belépés∆

Maggie Q

Maggie Q

 

Az 1979 május 22-én Honoluluban született Margaret (Maggie) Denise Quigley családfájának története legalább olyan érdekes, mint a saját karrierje. Nagyapja a náci megszállás elől menekült Lengyelországból az Egyesült Államokba (konkrétabban New York-ba), az úriember fia pedig immáron büszke amerikai állampolgárként érkezett harcolni Vietnamba. Katonaként a dzsungel- és népirtás, valamint a helikopterről lövöldözés (csak poén) mellett kellemesebb dolgokra is maradt ideje, ugyanis amikor leszerelt, már egy vietnami feleség társaságában hagyta el az országot és telepedett le Hawaii-n.

Maggie Q

A házasság minden valószínűség szerint remekül működött, hiszen Maggie a család ötödik gyermekeként jött a világra, ráadásul Vietnamban anyja korábbi házasságából további két nővére és két féltestvére is van. A lengyel és vietnami mellett nagyanyja révén ír és francia ősökkel is rendelkező lány tehát az amerikai álmok javát megtestesítő világban, Hawaii arany színű homokkal körülvett, pálmafák árnyékával övezett tengerpartjai közelében nőtt fel. Tanulmányait a Mililani High School-ban végezte, ekkoriban még állatorvos szeretett volna lenni, a sport terén pedig mezeifutóként igyekezett eredményeket felmutatni. Ez utóbbinak köszönhetően több amerikai egyetem is atlétikai ösztöndíjat kínált fel számára, azonban a lány 18 évesen inkább modellként igyekezett szerencsét próbálni és pénzt keresni.

Maggie Q

Elsőre Japánban próbálkozott, ám nem járt túl sok szerencsével, így hamarosan Tajvanon kötött ki. Az igazi áttörést ott sem sikerült elérnie, azonban úgy volt vele, hogy még egy utolsó próbát tesz Hongkongban is és ha ott sem jön össze semmi, akkor feladja az egészet és hazaköltözik. A szigeten aztán nem várt siker övezte modell pályafutását, nem kis részben az arrafelé is egzotikusnak számító külsejének köszönhetően. Szinte pillanatok alatt vált a legkeresettebb modellek egyikévé és arca olyan újságok címlapjait díszítette, mint a Cosmopolitan, az Elle, az FHM, vagy éppen a Harpers Bazaar. Ahogy az már lenni szokott, nem kerülhette el ő sem a filmesek és a tévésorozatok producereinek figyelmét és valamikor 1998-ban már szerepet kapott egy helyi szappanoperában (amit azóta több másik sorozat is követett), valamint a szintén amerikai születésű Daniel Wu-hoz fűződő viszonya következtében a bulvársajtó is előszeretettel cikkezett róla.

Maggie Q

Innentől kezdve pedig nem volt megállás. 1999-ben a Young & Dangerous sorozat „nem hivatalos” kiegészítő részeinek egyikében, a The Legendary Tai Fei-ben kapott egy röpke kis szerepet, azonban ő is szembekerült azzal a problémával, amivel néhány évvel korábban Christy Chung is. Akárcsak a ’92-es Miss Chinese International, az immáron a kínaiak számára könnyebben kiejthető Maggie Q művésznevet felvett lány sem beszélte egyik kínai dialektust sem, így a filmjeiben a szövegeit fonetikusan betanulta, ha pedig a producerek a végeredménnyel nem voltak megelégedve, nemes egyszerűséggel leszinkronizálták a jeleneteit. Persze mindez nem akadályozta túlságosan, 2000-ben pedig megkapta első főszerepét a Model from Hell című filmben. Ez egy finoman szólva is kétes megítélésű horror elemekkel teletűzdelt vígjáték volt Simon Yam-mel a főszerepben, Maggie-nek pedig elsősorban az volt a feladata, hogy tökéletes „eye candy” legyen, ami elvileg nem volt nehéz, azonban azt is figyelembevéve, hogy egy többfejű szörnyet játszott, talán nem is olyan egyszerű.

Maggie Q

Ha másra nem is, ez a szerep arra azért jó volt, hogy az alakításának köszönhetően újabb szerepajánlatokat is kapott. Egy amerikai ügynököt alakított Benny Chan Gen-Y Cops című akciófilmjében, ám ez a film nem elsősorban miatta volt igazán érdekes, hanem az ebben debütáló Edison Chen miatt. Maggie számára viszont talán azért lehetett fontos, hiszen az ezt a filmet „bemutatóként” jegyző Jackie Chan talán az e filmben látható produkciója miatt a későbbiekben több, elsősorban az amerikai piacra szánt filmjében is szerepeltette.

Maggie Q

2001-ben két, az Egyesült Államokban forgatott filmben kapott szerepet. Ezek közül az első az amerikai pénzből, amerikai színészekkel, de hongkongi rendezővel és a hongkongi EMG égisze alatt leforgatott Manhattan Midnight volt, aminek a legemlékezetesebb pillanata talán Maggie topless jelenete volt, mindamellett, hogy ez volt az első film, amit a mára már elterjedt HD technikával forgattak le. Mindemellett pedig egy rövidke cameo szerep erejéig Jackie Chan Csúcsformában 2 című blődlijében is megjelent, egy autóban ülő lányt játszott, akivel Chris Tucker flörtölni próbált. Szintén ekkoriban szerepelt a Time Magazine ázsiai kiadásának címlapján, amikor is az újság arról cikkezett, hogy miért is válik egyre több „félvér” ázsiai sztárrá a Távol-keleten.

Maggie Q

2002-ben megtette első szárnypróbálgatásait a színházi színészet terén is, mégpedig egy angol szerző, bizonyos David Pinner All Hallow’s Eve című darabjában, amiben egy 16 éves lányt kellett alakítania. Állítólag a darabot megtekintők szerint jól teljesített ott is. Ez az év azonban másról emlékezetes inkább, ugyanis ekkor forgatta mindezidáig talán leghíresebb, egyben leghirhedtebb filmjét, a Meztelen fegyvert. A forgatókönyvet készítő Wong Jing nevét említve persze sejthető, hogy nem szabad e film esetében sem valami hatalmas, drámai töltetű alkotásra gondolni, azonban a filmet rendezőként jegyző Ching Siu-Tung-nak is köszönhetően az akciójelenetek egész látványosra sikeredtek benne, a gyönyörő női főszereplők pedig nagyszerű eye candy-ként szolgáltak hozzá. További érdekesség, hogy ez volt az első film, amiben együtt játszott akkori kedvesével, Daniel Wu-val, továbbá az angolul leforgatott jeleneteknek köszönhetően ebben a filmben mindvégig a saját hangján hallható. Mindezek mellett szerepet kapott egy japán tévésorozatban is, igaz, ezt a sorozatot a címéből is következően Hongkongban, azon belül is Kowloonban forgatták, a címe pedig Let's meet in Kowloon! (Kowloon de aimashou!) volt.

Maggie Q

A meglehetősen csendes 2003-as év után, amikor is mindösszesen egyetlen romantikus vígjátékban, Aman Chang The Trouble-Makers-ében játszotta el a női főszerepet, 2004 már jóval eseménydúsabb volt. A finoman szólva sem túlzottan magas színvonalú, a tipikus „hongkongi gagyi” kategóriába tartozó Magic Kitchen-ben ugyan nem kapta meg a főszerepet, de a relatíve sok időt a vásznon töltő mellékszereplők egyike volt, ami mindenképpen dicséretre méltó, ha hozzátesszük, hogy olyan sztárok mellett játszott, mint Sammi Cheng, Andy Lau, Anthony Wong, Daniel Wu, Stephen Fung és Michael Wong. A másik ez évben forgatott filmje a Kenneth Bi ötleteiből és rendezésében készült Rice Rhapsody volt. Ugyan ebben sem játszott főszerepet, ám a film színvonalát a több elnyert díj és a női főszerepet alakító Sylvia Chang személye is mutatja. A nyugati nézők pedig ismét egy Jackie Chan filmben, a Jules Verne regényéből adaptált 80 nap alatt a Föld körülben láthatták, igaz, a Csúcsformában 2-höz hasonlóan ebben is csak egy kis szerepet, egy ügynököt alakított.

Maggie Q

2005-ben egy „kukkolós” rövidfilm, a több filmfesztiválon is bemutatott Taped női főszerepét alakította, egy keménykötésű, hidegvérű terroristát játszott a Dragon Squad-ban (szomorú véget ért benne), valamint egy német-szingapúri koprodukcióban készült két részes tévéfilm, a Barbara Wood – Das Haus der Harmonie egyik főszerepét is ráosztották, a partnere ebben a híres szingapúri színésznő, Fann Wong volt.

Maggie Q

Már a korábbiakban is igyekezett nem csak hongkongi filmekben szerepekhez jutni, hiszen amerikai színészként az ő álma is az volt, hogy Hollywoodban is felfigyeljenek rá. Az áttörést a 2006-os év hozta meg számára, először ugyan még „csak” egy olasz-hongkongi koprodukcióban Hongkongban leforgatott misztikus horror/thriller, a The Counting House egyik szerepét játszotta, olyan nevek társaságában, mint Cheng Pei-Pei, Eddy Ko, valamint Michael Wong. Ezt a filmet követően azonban érkezett az ajánlat a nagy víz túloldaláról, Maggie pedig hamarosan az amerikai szuperprodukciók sorába tartozó MI:III-ban találta magát, amiben az IMF csapat egyetlen női tagját alakította. A filmezésen kívül egy karitatív fotózásban is részt vett, azaz ő is látható a 300 ázsiai híresség fotóját tartalmazó „Super Stars” című képeskönyvben, amit az elismert szingapúri fotográfus, Leslie Kee készített és aminek bevételeit a 2004-es tsunami áldozatai számára ajánlották fel. A bulvársajtó pedig új kapcsolatáról, a koreai származású Daniel Henney-hez fűződő viszonyáról kezdett cikkezni. Az úriember egyébként szintén színész, többek között a Seducing Mr. Perfect és a My Father című koreai filmekben szerepelt.

Maggie Q

2007-ben további hollywoodi filmekben látható, mégpedig a nagysikerű Die Hard filmek legújabb darabjában, a Live Free or Die Hard-ban, amiben a főgnosz hacker barátnőjét játszotta, valamint a Balls of Fury című vígjátékban, amiben egy ping-pong játékost egy FBI ügynök megbíz egy titkos küldetéssel (mi más is lehetne egy amerikai vígjátékban?). Ez utóbbiban a ping-pong mester, azaz Master Wong unokahúgát játszotta. A Die Hard-beli produkciója mellett ismertségét az is növelte az Államokban, hogy Bruce Willis úgy nyilatkozott róla, hogy „ha meg lehetne genetikailag tervezni a tökéletes nőt, Maggie Q-ról lehetne megmintázni. Klónozni kellene”.

Maggie Q

A jövőre (és azután) bemutatandó filmjei közül egyelőre háromról van információ, ezek közül az első a The List (más címen The Tourist) címet viselő akció/thriller lesz, bár hogy mekkora szerepet fog benne játszani, az számomra nem derült ki (valószínűsíthetően nem túl nagyot). Hosszú idő után visszatért Hongkongba is, hogy Daniel Lee nagy költségvetésű történelmi kalandfilmjében, a Resurrection of Dragon-ban Cao Ying szerepét eljátsza, illetőleg a pletykák szerint ő is látható lesz majd az X-Men figurái közül Wolverine kalandjaira összpontosító X-Men Origins: Wolverine-ben is.

Maggie Q

Hozzászólások   

#1 Guest 2008-11-19 15:41
Nekem pedig a kedvencem.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Anya Wu

Anya Wu

Anya Wu (安雅) az ezredforduló idején feltűnt új színésznőgeneráció egyik olyan alakja, aki színészi képességei mellett elsősorban a külsejével hódított. A magyar nézők leginkább Wong Jing Meztelen Fegyver című category III akciójából ismerhetik, amiben Maggie...

Death Row Girls (Kuuga no shiro: Joshuu 1316) (2004)

Death Row Girls (Kuuga no shiro: Joshuu 1316) (2004)

Ezt a tipikus pink mozit úgy lenne illdomos bereklámozni, hogy hosszasan ecseteljük, kicsoda és miért érdekes a főszereplője, bizonyos Hoshino Aki. A már 30-as éveiben járó leányzó mind a mai napig Ogura Yuuko mellett a...

Shaolin templom (DVD, 2008)

Shaolin templom (DVD, 2008)

    EREDETI CÍM: Shao Lin si RENDEZŐ: Chang Cheh & Wu Ma FŐSZEREPLŐK: Fu Sheng, Chi Kuan-Chun, Ti Lung David Chiang stb. FORGALMAZÓ: Black Mirror KIADÁSI ÉV: 2008 BESOROLÁS: 18+     Chang...

The Go Master (2006)

The Go Master (2006)

IMDb  A go első ránézésre egyszerű játék, fekete és fehér köveket kell egy négyzetrácsos táblára pakolni, s a cél az, hogy a játszma végén nekünk legyen több kövünk fenn. Ha komolyabban nekikezdünk, gyorsan rájövünk,...