belépés∆

Kristy Yeung Kun-Yu

Kristy Yeung Kun-Yu (杨恭如)

Kristy Yeung Kun-Yu

Yang Gong-Ru 1974 január 7-én született Shanghai-ban, de néhány éves korában az egész családja Kanadába emigrált. Tanulmányait a torontói Rosedale High-ban végezte, miközben édesanyja igyekezett független nőt nevelni belőle. Miután befejezte a középiskolát, jelentkezett York Egyetemre. Mindez 1995-ben volt, amikor is, még az egyetem megkezdése előtt édesanyjával elutazott Hongkongba körülnézni. Akkoriban zajlott a TVB által szervezett Miss Asia verseny és a mama addig győzködte a kissé félénk lányt, hogy vegyen részt rajta, amíg végül, némi hezitálás után beleegyezett.
Kristy Yeung Kun-Yu

A verseny döntőjének éjszakáján már sztárnak számított, hiszen ő nyerte el a Miss Asia 1995 kitűntető címet, mellékesen pedig begyűjtötte mellé a Miss Photogenic és a Legnépszerűbb Résztvevő díjakat is. Népszerűségének köszönhetően az ATV tévétársaság pedig szerződést is ajánlott neki, hogy különféle tévésorozatokban szerepeljen. Mondani sem kell, hogy a kanadai egyetemre már nem tért vissza, hanem aláírta a több évre szóló szerződést.
Ettől kezdve rendszeresen játszott az ATV sorozataiban, egészen 1999-ig, amikor is a tévétársaság a tudtán kívül kikosarazta többek között az Anna and the King hollywoodi készítőit is, akik egy „screen-test” erejéig tesztelték volna Kristy képességeit, arra hivatkozva, hogy Kristy szeretne továbbra is a sorozatokra koncentrálni. Ettől kezdve a kapcsolata a tévétársasággal megromlott, így a szerződése lejárta után (ha minden igaz, 2000-ben) otthagyta őket.

Kristy Yeung Kun-Yu

Közben 1996-ban bemutatkozott a filmvásznon is, mégpedig a Comrades, Almost a Love Story-ban, ahol a főszereplő, Hongkongból Kínába tartó Leon Lai kínai kedvesét alakította. A film rengeteg elismerést kapott, amiből Kristy-nek is jutott, mégpedig egy jelölés a HKFA Év Felfedezettje díjára. Második filmje egy évvel később a Queer Story volt, majd ő is bekerült Stephen Chow szépei közé a The Lucky Guy-ban, ahol a túláradóan udvarias fickó barátnőjét alakította. Mellékesen megjegyzendő, hogy egyik leghíresebb sorozatát, a My Date with a Vampire-t is ebben az évben készítette.

Kristy Yeung Kun-Yu

A következő emlékezetes filmje a Young & Dangerous sorozathoz szegről-végről kapcsolódó Portland Street Blues volt, amiben a főszerepet alakító Sandra Ng Kwan-Yue legjobb barátját játszotta, a szerepért pedig megkapta második HKFA jelölését, ezúttal a Legjobb Mellékszereplő kategóriában. Ezt követően már egyértelműen a legelismertebb színésznők közé tartozott, így egyre több nagy filmben kapott szerepeket, amik közül igen sok Andrew Lau nevéhez köthető. Ezek közül az első a Young & Dangerous Prequel-je volt, amiben még csak egy kis epizódszerep jutott neki, azonban a The Storm Riders-ben már az uralkodó lányaként egyértelműen a főszereplők közé tartozott, akárcsak Andrew Lau wuxia trilógiájának második részében, a Bosszú Harcosában, amiben az Ekin Cheng által játszott Hero barátnőjét játszotta.

Kristy Yeung Kun-Yu

Néhány kevéssé ismert film után (Rules of the Game, My Loving Trouble 7, IQ Dudettes) újra együtt dolgozott Andrew Lau-val a wuxia trilógia harmadik részében is, a The Duel-ben, ahol (minő meglepő) az Ekin Cheng által játszott karakter barátnőjét alakította. Ezt a filmet két Wai Man Yip rendezés követte, először a Those Were The Days, majd a For Bad Boys Only, valamint a nagysikerű vámpíros tévésorozat folytatását, a My Date with a Vampire II-t is ekkoriban forgatta.

Kristy Yeung Kun-Yu

2001-ben öt filmben is feltűnt, amik között volt egyértelmű főszerep is (a Fall For You-ban), cameo szerep is (az Everyday is Valentine-ban), valamint kisebb-nagyobb mellékszerepek a City of Desire-ben, a Healing Hearts-ban (ebben a filmben egy doktornőt játszott), valamint Az erő gyermekeiben.
2002-től kezdve egyre gyakrabban forgatott tévésorozatokat Kínában (pl. Drunken Kungfu Master), valamint az ATV riválisának számító TVB-nél is vállalt szerepet a Majomkirály történetét feldolgozó sorozatban (a karaktere angol neve The Skeleton Evil volt, valahogy egy ilyen szerepben nem tudom elképzelni), így a filmezésre viszonylag kevés ideje jutott, mindössze egy rövidke szerepet vállalt el Andrew Lau Women from Mars című vígjátékában.

Kristy Yeung Kun-Yu

2003-ban három filmszerepet is eljátszott, az első ezek közül a City of SARS volt, amit az I Want to Get Married női főszerepe követett, valamint a Fate Fighter. Ezután egy időre el is tűnt Hongkongból, minden idejét a kínai sorozatokra fordította. 2005-ben tért vissza a hongkongi filmek világába egyetlen film erejéig, ez volt a PTU File: Death Trap, egy túszejtős akciófilm. Eddigi utolsó filmje pedig az elsőfilmes Susie Au debütálása, a Ming Ming, amiben ugyan csak egy cameo szerep jutott neki, de ezúttal nem kantoniul, hanem anyanyelvén, shanghai dialektusban hallható benne.
Sajnos 2007-ben is elsősorban a tévére összpontosít, olyan sorozatokban látható, mint az A Beautiful New World, a Modern Beauty és a Beautiful Cooking. Ez utóbbi nem is igazán sorozat, hanem egyfajta főző(?) verseny, amin jópár hongkongi sztár is részt vett. Reméljük, azért ezután is fog még filmezni, hiszen jellegzetes szépsége, megnyerő karaktere és aranyos shanghai akcentusa hiányozna a hongkongi filmekből.

Kristy Yeung Kun-Yu

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

It's a Wonderful Life (Sum seung si sing) (2007)

It's a Wonderful Life (Sum seung si sing) (2007)

Az elmúlt években időről időre felmerült a hongkongi filmes berkekben, hogy vajon ki veheti át a stafétabotot a lassan kiöregedő Stephen Chowtól. Az ezredforduló környékén úgy tartották, hogy Wong Jing felfedezettje, Nick Cheung lesz a...

Twins (Charlene Choi Cheuk-Yin & Gillian Chung Yan-Tung)

Twins (Charlene Choi Cheuk-Yin & Gillian Chung Yan-Tung)

    A Twins egy 2001-ben létrehozott cantopop duó, aminek létrejötte egy bizonyos Albert Yeung cégének, az Emperor Entertainment Groupnak köszönhető. A duó két tagja Charlene Choi Cheuk-Yin (a fenti képen balról) és Gillian Chung Yan-Tung.

2LDK (2002)

2LDK (2002)

   Mottó: "A nők nagyon kegyetlenek tudnak lenni, ha akarnak."Mottó: "No other creature is like a human being... Even wolves do not prey each other, but humans will eat each other alive." (Takeshi Miike: Fudoh)Mottó: "Jackie...