belépés∆

Nina Li Chi

Nina Li Chi (利智)

Nina Li Chi

Li Chi 1961 december 31-én született Shanghaiban. Apja híres színházi színész volt, az akkori színikritikusok nemes egyszerűséggel csak a kínai Lee Strasberg-ként emlgették és a színészetet nem csak művelte, hanem tanította is különféle kisebb stúdiókban Shanghaiban és Kantonban is. Li Chi szülei még gyerekkorában különváltak és ez egész életére negatív hatást gyakorolt.
Apja 1981-ben Hongkongba költözött és az akkor 19 éves lány hamarosan követte nyomdokait. Először egy bútoráruházban dolgozott nagyjából egy évig, majd San Francisco-ba tette át a székhelyét, ahol három éven keresztül üzleti tanulmányokat folytatott. Hogy a tandíjat fizetni tudja, kisgyerekeket tanított és egy megbénult öreg hölgyet ápolt.

Nina Li Chi

1986-ban tért vissza Hongkongba, majd hamarosan benevezett az azévi Miss Asia szépségversenyre, amit annak rendje és módja szerint meg is nyert. Eleinte azonban az emberek nem szerették, amikor shanghai akcentusával beszélni kezdett, lepisszegték, szépségét pedig túlzottan is kirívónak, ízléstelennek tartották (a hölgyek esetében ez leginkább azt jelentette, hogy rettenetesen irigykedtek rá).
Mindez azonban nem tartott sokáig, hiszen felfedezték a filmesek, akik között hamar elterjedt róla, hogy ő az egyik legkeményebben dolgozó, egyúttal pedig a legkedvesebb színésznők egyike Hongkongban. 2 évvel a szépségverseny megnyerése után, 1988-ban (többek között Jackie Chan és Raymond Wong segítségének is köszönhetően) Nina már Hongkong 5 legjobban fizetett színésznője közé került, mindössze Anita Mui, Cherie Chung, Maggie Cheung és Brigitte Lin előzte csak meg (Michelle Yeoh csak azért nem, mert ő első házassága miatt éppen átmenetileg háziasszonyként tevékenykedett ekkor).

Nina Li Chi

Persze idáig azért rögös út vezetett. Nina 1986-ban statisztaként debütált a The Seventh Curse című filmben, ahol az egyik jelenetben egy pezsgőt ivó lányt alakított. Egy évvel később Johnnie To egyik korai vígjátékában, a Seven Years Itch-ben már az egyik főszereplőt játszotta, akárcsak az Amnesty Decree (más néven Angel and Devil)-ben. Az ATV is szerződtette egy tévésorozat erejéig, a történelmi témájú Diao Chan címszereplőjét játszotta.
1988-ban játszott a legtöbb filmben, szám szerint nyolcban, ezek mindegyike szinte kivétel nélkül főszerep volt, kezdve a Criminal Hunter című akcióval, amit egy akcióvígjáték, a Tiger on the Boat követett (olyan sztárokkal játszott együtt benne, mint Chow Yun-Fat és Lung Ti), a jókora sztárparádét felvonultató The Greatest Lover, a Fractured Follies (Chow Yun-Fat és Joey Wong mellett), a Guests in the House és a Ghost in the House, a Profile of Pleasure (Carina Lau, Rosamund Kwan és Pauline Wong játszott még benne) és az év vége felé bemutatott Mr. Mistress.

Nina Li Chi

1989 több szempontból is fontos év volt a számára. Ezek közül az egyik, hogy az azévi Miss Asia verseny egyik bírájává választották, de ennél sokkal fontosabb, hogy az egyik ez évben forgatott filmjének forgatásakor visszatérhetett San Francisco-ba. Ez volt a Dragon Fight, aminek készítése során megismerkedett Jet Li-vel, későbbi férjével. Persze ez mellett még jópár másik filmben is látható volt, mégpedig sorrendben az Aces Go Places ötödik részében, amiben az „Új Ászok” egyikét játszotta Leslie Cheung-gal együtt, a Londonban forgatott What a Small World-ben, a szintén sztárok sokaságát felvonultató Four Loves-ban, a Sammo Hung által rendezett Pedicab Driver-ben (amit egyébként sokan Sammo legjobb filmjének tartanak), valamint Johnnie To filmjében, a The Fun, The Luck & The Tycoon-ban, amiben immár sokadszorra játszott együtt Chow Yun-Fat-tel.

Nina Li Chi

1990-ben is töretlenül folytatódott karrierje, az évet a To Spy with Love című akcióvígjátékkal nyitotta, amit Wong Jing romantikus vígjátéka, a Perfect Girls követett (Wong igyekezett belőle is szexszimbólumot faragni, Nina vörös fürdőruhás jelenete volt a film legemlékezetesebb része). Játszott a The Spooky Family címet viselő kísértetes horrorvígjátékban, akárcsak Clarence Fok manga adaptációjában, a The Dragon from Russia-ban, ami szintén jópár sztárt vonultatott fel (Maggie Cheung, Sam Hui, Loletta Lee, stb.)
Csillaga egy évvel később sem hanyatlott, a Legend of the Chiuchow Brothers-ben egy filmsztárt játszott, a Lover’s Tear-ben egy süket asszonyt, valamint fontos szerepe volt az Inspector Pink Dragon-ban, a The Gambling Ghost-ban Sammo Hung-gal játszott együtt, a Stone Age Warriors-nak pedig ő volt az abszolút főszereplője. Ezen filmek mellett még a Chinese Ghost Story III-ban játszott, Butterfly szerepében volt látható.

Nina Li Chi

A filmvilágban eltöltött röpke karrierjének zárása 1992 volt. Ebben az évben még három filmszerepet vállalt el, mégpedig a Miracle 90 Days-ét, amiben az Ocean Park menedzserét játszotta, a Twin Dragons-ét, amiben a Jackie Chan által játszott ikrek egyikéért „rajongó” hölgyet alakított (Maggie Cheung-gal együtt), majd filmes karrierje zárásaként Yuen Biao fantasy akciófilmjében, az A Kid from Tibet-ben játszotta el egy varázsló nővérét.
Miután otthagyta a mozik világát, hatalmas űrt hagyott maga után. Ekkoriban már senki sem tartotta szépségét rikítónak, vagy éppen ízléstelennek, hiszen például Bai Hsian Yung, egy regényíró úgy írt róla, hogy szépsége örök és igéző, Yim Ho filmrendező úgy tartotta, hogy Nina a valaha élt második legszebb nő Marilyn Monroe mögött (egyébként nem csak ő, hanem sokan mások is Marilyn-hez hasonlították), a sci-fi író Ngai Hong pedig egyszerűen csak az „álomnőjének” tartotta. Persze nem csak szépsége miatt tartották sokra, hanem őszinte és rendíthetetlen jelleme miatt is. Igyekezett tartani magát a tradicionális morálhoz, így amikor még 1986-ban megkereste a Playboy és 2 millió hongkongi dollárt ajánlott neki egy fotósorozatért (csak összehasonlításként, ekkora összeget egy filmért akkoriban csak Chow Yun-Fat és Sam Hui kapott, senki más), az akkoriban még újonc Nina habozás nélkül visszautasította az ajánlatot.

Nina Li Chi

Filmes karrierjét odahagyva visszaköltözött Hongkongból Kínába és ingatlanbefektetőként dolgozott, vállalkozása azonban 1996-ban összeomlott. 1999-ben, 10 évvel azután, hogy a Dragon Fight forgatásán összejöttek, feleségül ment Jet Li-hez. Jelenleg San Francisco-ban élnek négyesben a 2000-ben, illetve 2002-ben született gyermekeikkel.

Nina Li Chi

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Dorm (2006)

Dorm (2006)

    IMDb   Októberben került bemutatásra Thaiföldön a Dorm című film, mely igen nagy sikert aratott, annak ellenére, hogy a reklámkampány, nyilván hibás megfontolásból, igencsak félrevezető volt. Mindenki azt hitte, hogy egy szokásos horrorfilmre számíthat, ezúttal kislány helyett...

Love in Disguise (Lian ai tong gao) (2010)

Love in Disguise (Lian ai tong gao) (2010)

Az elsőfilmes rendező, Wang Lee-hom a legkevésbé sem idol-mozifilmet akart készíteni, ám a legszélesebb közönséget megcélzó romantikus vígjátéka, a Love in Disguise épp személye miatt lett mégis az.

Jet Li Lianjie

Jet Li Lianjie

  Li Lianjie 1963 április 26-án született Peking egyik külvárosában, Heibei-ben. Két éves volt, amikor apja meghalt, onnantól kezdve édesanyja nevelte. Nyolc évesen került a Pekingi Amatőr Sportiskolába, ahol a wushu rejtelmeit kezdte megtanulni. Erről a...

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

Waiting in the Dark (暗いところで待ち合わせ) (2006)iMDBEzt a filmet egy bizonyos Tengan Daisuke rendezte. A neve valószínűleg a legtöbb embernek nem mond sokat, azonban ha hozzáteszem, hogy az úriember Imamura Shohei legidősebb fia, ez már némileg...