belépés∆

Born to Fight (Kerd ma lui) (2004)

Born to Fight (Kerd ma lui) (2004) 

 

A két Tony Jaa-film közötti űr feltöltésére lezavart thaiföldi akciófilm, a Born to Fight állítólag egy 1978-as film remake-je. A 2004-es változat producerei között megtalálhatjuk az Ong-bak és a Tom yum goong (itthon: TYG: A sárkány bosszúja, jujj!) direktor-producer-íróját, Prachya Pinkaew-et, akivel Tony koma már nincs jóban, a rendezői posztot pedig az előbb megnevezett filmek akciókoreográfusa, Panna Rittikrai (rendezőként még: The Bodyguard, 2004) vállalta el, ő egyéként a ’78-as változaton is dolgozott. E két név láttán elég bizakodó lehet a jófajta kemény akciót váró néző, a történet terén meg... hát… a történet elég másod- vagy harmadlagos szempont. Thai akciófilm esetében pedig inkább sokadlagos.

Kezdésként végignézhetünk egy rajtaütést egy terrorista-ambíciókat is valló drogbáró raktárán, ami során a fiatal zsaru (Dan Chupong) szeretett hadnagya, a jó zsaru mintaképe életét veszti. Az esettől igencsak kiakadt Deaw a gőz kieresztésére húgával tart a Thaiföld és Burma határán fekvő poros faluba, ahol a helyiek között segélyszállítmányt osztanak szét egy csapatnyi profi atlétával egyetemben (akik állítólag az életben is azok). A városiak és a falusiak közti idillt aztán hirtelen egy gerillacsapat tiporja porba, és a Deaw által lekapcsolt tábornok kiszabadítását követelik a miniszterelnöktől. A nyomaték kedvéért több embert kivégeznek a túszul ejtettek közül. Durván. Titokban azt tervezik, hogy amint teljesítik a követelésüket, nukleáris rakétát indítanak Bankok felé, a túszokat pedig a levegőbe röpítik egy jól kiépített aknarendszerrel. Deaw, értesülve a terroristák tervéről, elkezdi szítani túsz-társaiban a hazafias érzelmeket, miután kis partizán akciója után őt is elkapják. Ezután majd fél óra tömény akció következik, és rengeteg áldozat árán a városi sportolók és a helyiek saját képességeiket felhasználva széjjelrugdossák a terroristák valagát. Durván.

  
Born to Fight (Kerd ma lui) (2004)Born to Fight (Kerd ma lui) (2004)
 

Remélem észrevehető, hogy a Born to Fight már egy igencsak agyonkoptatott sablont használ, nevezetesen a Die Hard által meghonosítottat. Elvileg Dan Chupong (Dynamite Warrior ) lenne ebben a filmben a John McClane-figura, ám ez a film nem is annyira egy karakter harcáról szól, hanem egy kis közösség önfeláldozó harcáról az elnyomás ellen. Mindenki papírmaséhoz illő felskiccelést kap karakter ügyileg, amelyből sajnos a főszereplő sem képes kiemelkedni: a túszok a hazaszeretet megtestesítői, kivétel nélkül jók, csak szurkolni lehet nekik, a terroristák meg a köpködő, vérszomjas genyók, egy sebhelyes, őrült tekintetű tábornokkal az élen. A thai zászlót lengető, a géppuskatűzbe üvöltve (természetesen belassítva) futó öntudatos thai emberek látványa nem kicsit eltúlzott, de rosszat nem szeretnék írni erről az igen veretesen megjelenő nacionalizmusról, mert remekül megkoreografált akciójelentekhez vezet ez a hazafias harci szellem.

 
Born to Fight (Kerd ma lui) (2004)Born to Fight (Kerd ma lui) (2004)
 

A muay thai elemekről a főszereplő mellett még néhány karakter gondoskodik, a falu egyik tízéves forma kislányától kezdve az ártalmatlannak tűnő, ám a következő pillanatban már sunyin arcba könyöklő nagyapóig. Emellett a különböző sportokban jártas szereplők a saját sportáguknak (szertorna, foci stb.) megfelelő mozdulatokkal veszik fel a harcot a terroristákkal, szintén nagyon látványos jeleneteket produkálva. A film elején még John Woo-ra jellemző kétpisztolyos akciót is láthatunk, valamint a Rendőrsztori egyik híres jelenetét is reprodukálták. Ami viszont hamisítatlanul thai még a harcművészetükön kívül, azok a nagyon brutális, életveszélyes számba menő kaszkadőrjelentek. Állkoppanós dolgok bűven akadnak a filmben, melyek szinte már feltételezik, hogy a résztvevők vagy hihetetlenül mazochisták, vagy simán őrültek, esetleg mindkettő. A kaszkadőrjelenetekre való felkészülés és a balul sikerült ugrások, esések stáblista alatti mutogatásáért, mint mindig, plusz pont jár.

 
Born to Fight (Kerd ma lui) (2004)Born to Fight (Kerd ma lui) (2004) 
 

Tony Jaa filmjei után ez a legjobban sikerült thai akciófilm, amihez szerencsém volt. A hozzám hasonlóknak nagy valószínűség szerint tetszeni fog.

Előzetes
 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Mighty Peking Man (Xing xing wang) (1977)

The Mighty Peking Man (Xing xing wang) (1977)

ANOTHER SHAW PRODUCTION     Ha olvastátok néhány korábbi ismertetőmet, tudhatjátok, hogy a Shaw Brothers nem kizárólag a harcművészeti filmjei révén érdemes a figyelemre; rengeteg más műfajban is kipróbálták magukat. Látva a japán kaiju-filmek...

Cure (1997)

Cure (1997)

Kurosawa Kiyoshi zseniális alkotása, a misztikus/okkult pop film és az art movie határmezsgyéjén. Annyira tetszett, hogy nekiálltam megcsinálni a magyar feliratot hozzá. Nem az a hatásvadász film, lehet hangulat kell hozzá, de engem nagyon elkapott....

Kidnap (Bong ga) (2007)

Kidnap (Bong ga) (2007)

Kidnap (Bong ga) (2007)iMDBValószínűleg óriási újdonságot írok le azzal, ha kijelentem, hogy a hongkongi filmrajongók körében a különféle „zsarus” történetek mindig is óriási népszerűségnek örvendtek. Se szeri se száma az erre a témára épülő akciófilmeknek,...

Papa loves you (Che goh ang ang chan baau cha) (2004)

Papa loves you (Che goh ang ang chan baau cha) (2004)

Papa loves you (Che goh ang ang chan baau cha) (2004)  IMDb