belépés∆

Li Bingbing

Li Bingbing

Li Bingbing (李冰冰) napjaink egyik legfelkapottabb kínai színésznője, aki olyan híres filmekben szerepelt, mint a Purple Butterfly, az A World Without Thieves és Johnnie To aktuális romantikus drámája, a Linger.

Li Bingbing 1976 február 27-én született az észak-kelet kínai Wu Chang-ban. Szegény családban nevelkedett hugával együtt, szülei munkások voltak, a nehéz sors pedig sok jó tulajdonsággal kárpótolta. Eleinte eszébe sem jutott a színészettel foglalkozni, énekes szeretett volna lenni, zeneórákat vett és több hangszeren is megtanult játszani. Tanulmányai befejezése után egy környékbeli általános iskolában kezdett dolgozni zenetanárként, ám egy előadáson megismerkedett Gao Qianggal, a Shanghai Dráma Intézet tanárával, aki addig győzködte, amíg a lány végül az intézet hallgatója nem lett. A döntését egyébként az is motiválta, hogy nem szerette a hosszú iskolai szüneteket, amikor nem nagyon tudott mit kezdeni magával.

Li BingbingLi BingbingLi Bingbing

Nem sokkal később már tévésorozatokban volt látható, illetve egy-egy nagyon pici szerepet kapott a Spirit of Cops és a The Moving című filmekben még 1994-ben. Az intézet tandíját egyrészt a rokonok segítségéből, másrészt reklámfilmezésből igyekezett fizetni, bár igen nehéz dolga volt, mert apja is betegeskedett és az ő gyógyíttatása is sokba került, de az apa minden nehézség ellenére bátorította lányát a folytatásra. A reklámokból az első nagy jövedelmet, mintegy 26000 yuant 1997-ben sikerült bezsebelnie, amikor az Olay reklámarca lett. Filmes áttöréséig 9 sorozatban szerepeltették, a legelsőben még diákként, neve meg sem volt említve a szereplők között, az 1998-as The Female Official-beli alakítása viszont már felkeltette a producerek figyelmét.

Li BingbingLi BingbingLi Bingbing

Talán ennek a szerepnek volt köszönhető, hogy Zhang Yuan felfigyelt rá és beválogatta aktuális filmje, a Seventeen Years szereplői közé. A börtönök világában játszódó történetben Li egy börtönőrt alakított, akinek megesett a szíve a főszereplőn és segít felkeresni a szüleit. A filmet több nemzetközi filfesztiválon is sikerrel vetítették, többek között Velencében és Szingapúrban is, az utóbbin Li-t is jelölték a legjobb ázsiai színésznő kategóriában, amit a film főszereplőjével, Lin Liu-val közösen elnyert.

Li BingbingLi BingbingLi Bingbing

A Seventeen Years ugyan elég nagy siker lett, a fiatal színésznő azonban még egy ideig nem nagyon válogathatott az újabb filmes ajánlatok között, mindössze egy gyakorlatilag ismeretlen romantikus drámában, a Shu Ma Dian Ying Yuan Xian Lu Se Rou Qing-ben kapott szerepet. Visszament tehát a tévéhez, ahol 2000-2001-ben újabb 9 sorozatban játszhatott, amik közül talán a három wuxia szériát, a Young Justice Bao-t, a Smart Kid-et és a Taiji Prodigy-t érdemes kiemelni.


Li BingbingLi BingbingLi Bingbing

Újabb filmszerepekhez azután jutott, hogy Hongkongba költözött szerencsét próbálni. Johnnie To filozófiájának köszönhetően, azaz hogy szeret a filmjeiben kisebb, ám fontos szerepekben újoncokat szerepeltetni, játszhatott a Love for all Seasons-ben, valamint Gordon Chan Cat & Mouse-ában is. Az igazi népszerűséget a szigeten azonban egy tv sorozat hozta meg a számára, mégpedig a Romance in Hong Kong, amiben Aaron Kwok és You Yung partnere lehetett. Ettől kezdve gyakorlatilag ingázott Hongkong és az anyaország között, illetve több olyan produkcióba is hívták, amit koprodukcióban forgattak. Egy kis, ám emlékezetes mellékszerepet alakított Lou Ye jópár nemzetközi filmfesztiválon bemutatott alkotásában, a Purple Butterfly-ban, feltűnt Jingle Ma Silver Hawk című gyengécske akciójában, ő volt a női főszereplője az első amerikai rendező által dirigált kínai filmnek, a Waiting Alone-nak (mondjuk Eng Dayyan tajvani származású amerikai), majd 2004 vége felé forgatta le egyik legismertebb filmjét, a hongkongi-kínai koprodukcióban készült A World Without Thieves-t, amiben olyan sztárok mellett játszhatott, mint a hongkongi Andy Lau és a tajvani Rene Liu.


Li BingbingLi BingbingLi Bingbing

2005-ben hanyagolta a tévét és újfent Hongkongban próbált szerencsét. Ismét együtt játszhatott Andy Lau-val a Wait ’til You’re Older-ben, amiben Lau fiatalkori énjének mamáját alakította. Az aranyos film jó kritikákat kapott, nem úgy a Daniel Lee által rendezett, túljátszott és erőltetett akciófilm, a Dragon Squad, amiben ő is a kommandós alakulat egyik tagját formálta meg. Egy évvel később egy nővért, Wang Jindi-t játszhatta el a The Knot-ban, egy kisebb mellékszereplőt formált meg a Getting Home-ban, valamint újra tévézni kezdett, Wong Jing wuxia szériájában, az Eight Heroes-ban kapta meg az egyik kulcsszerepet, valamint az egyik legismertebb karakterét, Wan Xin-t is ebben az évben játszhatta el a Maid Wan Xin sorozatban.


Li BingbingLi BingbingLi Bingbing

2007-ben csak egy nem túl ismert akcióban, a Fight for Love-ban volt látható Yuen Biao és Yoyo Mung partnereként, míg 2008-ban várható az igazi áttörése. Az évet egy újabb Johnnie To filmmel indította, ezúttal azonban már főszereplőként, ez volt a sajnos gyengécske Linger, amiben a tajvani F4 popcsapat egyik népszerű tagjával, Vic Zhou-val játszhatott együtt. Egy egyelőre angol címmel nem rendelkező tanáros drámában is látható lesz, érdekes módon névrokonával, Fan Bingbing-gel fog benne együtt játszani és a már világszerte várva-várt közös Jackie Chan-Jet Li produkcióban, a The Forbidden Kingdom-ban is látható lesz, amivel minden valószínűség szerint a nyugati világban is szert tehet némi ismertségre. Mindezzel egyidőben pedig nagy valószínűséggel gyerekkori álma, azaz az énekesi karrierje is beindulni készül, hiszen már a Linger főcímdalát is ő énekelte, a The Children of Huang Shi című filmhez pedig eleve nem színészként, hanem a betétdal eléneklésére kérték fel. Ha minden jól megy, idén május június környékén jelenik majd meg debütáló szólóalbuma is.


Li BingbingLi BingbingLi Bingbing

Mint napjaink egyik legjobb kínai színésznője, mindenképpen érdemes megismerkedni a múltbeli munkásságával és figyelni jövőbeli karrierjét. Szimpatikus a színészethez való hozzáállása, ugyanis nyoma sincs benne a sztárallűröknek. Többször is úgy nyilatkozott, hogy nem számít, főszereplőt, vagy mellékszereplőt kell alakítania, mert minden egyes figura új kihívást, tapasztalatot és gyakorlatot jelent és ha sikerül a karakter személyiségét hűen visszaadnia a vásznon, akkor elégedett a teljesítményével. Elmondása szerint ugyan több olyan filmben is szerepelt, amiben „bombanőt” alakított, sokkal jobban szereti a romantikus drámák hőseinek megformálását, ezek közül is a kedvence a Xiao Cui a Strange Tales from a Lonely Studio sorozatból, illetve Wang Jindi a The Knot-ból. Külsejével kapcsolatban is a természetességet részesíti előnyben, amikor nem dolgozik, állítólag nem is sminkeli magát és nem jár szépségszalonokba. Elmondása szerint a szépség abból fakad, ha jól érzi magát. Mindettől függetlenül egy magazin szavazásán bekerült a tíz legvonzóbb kínai nő közé, valamint elnyerte a „legtermészetesebb szépség” címet is. Saját blogot vezet, amin nem az új filmjeit reklámozza, sőt, még belső anekdotákat és titkokat sem szivárogtat ki, inkább érzéseit és boldogságát igyekszik megosztani rajta a rajongóival.

 



Li Bingbing

Források:

iMDB
WikiPedia
DramaWiki
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">China Radio (magyar nyelvű!!!)
China.org
Women of China
AsianBite

Hozzászólások   

#2 Barabasi Beatrix 2009-09-30 19:58
Nagyon szeretem a Romance in Hong Kong sorozatot amiben Aaronnal jatszott, foleg mert sok epizod jatszodik az Ocean Parkban , nagyon szep hely...meg a delfines iranytus kulcstartot is kepes voltam megvenni ami a sorozatban volt :) :) :)
#1 fea 2008-04-10 10:21
Micsoda jó kis galéria! Tiszta photobook! 8)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Out of Justice - This is Law (Igeoshi beobida) (2001)

Out of Justice - This is Law (Igeoshi beobida) (2001)

Out of Justice/This is Law (Igeoshi beobida) (2001)iMDBEbben a filmben egy csapat rendőr életébe és munkájába nyerhet a néző betekintést, akik éppen egy sorozatgyilkos elfogásában mesterkednek. A gyilkos mindegyik tett helyszínén otthagyja névjegyét, egy tarotkártyát,...

Acacia (2003)

Acacia (2003)

 IMDb  Choi Mi-sook (Hye-jin Shim) és férje feladva a reményt, hogy saját gyermekük szülessen örökbefogadnak egy kisfiút, Kim Jin-seong-ot (Oh-bin Mun). A kisfiú tehetségesen rajzol, és furcsa mód nagyon vonzódik a fákhoz. A család kertjében álló,...

Destiny's Son (Kiru) (1962)

Destiny's Son (Kiru) (1962)

iMDB Eredeti cím: Kiru Rendező: MISUMI Kenji Főszereplő: ICHIKAWA Raizo (1962, színes)