belépés∆

Abe Hiroshi

Abe Hiroshi

 

Abe Hiroshi 1964 június 22-én született a Japán Kanagawa prefektúrájában található Yokohama városában. Felsőfokú tanulmányait a híres Chuuou Egyetemen végezte, ahonnan rengeteg japán híresség is kikerült, többek között Nakamura Kengo, a japán futballválogatott egyik alapembere, Suzuki Osamu, a Suzuki nagyvállalat jelenlegi vezetője, Tanba Tetsuro, a 70-es évek exploitation filmjeinek egyik állandó szereplője, illetve a mostani tévésorozatok egyik közkedvelt fiatal színésznője, Horikita Maki. Abe a tanulás mellett modellként igyekezett eleinte pénzt keresni és már ekkor felfigyeltek elsőszámú jellegzetességére, mégpedig a Japánban igen ritka 189 centis magasságára.

Abe Hiroshi


A modellkedést 1985-ben kezdte, amikor a nővére tanácsára benevezett, majd megnyerte a Shuueisha kiadó 3rd Nonno Boyfriend Champion címét. A többek között a Playboy japán kiadását is menedzselő Shuueisha Nonno című kiadványa a japán tinédzserek egyik legnépszerűbb magazinja volt akkoriban és amikor a „Men’s Nonno” elindult, az első 43 számának állandó modellje Abe volt, amivel állítólag még a Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a leghosszabb ideig állandó modell ugyanannál a lapnál.

Abe Hiroshi


Természetesen hamar kiderült, hogy a sármos fiatal férfi sokkal több annál, minthogy csak egy jóképű arc legyen az újságokban, elsősorban a humorérzékét díjazták, aminek következtében gyakran megjelent a Fuji TV napközbeni showműsorában, a Waratte Iiitomo-ban (a műsor címe magyarul kb. Szabad nevetni), annak is a „cool guys” szekciójában. 1987-ben színészként is átesett a tűzkeresztségen a Haikara-san ga tooru (Trendy Girl Passes By) című filmben, egy évvel később pedig, mint a legtöbb idol, úgy ő is kiadott egy zenei albumot, amit nem sokkal később még egy követett, rövidke zenei pályafutása során pedig összesen 4 videoklipet is készített. Saját maga elfogadtatása azonban nem ment könnyedén, eleinte a filmes világban lenézték azért, mert úgymond modellként érkezett közéjük és nem több egy jóképű idolnál, így szinte csak és kizárólag romantikus szerepeket osztottak rá (első tévésorozat szerepét a beszédes című Let's have romance című sorozatban kapta). Ez azonban csak tovább nehezítette a dolgát, a magassága miatt ugyanis a színésznők nem szerettek vele dolgozni, mondván túl nagydarab és nem mutatnak jól együtt a képernyőn.

Abe Hiroshi


Így aztán kénytelen-kelletlen elvállalta egy tévéshow, a hatalmas nézettségű „Ano hito wa ima?” egyik „tárgyának” szerepét, aki után a játékosok „nyomozhattak”. Ha jól értem a szöveget, ez valami reality show-szerű műsor lehetett, aminek keretein belül a hírességek életébe nyerhetett betekintést a néző és Abe mellett olyan sztárok is szerepeltek benne az évek során, mint Vivian Hsu, az orosz t.A.T.u., vagy éppen a j-pop sztár Ozawa Kenji. 1992-ben pedig az NHK egyik sorozatában, a Chiroru no banka-ban egy olyan szerepet is elvállalt, amiben meg sem kellett szólalnia, csak azért, hogy hátha ennek segítségével is előrébb léphet.

Abe Hiroshi


1993-ban a kínai származású Tsuka Kouhei színházi darabjában, az Atami Gyilkossági Ügy-ben az egyik főszerepet, Okama nyomozóét kapta meg, ami fordulópontot jelentett az életében. Végre kiléphetett a romantikus szerepeket játszó férfiú skatulyájából, megmutathatta színészi képességeit és egyben megalapozhatta vele a későbbi karrierjét. A korszakalkotó éve pedig 1994 volt, amikoris Hosono Tatsuoki Shinoi Dare című filmjében Yakusho Kouji-val játszhatott együtt, míg a Kyouju Luger P08-beli alakításáért elnyerte a Japanese Professional Movie Awards nagydíját. A sikereknek és az elismeréseknek köszönhetően pedig végleg megszabadulhatott az addigi beskatulyázástól. 1995-ben már az NHK nagyszabású történelmi sorozatában, a Hachidai Shougun Yoshimune-ban Matsudaira Norisato-t formálhatta meg és nagyszerű alakítást nyújtott, aminek köszönhetően egyre több „jidaigeki”-ben, azaz történelmi filmben és sorozatban kapott újabb és újabb szerepeket (pl. a Genroku Ryouran 1999-ben, a Musashi 2003-ban és a Yoshitsune 2005-ben). A 90-es évek közepétől egyébként egyre több filmszerephez is hozzájutott, bár a filmjeinek többsége nem tartozik a legismertebb japán filmek közé. Az érdekesebb szerepei közé tartozik ebből az időszakból az 1994-es The Mystery of Ranpo, az Orochi, the Eight-Headed Dragon, a French Dressing és a Godzilla 2000.

Abe Hiroshi


Az igazi áttörést és a népszerűséget azonban elsősorban a 2000-ben elindított Trick című sorozatnak köszönheti, amiben Nakama Yukie-vel játszott együtt és az egyes epizódok során rengeteget kamatoztathatta a humorát, a nézők többek között azt díjazták nagyon, amikor a saját, fiatalkori, modellként készített képeivel riogatta önmagát. A Trick-et pedig további népszerű sorozatok követték, többek között a Hero (a legnézettebb programok egyike a japán televíziózás történetében), amiben egy ügyészt alakított, de szintén nagy siker volt a My Little Chef, a Smile, a Dragonzakura és a Kekkon Dekinai Otoko is. Egyébként 1996 óta megállás nélkül látható a tévésorozatokban, azaz a Japánban megszokott évszakonkénti bontások miatt évente legalább 4, de inkább több szériában feltűnt és már több mint 100 sorozatszerep van a háta mögött. A Shotgun Wedding-ért 2001-ben, a Runaway-ért 2004-ben kapta meg a Legjobb Mellékszereplő díjat a Television Drama Academy Awards-on, míg a Legjobb Színész díjat a Dragonzakura-ért 2005-ben, a Kekkon Dekinai Otoko-ért pedig 2006-ban nyerte el.

Abe Hiroshi


Az ezredfordulótól kezdve a korábbiaknál ugyan talán kevesebb, ám azoknál jóval nívósabb filmekben szerepelhetett. A javarészt Japánban forgatott hongkongi Tokyo Raiders főgonoszát, Katagiri Mitsuo-t igencsak emlékezetesen formálta meg, természetesen ő is játszott a Trick sorozatból készült mindkét filmben, egy fura figurát játszott a Platonic Sex-ben, de mindezek mellett is olyan ismert filmek fűződnek a nevéhez, mint a River of First Love, a Hana & Alice, a My Lover is a Sniper, a Survive Style 5+, a Hasami Otoko, valamint a Summer of Ubume.

Abe Hiroshi


2006-ban új kihívás elé nézett, ugyanis felkérést kapott, hogy egy anime karakternek adja a hangját a Fist of the North Star címet viselő rajzfilmben (bár az egyik forrásoldal szerint már 1996-ban is volt seiyuu felkérése). A kísérlet úgy látszik, bevált, mert a sorozat már (legalább) az ötödik részénél tart, ez utóbbit, a Hokuto no Ken-t 2008-ban fogják bemutatni. Napjaink egyik legnépszerűbb japán színészeként pedig a filmvásznon is sorban kapja a szerepeket, 2006-ban a Forbidden Siren, a Trick 2., a The Ode to Joy és az Adiantum Blue főszerepeiben tündökölt, 2007-ben pedig a Boom or Bust-ban a leendő miniszterelnököt, a The Sword of Alexander-ben a furcsa jellemű főhőst alakította, ezek mellett pedig a The Suicide Song, a Hero filmváltozata, a Happily Ever After és a Kyougokudou 2 is a nevéhez fűződik.

Abe Hiroshi


Magánéletével kapcsolatban érdekesség, hogy a sokszor macho szerepben tündöklő színész egy nálánál 15 évvel fiatalabb „mezei” office lady-t készül elvenni 2008 tavaszán. A nagy eseményt nem sokkal a Kekkon Dekinai Otoko (a sorozat címe magyarul kb. A férfi, aki képtelen házasságot kötni) bemutatása után jelentette be egy sajtótájékoztatón, jókora derültségre okot adva.

Abe Hiroshi


A közeljövőben a tévében az NHK nagy volumenű Clouds over the Hill-jében lesz majd látható, igaz ennek a sorozatnak a bemutatása még jócskán odébb van, hiszen csak 2009-ben kerül majd a japán tévék képernyőjére. A filmek terén pedig Koreeda Hirokazu új drámájában, az Even If You Walk and Walk-ban fog játszani Kiki Kirin és Terajima Susumu társaságában, továbbá a „jajháteztmiértkellett?” kategóriába tartozó Kurosawa remake-ben, a The Hidden Fortress-ben is játszani fog, szerintem ő fogja „helyettesíteni” Mifune Toshiro-t. A film biztos, hogy nem lesz olyan jó, mint az eredeti, de ezen a téren a szereposztás legalább a legjobb, Abe-nál alkalmasabb színész erre a szerepre a mai japán „felhozatalban” nincsen.

Hozzászólások   

#1 fea 2008-01-08 22:15
Én a Bubble He Go-ban figyeltem fel rá, aztán a Sword of Alexander-ben is nagyon bejött a figura, bár még szerintem nem igazán mutathatta meg magát. Ez a Kore-eda film viszont nagy dobás lehet neki. Kiváncsi leszek.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Tadanobu Asano

Tadanobu Asano

Tadanobu Asano (született Tadanobu Sato néven, Yokohamában, 1973 november 27-én) egy karizmatikus és sokoldalú japán színész, akit a kritkusok gyakran ezen ország Johnny Deppjeként tituálnak.  

Connected (Bo chi tung wah) (2008)

Connected (Bo chi tung wah) (2008)

Sokat gondolkoztam azon, hogy egyáltalán írjak-e bármit erről a filmről, végül mégiscsak rászántam magam. A cikkben írtakat kéretik fenntartásokkal kezelni, mert nem tények, hanem csak a benyomásaimat tükrözik és arra bíztatnék mindenkit, szóljon hozzá a...

Tokyo Friends: The Movie (2006)

Tokyo Friends: The Movie (2006)

東京フレンズ: The Movie (2006)iMDBAz utóbbi időben Japánban is divatba jöttek a popsztárok által készített, zenével kapcsolatos filmek. Az, hogy egy zenész színészi pályára lép, természetesen már régóta megszokott dolog a szigetországban is, azonban kifejezetten (pop)zenei...