belépés∆

Cherrie Ying Choi-Yi

Cherrie Ying Choi-Yi (應采兒)

Cherrie Ying Choi-Yi

Ying Choi-Yi 1983 június 20-án született Taiwanon,. Egyes források szerint 7, mások szerint 11 éves volt, amikor szülei úgy döntöttek, hogy emigrálnak az Egyesült Államokba, azon belül is New York-ba, ahol Ying mintegy 10 évet töltött el. Először 1999-ben került kapcsolatba a szórakoztatóiparral, amikor is részt vett az azévi Miss Asian Canadian szépségversenyen, de nem ért el rajta számottevő helyezést. Tanulmányait két évvel később, 2001-ben fejezte be, majd hamarosan Hongkongba költözött.

Cherrie Ying Choi-Yi

2001-ben részt vett a Chinastar Entertainment egyik tehetségkutatóján, ahol megakadt rajta a céget vezető Charles Heung feleségének szeme, így szerződést kapott, amit hamarosan követett is az első filmszerep. Bemutatkozását a mozivásznon Johnnie To egyik szokásának köszönhette, aki előszeretettel szerződtetett „újoncokat” filmjei kisebb mellékszerepeire. Cherrie a Fulltime Killer-ben debütált a Simon Yam által játszott nyomozó asszisztenseként. Sajnos a hongkongi szokásoknak megfelelően a hangját „átszinkronizálták”, hogy „angolos” akcentusa legyen, így a saját hangja a második filmjében volt először hallható, mégpedig Andrew Lau romantikus musicaljében, a Dance of a Dream-ben, bár ebben is csak egy kisebb szerepet kapott. Hozzá kell tenni azonban, hogy az „átszinkronizálásnak” az is oka lehetett, hogy taiwani származású lévén nem anyanyelve a kantoni, ráadásul a 10 Egyesült Államokban töltött év is csak rontotta az akcentusát. A Dance of a Dream szerepét Andy Lau-nak köszönheti, akinek tetszett a filmes bemutatkozása és ő ajánlotta be a filmet rendező Andrew Lau-nak.

Cherrie Ying Choi-Yi

Szerencsecsillaga nem hagyta el a későbbiek során sem. Johnnie To szerencsejáték filmjében, a Fat Choi Spirit-ben az egyik szerepet Cecilia Cheung-ra írta, azonban a fiatal színésznő nem sokkal a forgatás előtt gerincsérülést szenvedett, így a helyére To-nak sürgősen találnia kellett valakit és ismét kapóra jött számára Cherrie, aki nem is okozott a komikai szerepben sem csalódást. A 2002-es évben további négy filmben játszott, köztük a gyengécske Visible Secret II-ben, ami egy thriller-horror próbálkozás volt, Johnnie To jópofa misztikus romantikus filmjében, a My Left Eye Sees Ghosts-ban szokás szerint egy kis szerepben volt látható, akárcsak egy sikeres vígjáték, a La Brassiere folytatásában, a Mighty Baby-ben. 2002-es utolsó filmje Marco Mak akciója, a The Wall volt, amiben egyfajta végzet asszonyaként tűnt fel.

Cherrie Ying Choi-YiCherrie Ying Choi-Yi

2003-at Jingle Ma Pekingben forgatott romantikus vígjátékával, a Why Me Sweetie?-vel indította, amiben a Fat Choi Spirit és a Mighty Baby után ismét együtt játszott Louis Koo Tin-Lok-kal. Ebben a filmben a Koo által alakított, a szerelemtől amnéziát kapó férfi „meggyógyítójának” szerepében volt látható, de a gyenge sztori miatt sem ő, sem Tin-Lok nem tudta legjobbját nyújtani. Ebben az évben még egy filmben vállalt szerepet, természetesen ebben is Tin-Lok volt a főhős, a címe pedig Naked Ambition volt. Szintén ebben az évben egy taiwani tévésorozat, a Love Bird egyik főszerepét is eljátszotta.
2004-ben az inkább színészként ismert Matt Chow romantikus vígjátékának, az Itchy Heart-nak az egyik főszerepét játszotta, valamint immáron Johnnie To állandó színészeinek egyikeként Mona szerepét kapta meg a Throwdown-ban, egyben ismét együtt játszott Louis Koo-val. A filmszerepek mellett azonban egy botrány miatt is a kereszttűzbe került, ugyanis egy autós ellenőrzés során a rendőrök némi ketamin nevű drogot találtak nála. Az ügy majdnem egy évig húzódott (ott sem túl gyorsak a bíróságok), végül tisztázták a vádak alól és a karrierjén sem ejtett túlzottan nagy foltot mindez.

Cherrie Ying Choi-Yi

2005-től kezdve egyre többször mutathatta be komikusi vénáját. Először Ka-Fai Wai vígjátékában, a Himalaya Singh-ben, ahol egy férjet kereső lányt játszott, aki pont a főszereplő naív Singh-gel akad össze. A következő filmje is egy fontos állomás volt, hiszen először dolgozott együtt Wong Jing-gel, aki a későbbiek során több filmjében is szerepeltette. Első közös munkájuk, a Slim Till Dead azonban nem vígjáték, hanem egy Anthony Wong főszereplésével készült thriller volt. Ezt követte egy újabb Andy Lau film, a Wait Till You’re Older, majd immáron egy igazi komika főszerep Wong Jing Kung Fu Mahjong 2-jében.
A 2006 elején bemutatott Karmic Mahjong-ban is hű maradt a mahjongozáshoz, ami immáron harmadik szerencsejáték filmje volt, igaz, ezúttal vígjáték helyett egy viszonylag gyenge dráma. Ezt egy kisköltségvetésű akció-thriller, a posztere alapján sokat ígérő Lethal Angels követte, aminek ő alakította a női főszerepét, majd egy gyakorlatilag cameo szerep következett Jackie Chan 2006-os blődlijében, a Rob-B-Hood-ban, amiben Cherrie alakította a főszereplő gyerek mamáját. Negyedik szerencsejáték filmjében, a Nothing is impossible-ban egy tanárnőt játszott, aki a Kínaszerte divatos „fist game” rabjává válik. A film a játékot nem ismerők számára gyakorlatilag élvezhetetlen volt, nem is aratott túlzottan nagy sikert. Cherrie eddigi utolsó filmje a Mr. 3 Minutes volt, amiben a Himalaya Singh után ismét Ronald Cheng-gel játszott együtt, ezúttal egy fiatal lányt játszott, aki a főszereplő férfi gyerekét nevelgeti. Közben egyre többször vállalt szerepeket különféle kínai sorozatokban és tévéműsorokban, valamint Hongkongban többek között a „Beautiful Cooking” főző(?)versenyen, de a döntőt kínai elfoglaltságai miatt kihagyta.

Cherrie Ying Choi-Yi

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Butterfly Lovers (Mo hup leung juk) (2008)

Butterfly Lovers (Mo hup leung juk) (2008)

Minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy 2008 a nagyköltségvetésű, látványos kosztümös filmek éve volt mind Hongkongban, mind úgy általában a kínai nyelvterületen. Rengeteg, többségében már a mandarin nyelvű piacra szánt blockbuster készült, amik árnyékában egyre jobban...

13 Beloved (13 game sayawng) (2006)

13 Beloved (13 game sayawng) (2006)

Főként a japán filmekre jellemző, hogy a készítők egy átlagpolgárt, az "ordinary salesman"-nek is nevezett karaktert teszik főszereplőnek. Ez a fickó egy teljesen hétköznapi figura, becsülettel dolgozik, fizeti az adót, autója és esetleg családja is...

Godzilla Against Mechagodzilla (2002)

Godzilla Against Mechagodzilla (2002)

 IMDb Ez az eddigi utolsó Mechagodzilla film. Habár eltelt közel harminc év az előző óta, s az amerikaiak megcsináltak egy nagyköltségvetésű, CG Godzilla filmet, a japók úgy gondolták nem rontják el, amit már kigyakoroltak, megszoktak és...

The Spy Dad (Chuet chung tit gam gong) (2003)

The Spy Dad (Chuet chung tit gam gong) (2003)

The Spy Dad (Chuet chung tit gam gong) (2003)iMDBWong Jing, a hongkongi film legtermékenyebb, egyben legtöbbet kritizált és vitatott alakja a gambling movie-k és a category III szoftpornók mellett leginkább a vígjátékok terén alkotott maradandót....