belépés∆

Fighting Beat (2007)

Fighting Beat (2007)

Az egyik leginkább kiábrándító moziélmény - mikor is egy előzetes lelövi a film összes valamirevaló jelenetét - csak a profitorientált filmgyártás sajnálatos velejárója. Az azonban már művészet, ha mindezt magával a plakáttal is sikerül elérni. Hogyan lehet egyetlen képből másfél órás játékfilmet készíteni? A válasz – Fighting Beat!

Most vegyük szemügyre tüzetesebben a fentebb beszúrt posztert, hunyjuk be szemünk és próbáljunk meg két perc alatt egy forgatókönyvet és esetleg néhány jelenetet kigondolni hozzá. Meggyőződésem, hogy olvasóink döntő többsége messze jobb eredménnyel jár, mint e film készítői, akiket annyira megbabonázott a plakáton látható nyolc főszereplő kalokagátia szellemében kigyúrt és tökéletesre edzett szoborszerű teste, hogy képtelenek voltak tovább gondolkodni, nemhogy egy forgatókönyvet összehozni.

Fighting Beat (2007)Fighting Beat (2007)

A Fighting Beat hőse, Khem egy paradicsomi szigeten él barátaival. Két mestere van: egy szerzetes, aki a fiú szellemét, és munkáltatója, egy bártulajdonos, aki pedig fizikumát edzi. A testvérként felnövő barátok napközben turistáknak segítenek megismerni a búvárkodás örömeit, este pedig szintén ugyanezen célközönség igényeit elégítik ki, mű-thai boksz mérkőzések formájában. A hippi kommunára emlékeztető béke és nyugalom természetesen nem tarthat soká, feltűnik ugyanis egy - közelebbről meg nem határozott – külföldi, aki mindenáron meg akarja magának szerezni a bárt.

A thai Mono film produkciós cég célja egyértelmű volt ezzel a mozival: kitölteni a hatalmas sikert aratott Tony Jaa filmek, és az Ong Bak rendezőjének új filmje, a Chocolate megjelenése közt tátongó űrt. Túl sok idő nem volt, ahogy elnézem pénz sem, s mások is beszálltak a muay thai filmek ringjébe, hasonló babérokra törekedve. Míg azonban a versenytárs, a Muay Thai Chaiya a hírek szerint igen jól teljesít a nemzetközi piacon, addig a Fighting Beat nyilvánvalóan óriási bukta lesz.

Fighting Beat (2007)Fighting Beat (2007)

A fentebb vázolt történet-ismertető nem hangzik túl jól, de így visszaolvasva még mindig sokkal jobb, mint ahogy az a filmben megjelenik. A karakterek archetípusát csak azért tudjuk beazonosítani, mivel már százával láthattunk hasonló szereplőket, hasonló filmekben. Ha nem lennének ezen korábbi tapasztalataink, egyszerűen nem is tudnánk hova tenni, ki-kicsoda. Van ugye a szótlan, visszahúzódó, de hihetetlen jóképű és mély érzésű főhős, aki pillanatok alatt képes - persze morálisan megkérdőjelezhetetlen módon - gyilkológéppé változni. És ott vannak követői, a dögös csajok és a vicces fiúkák. Az előbbiekkel szerencsére semmi gond, ők alkotják a film egyedüli értékelhető elemét. Az állandó humorforrásként szolgáló ügyefogyott srácok poénjai viszont ugyanúgy nem működnek, mint az a feszültség, melyet oldani hivatottak vala.

Fighting Beat (2007)Fighting Beat (2007)

De mit kutakodom én itt, mindenféle esztétikai kritériumokkal hadonászva?!! Hiszen ez egy zúzós harcművészeti film lenne, ami a modern igények kielégítése véget nélkülöz minden lágyságot, vagy művésziséget. Törjön sok csont, repüljenek az emberek, jöjjön elő a vadállat még a nézőből is, és máris kielégítettük a modern társadalom által kiváltott frusztrációnkból adódó ösztönszerű agressziónkat. Sajnos azonban e téren is bukik a mozi, nem is kicsit. Egyszerűen alig látunk egy értékelhető akciót, hiába vannak néha egyszerre tízen is a képen. Az is elsőre lejön, hogy a nyolc főhősből csak kettő tanult valaha valamilyen küzdősportot, a topmodell lányok néhány jelenete pedig annyira mű, mint az, amit dekoltázsuk takar. Lendület, energia sehol, és az a két zenei téma, ami ugyan húzós, sajnos három percenként cserélődik és rövid időn belül unalmassá válik.

A Fighting Beat nem más, mint egy gyorsan összedobott szánalmas klón, töltelékfilm. Csoda, hogy a plakátokat képesek voltak úgy elkészíteni, hogy képesek legyenek csapdába ejteni az embert. Ez övön aluli volt, nem vitás.

iMDB

Hozzászólások   

#2 Fody 2008-03-23 10:43
A brave még szarabb volt, pedig az akció jelenetek ott is rendben voltak.
#1 Yakuza 2008-02-25 23:02
Akkor ezt nem nézem meg, ha nem baj. 8)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

iMDBValószínűleg mindenki tudja, hogy mit várhat egy Stephen Chow filmtől, hiszen legyen bármi is a sztori, mindig kerül bele jó sok (esetenként igencsak fárasztó) poén, legalább egy szerelmi szál és természetesen az elmaradhatatlan kungfu....

Radio Star (2006)

Radio Star (2006)

IMDb Manu már többször is kifejtette, hogy miért haragszik a koreai filmiparra. Valóban tény, hogy sokszor nem mernek letérni a jól ismert, bár alaposan megkoptatott "útról". Viszont az is igaz, hogy ügyesen bánnak a megszokott klisékkel,...

The Fort of Death (Gonin no shokin kasegi) (1969)

The Fort of Death (Gonin no shokin kasegi) (1969)

  A "létező szocializmus" éveiben volt néhány olyan japán film, amelyek némi szerencsével áttörték a bürokrácia falait, és nagy hírnévre tettek szert a moziba járók sorai között. Ide tartozik a Harakiri, melyet rövid úton betiltottak, majd...

To Spy with Love (1990)

To Spy with Love (1990)

To Spy with Love (1990)iMDBAmerikában elsősorban a 80-as években voltak divatban azok a vígjátékok, melyeknek jellemzően fiatal főhősei kerültek váratlanul bele izgalmas helyzetekbe, például összeesküvéseket kellett felderíteniük, vagy éppen kincset rejtő térképeket találtak és a...