Hírek:

Ha kérdésed van, azt a fórumon tedd fel, emailt, privát üzenetet csak akkor írj az adminoknak, ha a fórummal van probléma!
A félreértések elkerülése végett: mi is csak azokat a feliratokat ismerjük, amik kint vannak a főoldalon, ilyen témával foglalkozó kérdésekre ezért nem válaszolunk és nem nagyképűségből.

 

Szerző Téma: Park Chan-Wook  (Megtekintve 1283 alkalommal)

2006. Június 1. 14:33, Csütörtök
Park Chan-Wook – Mr. Vengeance



A dél-koreai filmrendező és forgatókönyvíró 1963. augusztus 23.-án Szöulban látta meg a napvilágot. Ott is nőtt fel, majd a Sogang Egyetem filozófia szakán diplomázott. Az egyetemen alapított egy filmklubot „Film Gang” néven. (Ebben a klubban ismerkedett meg későbbi feleségével is, akitől egy lánya született.) Az egyetemi évei alatt látta a Vertigo című filmet és ennek hatására döntött úgy, hogy filmkészítéssel fog foglalkozni. A diploma megszerzése után pár évig filmkritikákat írt, de nem sokkal később már két film elkészítésében is részt vett, mint rendező asszisztens: először Yu Young-Jin (Kkamdong 1988), majd Kwak Jae-Young (A Sketch of a Rainy Day, 1990) mellett.
1992-ben készítette el első saját filmjét a The Moon is... the Sun's Dream című gengszterdrámát, aztán öt évvel később debütált második filmje a Trio, ami egy komédia volt. Mindkettő nagyot bukott! 1999-ben a Jugdement című 25 perces fekete-fehér eposz következett, melynek története egy nő körül zajlik, aki egy földrengés következtében életét veszti. A hullaházban próbálják őt azonosítani, a kérdés már csak az: a jelentkezők közül, kik a halott lány valódi hozzátartozói?
2000-ben jött a Joint Security Area. Park neve ezzel a filmmel vált közismertté. A demilitarizált övezetben, Észak- és Dél-Korea határában lövöldözés tör ki a katonák között, de vajon miért? A film témája a mai napig aktuális, mert a két ország most sem kedveli túlzottan egymást.
2002-ben prezentálja a bosszú-trilógia első filmjét, a Sympathy for Mr. Vengeance-t. Egy gyári munkás a haldokló nővérét próbálja megmenteni, még emberrablásra is képes, de a terve rosszul sül el.
Egy év múlva, két másik neves ázsiai rendezővel (Takashi Miike és Fruit Chan) egy érdekes projektbe kezd: ez a Three… Extremes. Három rémtörténet, amiből a Cut című kisfilmet rendezi. Az már szinte természetes, hogy ez is bosszúfilm.
Majd visszatér a vendetta-trilógiához, és megalkotja az Oldboy-t, amellyel a Cannes-i Filmfesztiválon hatalmas sikert arat. Sőt, nem kell sokat várni, mivel 2005-ben jön a trilógia záró darabja is, a Sympathy for Lady Vengeance.

  • Karma: 36
2006. Június 1. 16:44, Csütörtök
Hmm, még a JSA-t meg a Three... extremes-t sem láttam.

2006. Június 1. 17:10, Csütörtök
Idézetet írta: Ramiz
Hmm, még a JSA-t meg a Three... extremes-t sem láttam.

a JSA-t mindenképpen nézd meg!

  • Karma: 41
2006. Június 1. 17:53, Csütörtök
jóó

filmgyártás helyett nem film készítést akartál írni? (fordítottad valahonnét?), mert a gyártás más
oldboynál kimaradt a t
és vagy Cannes-i Filmfeszt vagy cannes-i filmfeszt, másnak nincs értelme
van pár film, amit csak írt, de nem rendezett, pl. az Anarchists
és az If you were me egyik részét is ő csinálta

2006. Június 1. 18:22, Csütörtök
Idézetet írta: asiafan
jóó

filmgyártás helyett nem film készítést akartál írni? (fordítottad valahonnét?), mert a gyártás más
oldboynál kimaradt a t
és vagy Cannes-i Filmfeszt vagy cannes-i filmfeszt, másnak nincs értelme
van pár film, amit csak írt, de nem rendezett, pl. az Anarchists
és az If you were me egyik részét is ő csinálta

kösz, a hibákat javítottam! az Anarchists-ot nem ismerem, az If You Were Me megvan csak lusta vagyok megnézni... :twisted:

a nagy része egyébként innen van: http://en.wikipedia.org/wiki/Park_Chan-wook

a filmekről viszont igyekeztem a saját szavaimmal írni. :P

  • No avatar
  • *
  • Karma: 76
2006. Június 1. 20:34, Csütörtök
Ez, meg a Kim Ki-duk cikk is bekerül majd a főoldalra, de súlyos beteg most a gépem és műteni kell :( Persze te is berakhatod, ha akarod...

  • Karma: 41
2006. Június 3. 14:54, Szombat

2006. Június 3. 15:59, Szombat
Idézetet írta: asiafan
egy "kis" plusz:
http://www.koreanfilm.or.kr/img/kofic/Director_PARK.pdf

nem tudom, honnan van, de ez nagyon jó! majd átnézem egy kicsit tüzetesebben és kiegészítem vele az eddigieket! kösz! :cool:

2006. Június 5. 10:43, Hétfő
tegnap egy kicsit még finomítottam a bibliográfián. a filmekről szándékosan nem írtam sokat, hiszen arra ott van az "Ismertető írása" menüpont. :)

  • Karma: 41
2006. Június 5. 12:07, Hétfő
mintha megrövidült volna?

2006. Június 5. 12:16, Hétfő
mintha megrövidült volna?

az nem létezik! bár az igaz, hogy nem sokmindennel lett hosszabb. 

  • Karma: 41
2006. Június 5. 12:17, Hétfő
akkor lehet, hogy a másikra emlékeztem (kkd)

 

anything