belépés∆

Detectives in 40 Minutes aka 4th Period Mystery (4-kyo-si Choo-ri-yeong-yeok) (2009)

Detectives in 40 Minutes aka 4th Period Mystery

A cím röpke szórakozást sugall és a film maga nem is nyújt többet annál. A koreai produkcióktól megszokott 2 órás játékidő helyett a sietős hongkongi akciókra emlékeztető mintegy 85 percbe sűrítettek bele egy jópofa, tinédzsereknek szóló tinédzserfilmet. Egy elsőfilmes rendezőtől nem is rossz próbálkozás!


Han Jeong-hoon az iskola mintadiákja, mindenben kitűnő. Kim Tae-gyoo az ellentéte, az igazi rosszgyerek, aki nyíltan utálja riválisait, a lányok szoknyája alatt fotózik, Jeong-hoon pedig különösen a bögyében van. Egy napon aztán Tae-gyoo gyilkosság áldozata lesz és minden jel Jeong-hoon-ra vall. Csak a titokzatos Lee Da-jeong lesz a segítségére, a furcsa párosnak pedig az adott óra végéig meg kell fejtenie a rejtélyt, ki és miért ölte meg Tae-gyoo-t.
A sztori tehát egy tökéletesen megkomponált tinikrimi, ami a célközönség számára minden egyes elemében szerethető. Az iskolai élet összes siráma belekerült a tiltott telefonhasználattól kezdve az európai ésszel szokatlanul durva tanári büntetésekig (igaz, a más produkciókban alap baseball ütős verések kimaradtak), az ügyetlen csajozási próbálkozásokon keresztül egészen a kemény rivalizálásokig. Mindezt még megfűszerezték a diákok kalandvágyával, egyúttal egy fura versennyel a tanárok ellen. Ügyes!
Ügyes, akárcsak a kivitelezés. Meglehetősen pörgős a tempó és nem csak azért, mert 40 perc alatt kell lezavarni a nyomozást. Miközben hőseink folyamatos harcban vannak az idővel, úgy áll össze számukra fokozatosan a kép. Igazi krimihez méltóak a fordulatok, bár meg kell jegyezni, hogy túlságosan eredeti dolgokat nem tartalmaznak.
A szereplők kiválogatása is úgy zajlott, hogy lehetőleg a korosztály körében kedvelt idolokat szerződtessenek le. A mintagyerek Jeong-hoon-t a gyerekszínészként már évek óta aktív Yoo Seung-ho (The Way Home, Don't Tell Papa, Heart Is...), míg a szépségét sokáig elrejtő Da-jeong-ot az ebben a produkcióban debütáló Kang So-ra játszotta.
A Detectives in 40 Minutes tehát egy jól eltalált tinédzsermozi, aminek talán legnagyobb problémája, hogy nagyon könnyed, ebből kifolyólag pedig pont olyan hamar el fogjuk felejteni, mint amilyen hamar letelik az a bizonyos 40 perc. Ettől függetlenül a krimirajongók nem fognak csalódni benne.

hancinema.net

Előzetes

Hozzászólások   

#2 Gianni 2010-01-07 00:18
Elsőfilmes rendezőtől tinédzserfilmne k tényleg elmegy. Mint krimi, nem az igazi.
Egyrészt tényleg azért, mert könnyed, de jobban zavart az a pár oltári nagy baki/logikátlan ság a sztoriban. Kár azért a néhány életszerűtlen húzásért.

Csatlakozom az előttem szólóhoz, a film végén kivirágzó Kang So-ra de még mennyire szemrevaló :-*

A főszereplő kisrác néhol elég esetlennek tűnt, most vagy jó színész a gyerek, vagy tényleg ilyen. Mindenesetre a hitelességhez ez hozzátett.

Talán azért volt fura nekem az egész, mert két napja láttam vele a The Way Home-ot, akkor kilenc éves volt, két nap múlva meg 16. Ez sokkolt.
Elég meredek így nézni egy filmet. :lol:
#1 Sándor Gergő 2010-01-06 17:05
Nekem nagyon bejött ez a film. A végén meg Kang So eszméletlenül néz ki. Remélem láthatom több filmben is a közeljövőben.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Linda Linda Linda (2005)

Linda Linda Linda (2005)

   iMDB Manapság nagyon trendi lett japánban az a tiniknek szóló stílus, melyben általában a főszereplő fiatalok számukra teljesen szokatlan helyzetben kell, hogy helytálljanak. Az egyik első ilyen alkotás a nagysikerű Waterboys volt, melyben...

Kitaro (Gegege no Kitarou) (2007)

Kitaro (Gegege no Kitarou) (2007)

A japán mondavilág fantázialényeinek, azaz a youkai-oknak a világát már jópár japán film igyekezett bemutatni az 1960-as évektől (Youkai daisensou) kezdve. A modern ember számára ezeket a lényeket persze először egy mangaka, azaz mangarajzoló úriember...

Hepcat in the Funky Hat: Case of the 200 000 Yen Arm (Fanki hatto…

Hepcat in the Funky Hat: Case of the 200 000 Yen Arm (Fanki hatto no kaidanji: Nisenman en no ude) (1961)

A 60-as évek eleje egyértelműen a nagy stúdiókból kiszakadt, B-filmeket ontó kis műhelyek ideje volt. Mind a Shintoho, mind a New Toei számolatlan mennyiségben állította elő az óriás szörnyes tokusatsu-kat, a jellegzetes noir hangulatú krimiket,...

Fatal Move (2008)

Fatal Move (2008)

Ha a különféle harcművészeti filmeket nem számítjuk, mi más is lehetne „hongkongiasabb” téma, mint egy igazi, a triádok belső harcait bemutató, látványos akciójelenetekkel telepakolt dráma? Ha csak ezt nézzük, valamint tudatában vagyunk annak is, hogy...