belépés∆

Chocolate (2008)

 Chocolate (2008)

 

Néhány évvel ezelőtt Tony Jaa-nak sikerült új színt vinnie az amúgy elég vegyes képet mutató ázsiai akciófilmek világába. Míg Jackie Chan kissé bohóckodós, Jet Li pedig kifinomultabb kung-fut használ előszeretettel, addig thaiföldi barátunk főleg a muay thai harcművészetre támaszkodva ropogtatja a csontokat. A Prachya Pinkaew nevű rendező volt az, aki felfedezte és a világhírnévhez segítette, mikor megtette őt főszereplővé az Ong-bak, majd a Tom Yum Goong című filmjeiben. Azóta a páros már nincs együtt, összerúgták kissé a port, de az élet nem állt meg, mindketten mentek tovább a saját útjukon. Prachya új tehetséget keresett és talált Yanin Vismitananda személyében, akit JeeJa Yanin-ként fog megismerni a világ...

 

Ugyanis elkészült az új film, melyet nagy várakozások előztek meg. Mi is adtunk hírt róla régebben, ráadásul elég kedvezőek voltak az előjelek. Egyrészt kaptunk egy látványos előzetest, másrészt kiderült, hogy az elismert japán színész, Abe Hiroshi szerepet kap benne.

Chocolate (2008)Chocolate (2008)

Akárcsak az említett két Tony Jaa filmben, most is egy elnagyolt történetet kapunk, ami igazából csak az ürügyet adja a nagyobbnál nagyobb bunyókra, de hozzá kell tennem, hogy főhősünk karaktere ezúttal kifejezetten ötletesre sikerült:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer két rivális bűnbanda. Ahogy az lenni szokott, az egyik főnök nője beleszeret a másik banda jóképű emberébe. Később elválnak útjaik, de tiltott szerelemük nem múlik el nyom nélkül; gyermek születik. A kislányról később kiderül, hogy fejlődési zavarban szenved, amit autizmusnak hívnak, így a külvilággal nehézkesen kommunikál. Ugyanakkor van egy különleges képessége is; tökéletesen le tudja utánozni az általa látott mozdulatokat, különös tekintettel a harcművészetekre. A viszonylagos családi idill nem tart örökké, az édesanya megbetegszik, ráadásul múltjában sincs minden végérvényesen lezárva, muszáj lesz hát pár pofont kiosztani.

Chocolate (2008)Chocolate (2008)

Amennyire érdekes a főszereplő karaktere, mindenki más ugyanennyire érdektelen és sablonos. Ott van például a jóbarát, a kissé dagi, de jólelkű kölyök, vagy a szobahőmérsékleten fokozottan gonosz maffiavezér, na meg a thai filmből kihagyhatatlan(?!) travik... Abe Hiroshi is lehet bármekkora színész, ha gyakorlatilag nem adnak neki teret. Ezenkívül, annak ellenére, hogy a film nincs 1.5 órás, jóval hosszabbnak tűnik az unalmas üresjáratok, drámázás miatt.

Chocolate (2008)

De legyen elég a fanyalgásból, térjünk a lényegre, az akciókra! Prachya ezúttal sem nyúlt mellé, JeeJa méltó "utód" lett. A verekedések remekül vannak megkoreografálva, Panna Rittikrai ismét kiválóan végezte dolgát, kicsit a Jackie Chan filmekhez tudnám hasonlítani, ahogyan kihasználják a terep, illetve a kellékei adta lehetőségeket. Változatos helyszíneken csattannak a pofonok, a leghatásosabb jelet természetesen a leszámolós rész az ablakpárkányokon, ahol az operatőri munka is jól rásegít a látvány fokozásában. JeeJa valami egészen hihetetlen, a törékeny külső bizony kőkemény harcművészt rejt. Mint az a záróképsorokban kiderül (forgatási bakik), bizony nem egyszer rúgták véletlenül orrba, esetleg fejbe, de úgy istenesen, hogy jómagam is felszisszentem. Ekkor snitt, jegelés, szentségelés aztán kamera indul újra. Nem érzem túlzásnak, ha azt mondom, itt a női Tony Jaa!

Chocolate (2008)Chocolate (2008)
Végezetül még hozzátenném, hogy tetszettek az apró kikacsintások, mikor 1-1 híres akciósztárt utánoz (a legaranyosabb szerintem a J.C.-féle cukorbekapkodós mozdulat az Istenek Fegyverzetéből).

(imdb)

a film hivatalos honlapja (thai)  

 

 

Hozzászólások   

#17 sadddam 2008-06-30 16:49
most végeztem a filmmel. szerintem zseniális!
azt valahogy mindenki elfelejtette megemlíteni, mennyire tökéletesen játsza a csaj az autistát.
nemcsak kiváló harcművész hanem még nagyon jó színész is! a történeten meg kár fanyalogni, itt az abszolút lényegtelen. viszont gyönyörűek a képek, hibátlan a hangulatkeltés, a bakik meg azért vannak, hogy röhögjünk rajtuk (pl. hogy a főnököt többször meglőtték, megvágták katanával, megrugdosták aztán vígan ugrál meg mászkál a magasban:-)
a csaj meg harcművészként hihetetlen dolgokat művel, persze hogy fizikailag gyengébb, mint tony, na és? true master.
#16 fea 2008-05-27 01:40
Ennyire pofátlanul egyszerű forgatókönyvet, meg dramaturgiát nem is láttam még talán, de ez így volt jó. A csúcspont az a teljesen szótlan jelenet számomra, mikor Abe lemond a yakuzaságáról. Nem is tudom, a film többi részében miért erőlködtek mindenféle dialógusokkal. Prachya Prinkaew nyilván zen mester (ezt könnyebben elhiszem róla, mint azt, hogy filmrendező :-) ), hiszen tökéletes kiegyensúlyozot tsággal törekedett megvalósítani azt az egy célt, amit ő kitalált - nevezetesen a primer örömök kielégítését. Nem mellékesen tökéletesen egyetértek vele. Inkább kevesebbet, de azt jól.
A hasonlítgatásró l pedig: én nőpárti vagyok, inkább nézek egy csini fiatal lányt, ahogy szétzúzza a népet, mint egy alacsony, tömzsi, randa thai faszit.
A maga végtelen egyszerűségében jó kis film ez!
#15 GaboJa 2008-05-10 14:19
Én is túl vagyok rajta:-)
nagyon látványos nagyon ügyes a lányka.
Azért felfedeztem Jackie Chan-os jeleneteket. Pl. A székes trükkök, de összességében nagy karrier előtt áll. Látok már egy két film ötletet ahol eltudnám képzelni Bruce Lee unokája és ehhez hasonló filmekben:-)
#14 Guest 2008-05-10 02:09
Most mit vitatkoztok? 13 évesen már fekete öves volt... :P
#13 Nuszbaum Ferenc 2008-05-09 21:22
Hopp, akkor boccs :-)
ez a fizikai jellemzőkön azért nem változtat :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Fate (2008)

Fate (2008)

2008 minden tekintetben a sötét hangulatú, a várost nem éppen pozitív színekben feltüntető, a társadalom perifériájára szorult emberek életét bemutató alkotások éve Hongkongban. Már eddig is jópár hasonló filmet boncolgattunk itt az oldalon és most...

4 Horror Tales - Dark Forest (2006)

4 Horror Tales - Dark Forest (2006)

  IMDbEgy négyrészes koreai mini sorozat egyik tagja ez, melynek epizódjait alacsony költségvetés, és ismeretlen színészek, rendezők első szárnypróbálgatásai jellemzik. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) akad köztük hatásos darab is. Jeong-min Kim filmje nem tartozik ezek...

The Backdancers! (2006)

The Backdancers! (2006)

バックダンサーズ! (2006)iMDBAz utóbbi időben a különféle zenével kapcsolatos filmek valóságos hulláma indult el Japánban, egyre másra készülnek az együttesek ügyes bajos dolgait bemutató filmek (lásd Nana, Tokyo Friends), vagy éppen a japán jellegzetességnek számító „hogyan...

Laundry (2002)

Laundry (2002)

  Erről a filmről azért is írok, mert mikor keresgéltem a neten, hogy mi is legyen a következő, amit megnézzek és megláttam a címét, gondolkodás nélkül emellett döntöttem. Megjegyzem, ebben nem kevés személyes motíváció is szerepet...