belépés∆

Rene Liu Ruo Ying

Rene Liu Ruo Ying (刘若英)

Rene Liu Ruo Ying

Liu Ruo Ying 1970 június elsején született Taiwan fővárosában, Taipei-ben,a család három gyermeke közül ő született másodiknak, egy nővére és egy öccse van. Fiatal korától kezdve zenét tanult és miután iskolai tanulmányait befejezte, egy időre az Egyesült Államokba költözött, ahol California State University-n diplomázott le klasszikus zenei ismeretekből. Ezután hazaköltözött Taiwan-ra és egy ismert helyi lemezkiadó cégnél, a Rock Records-nál kezdett dolgozni. Eleinte nem énekesnőként, hanem asszisztensként jeleskedett a Taiwanszerte ismert énekes/zeneszerző, Bobby Chen mellett, akitől sok trükköt ellesett a könnyűzenével kapcsolatban.

Rene Liu Ruo Ying

Karrierjében a nagy kiugrás 1995-ben történt, ekkor adta ki debütáló albumát, valamint ezzel gyakorlatilag egyidőben indult el színésznői karrierje is, ebben az évben ugyanis 3 filmben is látható volt. Debütáló filmjében, a Nankingi Mészárlás borzalmait feldolgozó Don’t Cry Nanking-ban egyből főszerepet kapott és az alakításával felhívta magára az ismert taiwani rendezőnő, Sylvia Chang figyelmét, aki szerződtette a Siao Yu című filmjére, aminek megkapta a címszerepét. A filmet Geiling Yan regényéből készítették és a Kínából az USA-ba emigrált kínaiak előtt adódó nehézségekkel foglalkozott. Hatalmas sikerrel vetítették a filmfesztiválokon, Rene Liu pedig az alakításáért megkapta az Asia-Pacific Film Festival Legjobb Színésznő díját. Harmadik 1995-ös filmje a The Peony Pavilion volt, ami Yonfan 2001-es változatával szemben ténylegesen az eredeti kínai opera feldolgozásaként fogható fel, Rene ebben Liu Yu-mei-t, egy popénekesnőt játszott, talán nem véletlenül.

Rene Liu Ruo Ying

Énekesnőként az első album szolid fogadtatása után egyre inkább befutott, lágy és érett dalaival, amik szomorú romantikát és nosztalgikus hangulatot árasztottak, rengeteg rajongót szerzett magának. 1998-ban kiadott negyedik albuma, a Love You More & More az év egyik legjobb taiwani kiadványa lett, a 2000-ben kiadott ötödik albumáról pedig azt tartják, hogy ez volt karrierje fénypontja. Ugyan saját magáról úgy tartja, hogy nem túlzottan tehetséges énekes, egyszer valaki azt mondta neki, hogy a legjobb dalok nem az énekes hangjától, hanem az előadó élettapasztalától és érzelmeitől válnak a legjobbakká és ezt próbálja a dalaiban visszaadni. Karrierje kezdete óta több mint 10 albumot adott ki, rajtuk számtalan olyan szerzeménnyel, ami nagy siker lett Taiwan-on.

Rene Liu Ruo Ying

Filmszínésznői karrierje is töretlenül folytatódott a jól sikerült debütálásnak köszönhetően. 1996-ban négy újabb szerepet vállalt el, köztük első hongkongi filmjét, ami egész véletlenül egy zsarus krimi volt Clarence Fok rendezésében, a címe pedig Thunder Cop volt. Természetesen a komoly hangvételű taiwani drámák készítői is előszeretettel szerepeltették filmjeikben, a Red Persimmon az 1949-es kínai kommunista hatalomátvétel után Taiwan-ra érkező „mainlander” menekültek megpróbáltatásairól szólt, az Accidental Legend, amiben Liu csak kis szerepet kapott, egy történelmi film volt, míg Sylvia Chang könnyedebb hangvételű Tonight Nobody Goes Home-ja egy családi dráma volt.

Rene Liu Ruo Ying

Az elkövetkező években keveset forgatott, elsősorban zenei karrierjére koncentrált. 1997-ben egy romantikus drámában, a Murmur of Youth-ban volt látható, egy évvel később pedig a többszörös díjnyertes The Personals-ban, amiben egy szemész doktornőt játszott. A szerep megformálása olyan jól sikerült, hogy Rene elnyerte a Taipei Film Festival, a Golden Horse Film Festival, az Asia-Pacific Film Festival Legjobb Színésznője díját is, továbbá a Párizsi Filmfesztivál Sajtó Díját is.

Rene Liu Ruo Ying

Közben oly sok más kínai sztárhoz hasonlóan, a filmezés mellett a tévésorozatok világában is kipróbálta magát. Az első tévés szerepe még 1996-ban volt a Cracker címet viselő sorozatban, ahol egy epizód erejéig (White Ghost) volt látható, majd az ezredfordulón a hatalmas sikerrel vetített Autumn Rhapsody és az egy évvel később forgatott, szintén remek fogadtatást kapott Pink Ladies egyik főszerepét is ő játszotta. Ez utóbbi sorozat négy teljesen különböző karakterű nő életét mutatta be, akik együtt élnek egy villában. Liu alakításait a tévés díjkiosztókon is siker kísérte, ő lett az első taiwani színésznő, aki mind a tévés, mind a filmes világban is elismerésben részesült.

Rene Liu Ruo Ying

2000 és 2002 között négy filmben játszott, az első ezek közül egy újabb régi korban játszódó történet volt, mégpedig az 1930-as évek Kínájában játszódó Fleeing by Night, ami egy igen bizarr szerelmi háromszöget dolgozott fel, ugyanis a háromszög mindhárom szereplője intim érzelmeket táplált egymás iránt, a háromból két ember pedig férfi volt… Ezt a filmet az X-Roads követte, ami Shanghai-ban játszódott és két időszakot mutatott be, az egyik ezek közül újfent az 1930-as évek, míg a másik korunk Shanghai-ja volt. A nem sokkal ezután bemutatott Migratory Bird-ben ismét a női főszerepet játszotta Rene, de ez a kicsit pikáns romantikus komédia nem tartozik a legjobb és a legismertebb filmjei közé. 2002-ben újfent szerencsét próbált Hongkongban, ezúttal egy természetfeletti jelenségekkel foglalkozó thriller/horror főszereplőjeként. A film a Double Vision címet viselte és jópár kategóriában jelölték díjra a HKFA-n, ezek közül egyet nyert meg, mégpedig a Legjobb Női Mellékszereplő kategóriában. Ez volt Rene Liu első HKFA jelölése, egyben eddigi egyetlen HKFA díja is.

Rene Liu Ruo Ying

Némi szünet után 2004-ben kezdett újra filmezni, először egy régi kínai népmese rajzfilmfeldolgozásában, a The Butterfly Lovers-ben adta a hangját a női főszereplőnek, majd újfent együtt dolgozott Sylvia Chang-gel a 20 30 40-ben. A film három nő történetét dolgozta fel, Rene a 30-as évei elején járó hölgyet formálta meg, valamint új oldaláról is bemutatkozott. Közismert volt, hogy dalainak többségét saját maga írta és emiatt nem volt meglepő, hogy a film forgatókönyvének elkészítésében sokat segített Sylvia Chang-nek. Az év végén pedig egy nagyköltségvetésű film női főszerepében tündökölt, ez volt az A World Without Thieves, amiben Andy Lau oldalán alakított egy tolvajnőt, akinek megesik a szíve az egyik leendő(?) áldozaton.

Rene Liu Ruo Ying

Filmes karrierjében ezután újra hosszas szünet következett. 2006-ban kezdett újra forgatni, mégpedig Jingle Ma romantikus drámájában, a Happy Birthday-ben vállalt szerepet. A film alapjául szolgáló rövid történet is Rene munkája volt, amit aztán a Sylvia Chang vezette trió formált kész forgatókönyvé. Rene két jelölést is kapott a filmért a HKFA-n, egyrészt a Legjobb Színésznő kategóriában, de nem vehette fel a versenyt a Curse of the Golden Flower-ben brillírozó Li Gong-gal, valamint a legjobb betétdal kategóriában.
Idén eddig két film fűződik a nevéhez, az egyik a Shanghai-ban forgatott szellemlányos horror, a The Matrimony, a másik pedig egy újabb zsarus hongkongi thriller, a Kidnap.

Rene Liu Ruo Ying

Hozzászólások   

#2 YEZy 2007-08-25 10:35
Igen, ez az a Sylvia Chang! :-)
#1 kisho 2007-08-25 09:27
Ez az a Sylvia Chang, aki a harisnyatartójá n hordta a pisztolyát az Őrült küldetésben? :P

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Fastest Sword (Tian xia di yi jian) (1968)

The Fastest Sword (Tian xia di yi jian) (1968)

  A The One-Armed Swordsman rendbe tette a Shaw Brothers 1968-as pénzügyi mérlegét, melyhez a Bells of Death még besegített. A félkarú harcos sikere győzte meg a stúdiót, hogy arra a vonalra álljanak át. A kettő...

Ocean Flame (Yi ban hai shui, yi ban huo yan) (2008)

Ocean Flame (Yi ban hai shui, yi ban huo yan) (2008)

A The Underdog Knight mellett a legjobb példa, hogy mennyire változik a hongkongi filmvilág, talán a most tárgyalt Ocean Flame. Ugyan a MilkyWay produkciókból ismert arcok garmadája arra enged következtetni, hogy a megszokott jó...

Hunter in The Dark (Yami No Kariudo) (1979)

Hunter in The Dark (Yami No Kariudo) (1979)

 Eredeti cím: Yami No KariudoRendező: Hideo GoshaFőszereplők: Nakadai Tatsuya; Sonny Chiba; Harada Yoshio(1979, színes, 137 perc)imdb A XVII. századi Japánban félelmetes orvgyilkosságra specializálódott alvilági szervezetek léteztek, amelyek nem kérték az okot, csak a pénzt és a...

Sword of Desperation (Hisshiken toriashi) (2010)

Sword of Desperation (Hisshiken toriashi) (2010)

  A Twillight Samurai sikere óta reneszánszát éli a szamurájfilm műfaja. Őrzik a sikerhozó hagyományokat, ugyanakkor alapos változtatások sorával a jelen igényeihez alakították az új hullám mozijait. Fölerősödött a történetmesélés, gazdagabb lett a kivitel, erősebb a...