belépés∆

Donnie Yen Ji-Dan

Donnie Yen Ji-Dan (甄子丹)

Donnie Yen Ji-Dan

Donnie Yen 1963. július 27-én született Guangdong-ban Bow Sim Mark, a híres harcművészeti mester fiaként. Két éves volt, amikor a családja Hongkongba költözött. Négy éves korában anyja elkezdte megtanítani a tai-chi művészetére, majd szép fokozatosan Donnie sokféle harcművészeti ágba belekóstolt a taekwondo-tól kezdve egészen a wushu-ig. 11 éves volt, amikor a családja áttelepült az Egyesült Államokba, Boston-ba, ahol édesanyja a Chinese Wushu Research Institute vezetője lett. Apja, Klysler Yen egy nemzetközi kínai napilapot szerkesztett itt, mellékesen pedig képzett hegedűművész volt. Donnie tehát nem csak a harcművészet, hanem a zene irányából is kapott impulzusokat, zongorázni tanult, kedvencének Chopin műveit tartotta. Azonban kedvenc elfoglaltsága a wushu volt, amit Boston utcáin gyakorolt néhány kortársa kárára.

Szülei a lázadó, sokszor az iskola helyett is harcművészetet gyakorló fiút elküldték Pekingbe, ahol a Beijing Wushu Team tanulója lett, ugyanattól a mestertől tanult, akitől Jet Li is. Ő lett az első nem Kínában nevelkedett kínai, aki bekerült ebbe a csapatba. Két évet töltött el itt, majd vissza akart térni az Államokba, de még előtte tett egy körutat Hongkongban is. Itt találkozott Yuen Woo-ping-gel, a híres akciókoreográfussal. Yuen természetesen filmszerepet ajánlott neki és 1984-ben debütálhatott a Yuen rendezte Drunken Tai-Chi-ban. A film nem lett túl sikeres, hiszen a legtöbben a néhány évvel korábbi Drunken Master másolatának tartották, de annyiban segített Yen-nek, hogy felhívhatta magára a figyelmet. A 80-as években és a 90-es évek legelején további Yuen filmekben volt látható (Love meets the match, Tiger Cage I-II, In the line of duty IV), az igazi áttörést azonban az 1992-es Once upon a time in China második része hozta meg a számára. Ebben a filmben Lan tábornokot alakította és a film zárócsatája, amit a Wong Fei-Hung-ot megszemélyesítő Jet Li-vel vívott, mind a mai napig az egyik leghíresebb harcjelenet. Jet Li és Donnie párharca 10 évvel később, a Hős-ben megismétlődött, igaz, ezúttal már dárdákkal harcoltak. Donnie a film előtt egy Ma nevű mestertől tanulta meg a fegyver használatát. 1994-ben készítette el a Wing Chun című filmet, aminek címszereplője Michelle Yeoh volt, Donnie pedig a szerelmét alakította. Ebben a filmben nemcsak színészként, hanem segédrendezőként, akciókoreográfusként is részt vett, mellékesen pedig a film zenéjét is megkomponálta.

Donnie Yen Ji-Dan

1997-ben megalapította saját filmes cégét, a Bullet Films-t és egyben rendezőként is debütált a Legend of the wolf című filmmel. Egy évvel később a Ballistic Kiss-szel jelentkezett, amiben már nem csak a jellegzetes ütések-rúgások szerepeltek, hanem igyekezett sajátos lövöldözős jeleneteket is belecsempészni. A filmet teljes egészében a hongkongi utcákon forgatták.
A 90-es évek végén már külföldre is hívták dolgozni. Először egy német tévéfilm rendezését vállalta el, ez volt a Puma, Der Kämpfer mit Herz. Egy évvel később pedig megtörtént amerikai debütálása is, Jin Ke karakterét alakította a Highlander – Endgame című sci-fi akciófilmben, és ha már ott volt, rábízták az akciókoreográfiát is. Útja ezután Japánba vezetett, ahol a The Princess Blade látványos jeleneteiért volt felelős. 2002-ben ismét Amerikában dolgozott, a Penge 2-ben kapott egy kisebb szerepet, plusz a harci jelenetek kivitelezése is rá hárult. A film elkészülte után visszatért Hongkongba, a fentebb már említett Hős leforgatására, majd Jackie Chan Shanghai Knights-a következett.

 

Donnie Yen Ji-Dan

 

Közben azért a magánéletre is maradt ideje, hiszen Toronto-ban feleségül vette a nála 18 évvel fiatalabb Cissy Wang-ot, aki 2000-ben a Miss Chinese Toronto cím birtokosaként lett ismert. A párnak azóta egy lánya is született, Jasmine, de Donnie-nak van egy fia is, még egy előző kapcsolatából.
Színészként 2004 viszonylag csendes év volt számára, hiszen mind a Love on the rocks-ban, mind a Twins Effect II-ben csak kis szerepei voltak, az első filmben ráadásul egy mama kedvence milliomost alakított, aki kosarat kap a főszereplő hölgytől. Inkább a rendezéssel volt elfoglalva, igaz, a Protege de la rose noire nem éppen az egetverő színvonaláról volt híres. A főszerepet a Twins lányok és Ekin Cheng kapta benne és egy kiöregedő szuperhősnőről szólt, aki az utódjait kereste. Ezen kívül az Onimusha III nevű számítógépes játék akcióit koreografálta, amiben a főhősöket Kaneshiro Takeshi és Jean Reno ihlette.
2005-ben aztán újult erővel vágott bele a filmezésbe, Tsui Hark wuxia filmjében, a Seven Swords-ben egy koreai harcost alakított és a szerep kedvéért megtanult egy kicsit koreaiul is, míg az S.P.L.-ben egy rendőrt játszott, aki a végén a Sammo Hung alakította gonosszal csap össze. Természetesen az S.P.L. látványos harci jelenetei is az ő keze munkáját dícsérik.
2006-ban ismét egy amerikai kiruccanás következett, ezúttal Geoffrey Sax rendező Stormbreakerjének akciójeleneteit dolgozta ki. Legfrissebb filmje pedig a Dragon Tiger Gate, amit producerként, koreográfusként és színészként is jegyez.

Források:

WikiPedia
iMDB
DonnieYen.com

Hozzászólások   

#4 villás istván 2009-01-11 15:16
Elképesztő jó film a I.P.Man,Donnie Yen forgathatna tőbb ilyen filmet.
Üdv minden Ázsiafilm rajongonak..
#3 Guest 2006-12-07 15:31
Nekem az Iron Monkey a kedvenc filmem tőle, ott még a színészkedésre is odafigyelt. Mostanában mintha csak a bunyóra helyezné a hangsúlyt. Kicsit amolyan "fapofa" lett belőle.
#2 Guest 2006-12-06 20:03
remélem, kifelé gombolja :-)
#1 Guest 2006-12-06 20:03
Donnie rulz!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Death Valley (Duan hun gu) (1968)

Death Valley (Duan hun gu) (1968)

    Az 1960-as évek végefelé remekül álltak a dolgok a Shaw Brothers stúdiónál. Már 1966-ban piacra került a Come Drink With Me, 1967-ben követte a The One-Armed Swordsman, együtt a The Assassin történetével. Rá egy évre...

Mizoguchi Kenji (1898-1956) - 1. rész

Mizoguchi Kenji (1898-1956) - 1. rész

 Mizoguchi Kenji a ’20-as években kezdte a szakmát, abban a korban, mikor a japán filmgyártás még csak kialakulóban volt. Ennek a késésnek az oka a japán művészetben ekkor még rendkívül kiemelt helyet elfoglaló kabuki, és...

Bayside Shakedown (Odoru Daisousasen) (1998)

Bayside Shakedown (Odoru Daisousasen) (1998)

Mint a világon szinte mindenhol, úgy Japánban is óriási sikerrel szoktak a mozikban és a tévécsatornákon futni a különféle kommersz nyomozós történetek. Azonban amíg például Hongkongban elsősorban a véresen komolyra hangolt zsarus thrillerek szoktak a...

The Rebel (2007)

The Rebel (2007)

Az elmúlt évtizedekben, bár több filmjük igen csábító témával bírt, általános vélekedés volt, hogy sajnos a vietnami mozi pénzügyi okokból képtelen megfelelni a nemzetközi sztenderdnek. A legmagasabb költségvetéssel bíró, államilag szponzorált filmekre is maximum 125.000...