belépés∆

Super Model (2004)

Super Model (2004)

Mi más is lehetne ideálisabb kiparodizálandó téma egy harsány hongkongi vígjáték számára, mint a színes csillogással teli, ám lényegi tartalommal feltehetően nem bíró szupermodellek világa? Természetesen nem a nőket, hanem a divat világában tevékenykedő férfiakat állította pellengérre a főszerepet alakító Ronald Cheng és az ötletgazda, egyben rendező Vincent Kok, ám sajnos, vagy szerencsére (ízléstől függően) megmaradtak a kommersz komédiánál, nem akartak, vagy nem voltak képesek olyan elvetemült forgatókönyvet összehozni, ami a hongkongi komédiakirálynak, Stephen Chow-nak általában sikerülni szokott.

Super Model (2004)

Korábban már jópár, elsősorban a romantikus vígjáték műfajba tartozó filmnél felmerült a „hongkongi gagyi” kifejezés és bizony a Super Model-re is ráhúzható. Minden megvan ugyanis benne, ami egy könnyen felejthető, ám többé-kevésbé szórakoztató kommersz alkotáshoz szükséges, a híres sztárok cameo szerepeitől kezdve a fárasztó, ám nem túlságosan extrém poénokon keresztül a meglehetősen sablonos történetig.

Super Model (2004)

A sztori főhőse Mandom, a szupermodell, aki egy debil fenyegető levelet kap és ezután rendőri védelemben részesül. A testőréül a csúnyácska Karena-t jelöli ki a felügyelő, ám az eredetileg egymást ki nem állható páros kapcsolata (ki hitte volna) a történet előrehaladtával megváltozik. Közben közeledik a modellkirály választás, ahol a regnáló, ám már kiöregedőfélben levő király utódja kerül kiválasztásra. Természetesen Mandom is indulni akar, hiszen ő a nagy esélyes, ám fő riválisa, Fantasy és kis csapata ott próbál keresztbe tenni neki, ahol csak tud.

Super Model (2004)

A körítés terén elsőosztályú munkát végzett a kis csapat. A modellvilágot kikarikírozó dolgok, mint a röhejes frizuradivatok, a bohócok öltözetére emlékeztető idétlenül rikító színekben pompázó ruhák és a gyermeteg lelkű figurák (elsősorban a „főgonosz” Fantasyé) mind mind jól el lettek találva. Mandom karakterét afféle „dokumentumfilmes” bevágásokkal olyan hírességek „istenítik”, mint Tony Leung Chiu-Wai, Sandra Ng, Kelly Chen Wai-Lam és Shawn Yue, továbbá egy cameo szerep erejéig egy igazi, modellként is befutott sztár, Alex Fong Lik-Sun is megjelenik benne.

Super Model (2004)

Ami viszont jócskán lehúzza a színvonalat, az a humor terén a merészség hiánya. Túlságosan is triviális poénokkal igyekeznek szórakoztatni a nézőket, valamint a kantoni nyelvet nem értők számára a „mou lei tou” gegek intenzív használata sem nyújtja azt, mint a helyi nézőknek. Érezhető továbbá az a törekvés is, hogy afféle Stephen Chow humort szerettek volna már-már görcsösen belevinni a sztoriba, ám sem Ronald Cheng, sem Vincent Kok nem rendelkezik olyan elvetemült elmével, mint a nagy hongkongi nevettető, így igazán ütős ötlet alig lelhető fel a történet során. Néhány valóban nevetésre ingerlő jelenet azért akad (az esküvői „játék” és a kutya „levágásának” imitálása nem rossz), de ezek mennyisége messze van attól, hogy egy igazi, emlékezetes vígjáték váljon a Super Model-ből.

Super Model (2004)

Mint a legtöbb HK komédiában, a színészi játék nagyon harsány, de ezzel nincs is semmi probléma, hiszen ez már szinte alapkövetelmény. Ronald Cheng a tőle megszokott, kicsit görcsös játékot hozza, Sammy Leung rettenetesen ripacs, mint mindig és Sam Lee sem ezzel az alakításával fog büszkélkedni pályafutása lezárása után. A női főszereplő, Karena Lam csinos, de semmi extra, míg a további szereplők között olyan nevek vannak, mint Rain Li, Kenny Bee és Cheung Tat-Ming, de nincs terük arra, hogy bemutassák, mire is képesek, persze egy komédia nem is igazán alkalmas erre.

Super Model (2004)

A Super Model összességében tehát egy átlagos hongkongi vígjáték, amiből hiányzik az a plusz, amit Stephen Chow általában képes volt beletenni a saját blődlijeibe. Nézhető, de mivel vannak ennél sokkal jobb ázsiai filmek is, így nyugodt szívvel ki lehet hagyni.

iMDB


A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Future Cops (Chiu kap hok haau ba wong) (1993)

Future Cops (Chiu kap hok haau ba wong) (1993)

 Ha 2008-ban valaki készít egy sci-fi akciófilmet, amiben a főszerepeket Andy Lau, Jacky Cheung, Aaron Kwok, Simon Yam, Ekin Cheng, Andy Hui és Charlie Yeung játsza, az operatőr Andrew Lau, az akciókoreográfus pedig Ching...

Crazy N' the City (Sun gaing hup nui) (2005)

Crazy N' the City (Sun gaing hup nui) (2005)

Egy újabb zsarus film Hongkongból, mondhatnánk, ha csak a posztert látjuk. Ez igaz is, azonban az inkább forgatókönyvíróként ismert James Yuen filmje nem a szokásos rendőrös filmek által kitaposott ösvényen halad, hanem a nyomozás és...

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

Gamera the Brave (小さい勇者達) (2006)iMDBAmikor a Toho filmstúdió bejelentette, hogy a drasztikus nézőszámcsökkenés miatt a Godzilla Final Wars után hosszú időre felhagy a további szörnyes filmek készítésével, úgy tűnt, hogy egy jellegzetesen japán műfaj,...

Karen Mok Man-Wai

Karen Mok Man-Wai

Karen Mok Man-Wai (莫文蔚)Karen Mok 1970. június 2-án született Hongkongban. Eredeti neve Karen Joy Morris, ebből is látszik, hogy nem teljesen kínai származású, felmenői között anyai ágon perzsa, apai ágon német és walesi ősökkel is...