belépés∆

Louis Koo Tin-Lok

Louis Koo Tin-Lok (古天樂)

Louis Koo Tin-Lok

Tianle Gu 1970 október 21-én született Kína Guangdong tartományának Zhongshan városában. Gyerekkorát azonban már Hongkongban töltötte, tanulmányait eleinte a Carmel Secondary School-ban, majd a Kowloon-ban található St. Teresa Schoolban végezte. Karrierjét modellként kezdte, majd karaoke műsorok házigazdája volt egész addig, amíg le nem szerződött a TVB-hez 1993-ban. Népszerűsége ettől kezdve ugrásszerűen növekedett, köszönhetően a rengeteg tv reklámnak, amihez arcát adta, valamint jópár tv sorozatnak, amik közül az ismertebbek az 1995-ös Return of the condor heroes és az egy évvel később forgatott Cold Blood Warm Heart. Egyedi fellépésének és stílusának köszönhetően nem csak a fiatal tévénézők, hanem az idősebbek is körében is nagy népszerűségre tett szert. Tévés karrierjének csúcsaként több díjat is kapott, először 1999-ben az 50 részes Detective Investigation Files IV című sorozatban nyújtott szerepéért kapta meg a Legnépszerűbb Színész díjat, majd két évvel később az A step into the past sorozatért is odaítélték neki ugyanezt a díjat, két másik hasonlóan furcsa nevű díj mellett (A legstílusosabb személyiség és a Men of power 2001). Ez utóbbi sorozatban egyébként már nem a menő, de zárkózott figurát játszotta (mint oly sok filmjében is), hanem egy mulatságosabb, földhözragadtabb figurát, amit előszeretettel testesített meg jópár romantikus komédiában is.

Louis Koo Tin-Lok

A tévézés mellett természetesen sok filmben is látható, 1994-es debütálása óta több, mint 40 filmben kapott kisebb-nagyobb szerepeket. Legelső filmszerepe egy japán animesorozat hongkongi megfilmesítése, a Let’s go slam drunk volt, amit két évvel később a Young & Dangerous sorozat farvizén evező Those were the days követett. Szerepelt a Troublesome Night “horror” sorozat mind a hét részében, valamint olyan akciófilmekben, mint a Super Car Criminals, a Bullets over summer, a Century of the dragon, valamint a The masked prosecutor. Azonban akár csak Ekin Cheng, ő is igyekezett az akcióhős skatulyájából kibújni, így a Conman in Tokyo (2000), a For bad boys only (2001) és a Born Wild (szintén 2001) után már nem vállalt több hasonló szerepet, főleg amiatt, mert a tévében hatalmas sikert aratott a fentebb már említett A step into the past sorozat és az abban alakított karakterhez hasonló szerepeket szeretett volna a filmvásznon is eljátszani.

Louis Koo Tin-Lok

A váltás első filmje Tsui Hark wuxiája, a Zu legendája volt, amiben a Red nevű harcost alakította. Innentől kezdve viszont leginkább vígjátékokban és romantikus filmekben vállalt szerepeket, kezdve a La Brassiere-rel, amiben egy melltartókat tervező cég egyik újsütetű alkalmazottját játszotta, partnerei 
Gigi Leung és Lau Ching-Wan voltak. Egy évvel később Cecilia Cheung oldalán volt látható a The lion roars-ban, itt egy meglehetősen bátortalan írót alakított, aki feleségül vesz egy hirtelen haragú lányt, akitől mindenki retteg. A Fat Choi Spirit-ben egy mahjong antitalentumot játszott, ezt követte a Dry wood fierce fire, egy kis szerep a Women from Mars-ban, majd az év zárásaként a La Brassiere folytatása, a Mighty Baby következett, amiben a két férfinak az ideális babaruhát kellett megterveznie.
2003-ban újabb romantikus komédiákban játszott, Sammi Cheng-gel két filmben is. Ezek közül az első a Love for all seasons volt, a második pedig a Good times bed times, amiben Louis a rendőrség arcát személyesítette meg, a nők bálványát, akiről hamarosan kiderül, hogy férfiassága hiányosságokat szenved és egy bulvárlap újságírónője (akit Sammi alakít) ered a nyomába, hogy kinyomozza, mi is ebből az igazság. A két film között Cherrie Ying-gel is forgatott együtt egy habkönnyű romantikus filmet, ez volt a Why me sweetie, míg a Naked ambition a helyi pornóiparral kapcsolatos vígjáték volt, amiben két botcsinálta újságíró válik a “szakma” királyává. A könnyed filmeket pedig hosszú idő után torte meg egy komolyabb darabbal, ez volt a Lost in time, amiben egy kisebb szerepet kapott, Cecilia Cheung autóbalesetben elhunyt férjét alakította.

Louis Koo Tin-Lok

2004-ben a Fantasia-ban bohóckodott, ami az 1960-as és 70-es évek fordulóján játszódott és néhány detektív életét mutatta be, akikhez egy varázslótanonc hullott le az égből. Ezt követte a Love on the rocks, amiben néhány hét állt rendelkezésére ahhoz, hogy a barátnője szívét visszanyerje, majd Johnnie To judo filmje, a Throwdown következett.
A kapcsolat Johnnie To-val természetesen megmaradt, aminek köszönhetően Louis is szerepet kapott az Election mindkét részében. Főleg a második részben nyújtott alakításáért már nemzetközi elismerésben is részesült, valamint megkapta érte a Legkedveltebb színész díját a Hongkong UA Film Awards-on. Jackie Chan legfrissebb filmjében, a Rob-B-Hood-ban ő alakította két főszerep egyikét, többek szerint is lejátszotta Jackie-t a filmben.
2007-ben is igen aktív a filmvásznon, Jingle Ma új romantikus filmjében, a Happy Birthday-ben Rene Liu-val játszik együtt, a Protégé-ben egy drogfüggőt alakít, hosszú idő után ismét szerepet vállalt egy igazi akciófilmben, a még forgatás alatt álló City with no mercy-ben, valamint az Ázsiában az utóbbi időben népszerűségre szert tett több rövid történetből álló filmek egyik legújabbjában, a Triangle-ben is látható lesz.

Louis Koo Tin-Lok

Magánéletéről nem sokat tudni, azon kívül, hogy a családját nagyon szereti, ő maga egyedülálló mind a mai napig. A filmezésen kívül énekesként is ismert, valamint több cég is reklámarcnak kérte fel, többek között a Pepsi, a Tag Heuer, a Zero Eyewear és a Lay’s is, továbbá sok-sok kínai cég.

Források:

iMDB

WikiPedia

MM52

Hozzászólások   

#1 fea 2007-04-10 12:30
A Protegé-ben most nagyon nagyot játszott szerintem, elsőosztályú színész!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Deadly Breaking Sword (Feng liu duan jian xiao xiao dao) (197…

The Deadly Breaking Sword (Feng liu duan jian xiao xiao dao) (1979)

Az 1960-as évek térnyerése, a '70-es évek sikersorozata után az évtized végére kifulladni látszott a Shaw Brothers stúdió.

Last Life in the Universe (2003)

Last Life in the Universe (2003)

 imdb A kooprodukciós filmektől mindig félek egy kicsit: vagy egy nagy kutyulék lesz, mert mindenki belerakja a sajátját (ez a ritkább), vagy semmilyen, mert mindenki visszavonul, nem mer sajátos vonásokat belevinni (ez a gyakoribb). A Last...

The Bells of Death (Duo hun ling) (1968)

The Bells of Death (Duo hun ling) (1968)

  Biztos pénzügyi helyzet esetén a még oly szigorú mozi mogulok szíve is engedékenyebbekké válhat. A The One-Armed Swordsman annyi jövedelmet hozott a Shaw fivérek pénztárába, hogy néhány kísérletezőbb kedvű rendező is lehetőséghez jutott. A nemrég tárgyalt The...

The Wolves (Shussho Iwai) (1971)

The Wolves (Shussho Iwai) (1971)

    Hideo Gosha szamuráj mozifilmjei meglehetősen jól ismertek szerte a világban, egyre inkább Magyarországon is. A japán alvilágba tett kirándulásai már nem annyira, pedig a jakuza film műfajban szintén alkotott néhány maradandó alkotást. Íme az egyik.