belépés∆

Rosamund Kwan Chi-Lam

Rosamund Kwan Chi-Lam (关之琳)

Rosamund Kwan Chi-Lam

Kwan Chi-Lam 1962. szeptember 24-én született Hongkongban. Szülei a Shaw Brothers filmstúdió akkori sztárjai voltak, édesanyja Cheung Bing Sai, apja Kwan Shah (ő az ismertebb a szülők közül, többek között a Better Tomorrow II, a Rendőrsztori Folytatódik és a Heroic Trio 2 című filmekben is játszott). Rosamund 17 évesen kezdett a TVB-nél dolgozni, 3 évvel később pedig már a mozivásznon is látható volt, debütáló filmje a Hunting Head volt. A folytatás azonban elmaradt, mert Rosamund inkább férjhez ment egy hongkongi üzletemberhez és a divatvilágban képzelte el további pályafutását. A saját bevallása szerint is félénk és visszahúzódó lány már a Hunting Head forgatásakor úgy érezte, a filmezést nem neki találták ki, mert nem szerette a tömeget, a felhajtást, nem érezte magát bátornak és szerepelni sem szeretett. Sajnos, vagy szerencsére azonban a házasság nem tartott sokáig és a fenti mondatai ellenére 1984-ben visszatért a színészethez.

Rosamund Kwan Chi-Lam

Azonban az ez utáni négy évben, 1987-ig bezárólag mindössze 6 filmben tűnt fel (Long road to gallantry, The Frog Prince, My Lucky Stars 2, Millionaire’s Express, Istenek Fegyverzete és a Project A II). Ezekben a filmekben még csak “eye candy”, vagy ha jobban tetszik, “flower vase” szerepeket osztottak rá, azaz nem elsősorban a színészi képességeire, hanem leginkább a külsejére volt szükség. Minderről úgy nyilatkozott a későbbiekben, hogy ez egy nehéz időszak volt, mert szinte kizárólag férfiközpontú filmeket forgattak akkoriban és a nők szerepe leginkább csak a védtelen áldozat szerepére korlátozódott. Mivel meg akart élni, kénytelen volt ilyen szerepeket elvállalni, mert nagyon kevés erőteljes női szerep volt az akkori forgatókönyvekben és nem volt túlzottan reális csak ezekre várni.

Rosamund Kwan Chi-Lam

A későbbiekben aztán változott a helyzet, így Rosamund legtöbb filmje dráma. Egyik korai és híres darab ezek közül egy bosszúfilm, a Vengeance is mine, amiben a film elején megerőszakolt főszereplő bosszúját követhetjük nyomon. Azonban, főleg a nyugati nézők számára Rosamund leghíresebb filmjei szinte kivétel nélkül akciófilmek. A korai Jackie Chan akcióvígjátékok már fentebb meg lettek említve, de azokon kívül is jónéhány híres darabban játszott, ezek közül feltétlenül említésre érdemesek a Jet Li oldalán alakított szerepei. A Once upon a time in China sorozatban Aunt Yee-t alakította, aki nemcsak Jet Li szívét, hanem filmrajongókat is meghódította. A Swordsman II-ben Ying szerepében volt látható, míg a Dr. Wai and the scripture with no words-ben a Jet Li által alakított író feleségét, valamint a regénybeli főhősnőt is ő játszotta.

Rosamund Kwan Chi-Lam

Már karrierje legelejétől kezdve igyekezett talpraesett, független, a férfi főszereplőhőz mindenben felnövő karaktereket alakítani, intelligenciáját remekül vetítette ki a szerepeiben. Majdnem mindig a “jókislányt” alakította, nagyon ritka volt, hogy gonosz karaktert kellett alakítania (egy ilyen példa: The Adventurers). A védjegyévé vált hatalmas barna szemeit hasonlóképpen használta szerepeiben, mint a japán Kaji Meiko 20 évvel korábban. Főleg a drámákban és a vígjátékokban adódott lehetősége arra, hogy szemeit a csábítás fegyvereként használja céljai elérése érdekében. Ilyen film volt többek között a Profiles of Pleasure, amiben egy “elit” prostituáltat alakított, a Casino Raiders, amiben Andy Lau barátnőjét játszotta, a Brief encounter in Shinjuku, a With or without you, a Pretty Ghost (ebben egy mogorva, folyton csak az ajkát biggyesztő szellemet játszott), a Gigolo and Whore II, amiben egy leszbikus nőt alakított, aki nem tud ellenállni Simon Yam férfiasságának, az All’s well ends well too, amiben Hófehérkét játszotta és a Leslie Cheung által alakított főhős csak “Mr. Big Eyes”-nak nevezte, a Love among the Triad, a The Great Conqueror’s Concubine (Lady Yu szerepében) és a Touch of Evil.

Rosamund Kwan Chi-Lam

A 90-es évek második felétől kezdve jóval kevesebb filmben tűnt fel, mint korábban. 1997-ben még utoljára eljátszotta Aunt Yee-t a Once upon a time in China and America-ban, majd a következő filmszerepére négy évet kellett várnia a rajongóknak, amikor is a Xiaogang Feng által rendezett Big Shot’s Funeral című filmben egy amerikai rendező adoptált lányát alakította. Egy évvel később Wai Keung Lau rosszhírű sci-fi akciófilmjében, a The Wesley’s Mysterious File-ban játszott immár sokadszorra együtt Andy Lau-val, majd egy jól sikerült vígjáték, a La Brassiere folytatásában, a Mighty Baby-ben kapott szerepet. Eddigi utolsó filmjét 2004-ben Shanghaiban forgatta, ez volt a Hands in the hair, amiben a 30-as éveiket taposó hölgyek életérzését mutatták be. A partnere ebben a filmben Francis Ng volt.
Korai házasságán kívül a magánéletéről nem sok információt lehet találni, leszámítva azt, hogy talán a sok közös szerep miatt is úgy tartják, hogy Andy Lau barátnője, akivel 13 filmben játszott együtt.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Lam Suet

Lam Suet

Lam Suet (林雪)Lam Suet valamikor 1962-ben (ha a forrásként talált kínai oldal valóban róla szól) született Tianjin-ben, Kínában. Fiatalon, 1979-ben került Hongkongba, hogy felvegye nagyapja ráhagyott örökségét. Ahogy az lenni szokott, a pénzt elpazarolta mindenféle...

"Török Rambo 2" (Ölüme son adim, 1983)

"Török Rambo 2" (Ölüme son adim, 1983)

    Az Ölüme son adimot úgy mutatta be nekem az egyik haverom, hogy ez a film a Vahsi kan 2, vagyis Cüneyt Arkin török Rambójának második része. És valóban, az Ölüme akár ezt a címet is...

Waterboys (2001)

Waterboys (2001)

IMDb Az öt főhős iskolájába egy új, gyönyörű tanárnő érkezik, aki annak rendje és módja szerint bekapcsolódik az iskolai sportéletbe is. Az általa vezetendő edzésről tartott megbeszélés azonban furcsa véget ér, miután kiderül, hogy a...

Sweet Rain (Suwiito Rein: Shinigami no seido) (2008)

Sweet Rain (Suwiito Rein: Shinigami no seido) (2008)

A Death Note-ban megismerhettük a shinigami-kat, azaz a halálisteneket, viszont azt is megtudtuk róluk, hogy nem csinálnak semmit, elvégre a piszkos munkát ott Kira-ra és követőire bízták. A Sweet Rain-ből viszont kiderül, hogy egyrészt Ryuk...