belépés∆

Gigi Leung Wing-Kei

Gigi Leung Wing-Kei (梁咏琪)

Gigi Leung Wing-Kei

Gigi Leung 1976. március 25-én született Hongkongban, ikertestvérével, Keith Leung-gal együtt. Szülei eredetileg a Leung Pik-Chi nevet adták neki, azonban gyerekkorában gyakori asztmás rohamok gyötörték és kicsit babonás anyja úgy vélte, a terápiák mellett egy névváltással is segíthet rajta. Hét éves volt, amikor megkapta a Wing-Kei nevet.

A Maryknoll Convent Schoolban tanult, majd egyetemi tanulmányait a Hong Kong Polytechnic University-n folytatta. Még az egyetemen fogadta el a City Chain óráscég felkérését, hogy álljon modellt a reklámjukhoz.
Az ázsiai mércéhez viszonyítva igen magas, 176 centis lány, aki a „Tall girl” becenevet viselte, a reklámban szemet szúrt egy filmrendezőnek, Lee Chi-Ngai-nak, aki filmszerepet ajánlott neki a Doctor Mack-ben. A film sikeres volt, ami Gigi számára is újabb szerepeket hozott. Következő filmje Stephen Chow 60 million dollar man című (magyarul ha minden igaz, akkor Terminátor 33 1/3 néven futott) remeke volt, aminek köszönhetően ő is bekerült Chow szépei közé, majd miközben a diplomamunkáját írta, leforgatta harmadik filmjét is Full Throttle címmel. Ebben az egy motorversenyző drámájáról készült filmben nyújtott alakításáért jelölték is az Év felfedezettje díjára az év végi HK Movie Awards-on.

Gigi Leung Wing-Kei

Az egyetem elvégzése után már minden idejét a szórakoztatóiparnak szentelhette. Sok más hongkongi sztárhoz hasonlóan ő is énekelni kezdett, debütáló albumát 1996-ban adta ki, ez volt a Love myself. Kantoni és mandarin nyelven is minden gond nélkül énekel, azonban komponistaként és dalszövegíróként is nevet szerzett magának, egy idő után már nemcsak saját maga számára, hanem más előadóknak is készített dalokat. Mintegy harminc lemezt adott ki eddig és rengeteg más előadó albumán megtalálhatóak szerzeményei.
Igazi filmes áttörése, amivel végleg belépett a neves filmsztárok közé, az 1999-es Tempting Heart volt. Ebben a romantikus drámában Kaneshiro Takeshi és Karen Mok mellett ő volt a harmadik főszereplő és a szerepért jelölték az azévi Legjobb Színésznő díjára a HKFA-n. Azonban már ez előtt is több filmben játszott, kezdve a két Feel 100%-kal, majd a First Option című akcióban rendőrnőt alakított, a Wong Jing által a sokadik bőrt lehúzott God of gamblers prequelben is feltűnt. Ezek után szép sorban következett a First Love Unlimited, egy újabb Wong Jing film, a We’re no bad guys, valamint a Magyarországon is kiadott Gyilkosság félállásban, ahol Jet Li oldalán játszott. Az ezredforduló előtt még egy menetrendszerű Wong Jing filmben játszott, a True Mob Storyban Andy Lau partnereként, aztán egy újabb triádos sztori következett, az Afraid of nothing, majd a fentebb már említett Tempting Heart. Karrierje azonban némileg megsínylette, hogy az akkoriban már hatalmas sztárnak számító Ekin Cheng-gel kezdett viszonyt úgy, hogy Ekinnek volt állandó barátnője, az egyik nagy hongkongi kedvenc, Maggie Siu személyében. Gigi-t gonosznak, szívtelennek állította be a bulvársajtó és csak hosszú idő után tudott a ráragasztott „cimkétől” megszabadulni.

Gigi Leung Wing-Kei

Az ezredfordulót követően is folytatta a hagyományokat, továbbra is könnyed akciófilmekben és romantikus vígjátékokban kapott szerepeket. Akciófilmjei közé tartozott a 2000-es A war named desire, a Those were the days, ami a Young & Dangerous sorozat oldalvizén evező filmek egyike volt, a Marooned, és a The avenging fist. Ez utóbbi film 2001-ben készült és ez volt eddig az utolsó akció, amiben szerepet vállalt, azonban ezen akciók közül az A war named desire a legérdekesebb. Ebben a filmben ugyanis az addigiaktól eltérően nem egy szende lányt játszott, akit a főhős meghódít, hanem egy valódi végzet asszonyát, aki nem beszél sokat, viszont remekül kezeli a fegyvereket. A Tempting Heart mellett ez volt a másik filmje, ami miatt felfigyelt rá a filmes szakma, hiszen az addig romantikus karakterként elkönyvelt lány ebben a számára újszerű szerepben valósággal kivirult. Jelölték is ezért a szerepért a 2001-es év legjobb mellékszereplője díjra, azonban végül nem ő kapta meg. Azonban ekkoriban már egyre inkább a könnyed, szórakoztató filmeket részesítette előnyben, kezdve a Roots & Branches című családi filmmel, amit a remek szereposztású La Brassiere követett. Ebben a vígjátékban egy melltartógyár vezető tervezőjét alakította, akinek az igazgató által felvett két balfék férfi tervezőt (akiket Lau Ching-Wan és Louis Koo játszott) kellett felügyelet alatt tartania. Nem sokkal ezután Johnnie To mahjong filmjében, a Fat Choi Spiritben Andy Lau barátnőjét alakította, majd a La Brassiere folytatásában, a Mighty Baby-ben is szerepelt. 2003-ban két komolyabb hangvételű filmben láthattuk, a koreai Ditto remake-jében, a Sky of love-ban egy lányt játszott, aki rádión beszélget egy fiúval a jövőből, valamint Johnnie To kicsit búskomor romantikus filmjében, a Turn Left Turn Right-ban egy Eve Choi nevű műfordító szerepében volt látható, aki gyerekkori szerelmét keresi. 2004-ben visszatért a romantikus vígjátékokhoz, mind a Love on the rocks, mind a Driving miss wealthy könnyed szórakozást nyújt. 2005-ben a zenére fordított több figyelmet, filmet nem forgatott, bár a bulvárlapokba így is gyakran belekerült, mivel ekkoriban szakított 7 év után Ekin Cheng-gel. Azonban 2006 vége felé ismét forgat, ezúttal egy családi filmet, amit egy kínai regényből adoptáltak, a címe pedig The secret of the Magic Gourd lesz.

Gigi Leung Wing-Kei


Források:

WikiPedia
iMDB
HKfilmart
BRNS
YummyCelebrities

Hozzászólások   

#1 Guest 2007-01-05 20:24
Wow, szép hölgy és impresszív információárada t! :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

My Dream Girl (2003)

My Dream Girl (2003)

A cím alapján valószínűleg mindenki egyből kitalálja Yip Wai-Man filmjének a műfaját, ami természetesen a Hongkongból szinte futószalagon kikerülő jellegzetesen bugyuta hangvételű romantikus vígjátékok közé tartozik. Sajnos a rendező más munkáit ismerve túlságosan színvonalas produkcióra...

The Story of Hideyoshi (Taikoki) (1987)

The Story of Hideyoshi (Taikoki) (1987)

    Eredeti cím: TaikokiFőszereplők: Shibata Kyohei; Matsuka Hiroki; Sonny ChibaRendező: Okamoto Kihachi(TBS TV 1987; 120 és 100 perc)Egy fiatal vidéki szamuráj szerencsésen túlél egy vesztett ütközetet, földönfutóvá lesz, majd egy jóslatot követve "üldözni kezdi" a...

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)

Az utóbbi 1-2 évben szinte teljesen leszoktam a koreai filmekről, ami elsősorban annak „köszönhető”, hogy a hatalmas tömegben érkező újabb és újabb alkotásaik már a poszterüket tekintve sem tűntek izgalmasnak. Ezt csak tetézi, hogy nem...