belépés∆

Christy Chung Lai-Tai

Christy Chung Lai-Tai (鍾麗緹)

Christy Chung Lai-Tai

Li Ti Zhong 1970 szeptember 19-én született a kanadai Montréal-ban. Anyja vietnami, apja kínai származású vietnami, bár egyes vélemények szerint valójában csak kínainak mondta magát. Zhong anyanyelve vietnami, mellette franciául tanult meg, hogy boldoguljon szülőföldjén. Montreál egyik külvárosában, Brossardban töltötte gyermekéveit, itt járt iskolába is, mégpedig az Antoine-Brossard High School-ba. Miután befejezte ezt az iskolát, a montreali egyetemen tanult turisztikát. 1992-ben barátját kísérte el a Miss Chinese Montreal szépségverseny szervezőjéhez, bizonyos Ruth Koo Lam-hoz, akinél a férfi ki akarta harcolni, hogy énekelhessen betétszámként a versenyen.

Christy Chung Lai-Tai

A műsorból persze nem lett semmi, a szervezőnek ugyanis sokkal inkább szemet szúrt a lány szépsége és sikeresen rábeszélte, hogy induljon el a versenyen. Természetesen ő lett Miss Chinese Montreal 1992 és ezzel jogot szerzett arra, hogy a TVB által szervezett Miss Chinese International szépségversenyen is elindulhasson. Közben odahaza jelentkezett a MusiquePlus zenei tévéadóhoz műsorvezetőnek, ám a rostán kihullott, mert túl félénknek tartották, ám a Société Radio-Canada nevű közszolgálati tévécsatornánál tárt karokkal várták, hogy az időjárásjelentéseket ő prezentálja. Persze a szépségversenyt nem akarta kihagyni, így életében először elhagyta Kanadát és útja egyből keresztülvezetett a fél világon. A versenyhez nem fűzött nagy reményeket, különösen amiatt, mert sem a kantoni, sem a mandarin nyelvet nem beszélte, de úgy döntött, egy próbát megér.

Christy Chung Lai-Tai

A várakozásai ellenére ő nyerte meg az azévi Miss Chinese International címet, ám amikor a nevét mondták, fel sem figyelt rá, a mellette ülő másik versenyző szólt neki, hogy ő nyert. A címmel együtt járt egy szerződési ajánlat is, amit a TVB nyújtott neki. Színészi tapasztalata egyáltalán nem volt, leszámítva egy 10 másodperces statisztajelenetet Denys Arcand Love & Human Remains című filmjében, amiben egy rágózó prostituáltat alakított.

Christy Chung Lai-Tai

A színészi tapasztalatok és a nyelvtudás teljes hiánya ellenére pillanatokon belül Hongkong és a kínai nyelvterületek egyik legnagyobb sztárja lett, ami szinte példa nélküli a TVB történetében, hiszen általában a friss felfedezetteket először különféle tévésorozatokban „pallérozzák”. Az azonnali kiugrást a The Bride with White Hair 2-nek köszönheti, amiben egy vagány, kicsit Chow Yun-Fat-re emlékeztető íjászt alakított és ettől kezdve nem volt megállás. A második szerepét a szépségversenyek környékén mindig előszeretettel feltűnő Wong Jing-től kapta a The Sting 2 című vígjátékban.

Christy Chung Lai-Tai

A munkakapcsolata Wong-gal a későbbiek során is megmaradt. 1994-ben hét filmben is látható volt, közülük kettőt is Wong rendezett, a Whatever You Want-ot és a Hail the Judge-t, továbbá szintén Wong nevéhez volt köthető forgatókönyvíróként a Modern Romance. A Hail the Judge forgatásakor találkozott Stephen Chow-val, aki a továbbiakban szintén előszeretettel szerepeltette a saját filmjeiben (még ebben az évben például a Love on Delivery-ben). Miközben gőzerővel tanulta a nyelvet, folyamatosan játszott további filmekben, amik közül az I Wanna Be Your Man és a Mermaid Got Married tartozott a könnyed kategóriába, míg a Corey Yuen által rendezett akciófilmben, a The Bodyguard from Beiing-ben Jet Li partnere volt.

Christy Chung Lai-Tai

Egy évvel később, 1995-ben is sokat foglalkoztatták. Benny Chan az évre betervezett zsarus thrillerjében, a Man Wanted-ben ő volt a két nő egyike, akik Simon Yam-et próbálták megnyerni maguknak, a Faithfully Yours-ban Miss Tang-et alakította, de feltűnt a Passion 1995-ben és Woo-Ping Yuen The Red Wolf címet viselő akciójában is, a remek orvosos vígjátékról, a Dr. Mack-ről nem is beszélve. Egy, a későbbiek során megbánt szerepet viszont elmulasztott, eredetileg ugyanis Jackie Chan őt kérte fel a Balhé Bronxban női főszerepére, ám Christy éppen egy másik film forgatása közben volt, így le kellett mondania a szerepet. Ezt leginkább azért bánta, mert a legtöbb hongkongi színésznővel ellentétben imádta az akciójelenetek forgatásait, ám alig néhány filmjében volt alkalma ilyen részeket forgatni.

Christy Chung Lai-Tai

Ehelyett Wong Jing fantasy vígjátékában, a Twinkle Twinkle Lucky Stars-ban egy angyalt játszott, aki szerelmes lett és emiatt száműzték a mennyből a földre, továbbá újfent együtt dolgozott Woo-Ping Yuen-nel a kissé zavaros Tai Chi 2-ben és ő is szerepet kapott az Aces Go Places 97-es feldolgozásában.

Christy Chung Lai-Tai

Két Stephen Chow filmet követően (God of Cookery és All’s Well End’s Well 97) még feltűnt a „véget nem érő” Troublesome Night sorozat első részében, majd három évre visszavonult a filmezéstől. Házasságot kötött egy Glen Ross nevű illetővel, akitől egy lánya (Yasmine) is született 1998 januárjában, némiképpen vadregényes körülmények között (a tomboló jégvihar miatt nem volt áram a városban, a kórházat is generátorokkal üzemeltették éppen). Persze hírneve továbbra is vonzotta a hongkongi újságírókat, akik még Kanadában is nyomában voltak, miközben szülőföldjén szinte senki sem tudta, hogy ki is ő valójában.

Christy Chung Lai-Tai

Ekkoriban elkönyvelték, hogy karrierje véget ért és már soha sem fog visszatérni a szórakoztatóiparba. Ám 1999-ben elvált férjétől és visszatért Hongkongba, ám meg kellett küzdenie azzal az előítélettel, hogy gyermekes anyából nem lehet szexszimbólum. Hiába élt már évek óta Ázsiában, a nyugati világban felnőtt lány nem tudta elfogadni mindezt és az előítélet ellen a legkézenfekvő módon próbált fellépni, kiadott magáról egy kissé provokatív fotóalbumot „Evil Angel” címmel. Talán ennek is volt köszönhető, hogy karrierje ismét egyenesbe jött, ráadásul az FHM magazin éves szavazásán a legszexibb ázsiai nőnek választották.

Christy Chung Lai-Tai

A filmvászonra a 2000 júniusában bemutatott Tai Mung című filmmel tért vissza, amit a Conman in Tokyo követett. Néhány pillanatra feltűnt a Gen-Y Cops-ban is, majd 2001-ben egy rosszul sikerült TV film, az Asian Charlie’s Angels után nemzetközi vizekre evezett. Első nem hongkongi filmje egy provokatív thai dráma, a Jan Dara volt, amiben meztelenül is látható volt néhány erotikus jelenetben. A sok szóbeszédre okot adó drámát kihasználva pedig kiadott egy újabb erotikus fotósorozatot is Feeling Christy Chung címmel.

Christy Chung Lai-Tai

A Jan Dara-t egy nemzetközi koprodukció, a Samsara követte, amiben a főszereplő feleségét alakította. 2003-ban ismét férjhez ment, ezúttal egy pekingi zeneproducerhez, bizonyos Jon-hoz. Nem sokkal az esküvő után mutatták be Jackie Chan sokat kritizált A medál című filmjét, amiben Charlotte Watson megformálása hárult Christy-re, akinek nagy álma teljesült azzal, hogy együtt dolgozhatott Jackie-vel. Az év vége felé pedig bemutatták élete első tévésorozatát, a híres wuxia regényíró, Yong Jin egyik művéből készült Tian Long Ba Bu-t.

Christy Chung Lai-Tai

2004-ben egy kis szerep erejéig feltűnt Ka-Fai Wai vígjátékában, a Fantasia-ban, valamint ő volt Herman Yau Astonishing című thrillerjének a főszereplője. Mindezidáig ez az utolsó filmje és csak remélni lehet, hogy jelenlegi visszavonultsága csak átmeneti, hiszen ha színészi képességei nem is emelték a legnagyobbak közé, a külleme és az egyénisége hiányzik a mostani hongkongi filmekből.

Christy Chung Lai-Tai
 

Hozzászólások   

#1 arnold 2007-10-31 20:55
a rohadt élet be! van egy pár jó kép erről a csajról! 8) :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Bullet Ballet (1998)

Bullet Ballet (1998)

Shinya Tsukamoto 1998-as független filmje, melyet az általa alakított Kayju Theatre-vel forgatott. A film magán hordozza a rendező korábbi hasonszőrű alkotásinak témáját: az ember elidegenedése, elgépiesedése a nagyvárosban, Tokióban, bár itt már nem fizikális metamorfózis...

Wonder Seven (7 jin gong) (1994)

Wonder Seven (7 jin gong) (1994)

 1994-ben járunk, a hongkongi filmipart sújtó krízis kellős közepén. Ez volt az az átmeneti időszak, amikor gyakorlatilag eltűntek a nagy költségvetésű, látványos szuperprodukciók, a helyüket pedig a könnyedre hangolt, sztorit alig-alig tartalmazó, elsősorban a...

Born to Fight (Kerd ma lui) (2004)

Born to Fight (Kerd ma lui) (2004)

  A két Tony Jaa-film közötti űr feltöltésére lezavart thaiföldi akciófilm, a Born to Fight állítólag egy 1978-as film remake-je. A 2004-es változat producerei között megtalálhatjuk az Ong-bak és a Tom yum goong (itthon: TYG: A...