilmsorozat szinkronhangja volt. A következő filmjében, a Running out of time 2-ben már egy meseszerű bűnözőt alakított, aki hihetetlen módokon jár túl a rendőrség eszén.

Ekin Cheng Yee-Kin

Innentől kezdve egyre több vígjátékszerepben volt látható, többek között a Women from Mars, a My wife is 18, az Anna in kung fu land és a Protege de la rose noire is ilyen volt. A könnyed filmek sorát csak a Heroic Duo és a Twins Effect szakította meg, igaz, ez utóbbi sem volt egy véresen komoly film. A Pang testvérek is őt választották ki könnyed akciófilmjük, a Leave me alone ikreinek megtestesítőjének, partnere ebben a filmben (immár sokadszor) Charlene Choi volt. 2005-ben ismét Benny Chan-től kapott szerepet egy komolyabb hangvételű filmben, a Divergence-ben, valamint egy újabb romantikus szerepben volt látható az It had to be you-ban. 2006-ban is maradt a romantikánál, mégpedig a My name is Fame révén, legújabb filmje pedig a hamarosan bemutatásra kerülő és az előzetes hírek alapján ígéretesnek tűnő Heavenly Mission lesz.

Ekin Cheng Yee-Kin

Énekesi pályája is meredeken ívelt felfelé karrierje kezdetétől fogva egészen 2000-ig, amikor is addigi kiadójától, a BMA-től átszerződött az EEG-hez. Amíg az EEG-s szerződése tartott, lemezt nem adhatott ki, cserébe viszont rengeteg filmben játszhatott. Azonban a rajongóknak nem volt elég a sok koncertfellépés, meg a mozi, így Ekin a szerződés lejárta után visszatért a BMA-hez és a régi-új kiadónál kiadott első lemeze, a Discover hatalmas mennyiségben fogyott. Magánéletében is változások történtek, Gigi Leung-gal folytatott kapcsolatát mindkettőjük karrierje némileg megsínylette, de így is 7 évig kitartottak egymás mellett. 2006-ban azonban Ekin oldalán már Yo Yo Mung tűnt fel. A zene, a filmezés, a lapinterjúk, a reklámok mellett pedig egy új oldaláról is bemutatkozott, első könyve, a Looking into Ekin’s eyes szintén óriási sikert aratott, immár a harmadik kiadást is megérte Hongkongban.

Források:

Cyklin
HKFilm
IMDb
WikiPedia

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Ghost Cat of Otama Pond (Kaibyô Otama-ga-ike) (1960)

The Ghost Cat of Otama Pond (Kaibyô Otama-ga-ike) (1960)

  Bársonyos szőr, hosszú szempilla, osonó járás, szó szerint igéző tekintet jellemzi őket. Számos film kihagyhatatlan szereplői. Náluk viszont nincs epillált hónaalj, hosszú körmök helyett karmaik vannak, a férfiaknak sajnos sokba kerülnek, mert tőlük pusztulnak, nem...

The Birth of Japan (Nippon tanjou) (1959)

The Birth of Japan (Nippon tanjou) (1959)

Mitológia, fantasy, Mifune és a berúgott sárkány.

Ázsia nyugati szemmel - Wasabi (2001)

Ázsia nyugati szemmel - Wasabi (2001)

Ázsia nyugati szemmel - Wasabi (2001)iMDBAz európai népek közül talán a franciák a legnyitottabbak az ázsiai kultúra irányába. Jól mutatja ezt az is, hogy nem sokkal azután, hogy Japán megnyitotta határait a több évszázados elzárkózás...

Renegade Ninjas (Sanada Yukimura no bouryaku) (1979)

Renegade Ninjas (Sanada Yukimura no bouryaku) (1979)

  Az 1970-es évek vége felé némi tetszhalott állapot után a nagyszabású csambara mozik újra éledezni kezdtek Japánban. Ekkortájt készült például a Yagyu Conspiracy, a nálunk is vetített "Öld meg a sógunt." Ebbe a sorozatba illik...