belépés∆

Lee Byung-Hun

Lee Byung-Hun (이병헌)

Lee Byung-Hun

Lee Byung-Hun 1970 július 12-én született Szöulban. Tanulmányait 1991-ben fejezte be, a Hanyang Egyetemen diplomázott francia nyelvből. Nyelvérzékének köszönhetően remekül beszél angolul és kínai mandarin nyelven is. A Chung-Ang Egyetemnek is volt hallgatója, itt Színház és Kinematográfia szakon végzett. Nem sokkal a Hanyang Egyetem elvégzése után bukkant fel a tévésorozatok világában, első szerepét az Asphalt My Hometown, Asphalt címet viselő tévés drámában alakította. A következő négy évben további 11 sorozatban játszott és 1994-et leszámítva valamelyik szerepéért minden évben megkapta a KBS Drama Awards legjobb színész díját.
Első filmszerepét 1995-ben kapta, ami egyből főszerep is volt, mégpedig a Who Drives Me Mad? című romantikus filmben. Ezt még ugyanabban az évben a Run Away követte, majd a következő három év során évente 1-1 filmben kapott szerepet, mégpedig sorban a Kill the love című dráma (1996), a Lament főszerepe (1997), valamint első igazán magas színvonalú filmje, az 1998-ban forgatott The Harmonium In My Memory, amiben egy szöuli fiatal tanárt alakított, aki lekerül tanítónak egy isten hátamögötti kis faluba, ahol sajátos módszereivel serkenti tanulásra a diákokat. A megható, nagyon szép film több díjat és elismerést is besöpört, Lee azonban ekkor még nem részesült ezekben.

Lee Byung-Hun

A filmezés ekkoriban még csak másodrendű dolog volt a számára, hiszen Koreában továbbra is elsősorban a tévésorozatokból ismerték az arcát, 1997 és 1999 között ugyanis újabb hét sorozatban alakított kisebb-nagyobb szerepeket. 1996-ban húga is hirtelen ismert ember lett, az azévi Miss Korea választáson a második helyen végzett.
Hosszú időn keresztül úgy tartották róla, hogy ő is csak egy jóképű színész a sok közül, átlagos képességekkel. Ezen két film segítségével tudott változtatni, amikbeli alakításai után már elsősorban színészi alakításaiért magasztalták. Az első film ezek közül a 2000-ben Chan-Wook Park által rendezett Joint Security Area volt, amiben egy dél-koreai katonát játszott, a másik pedig az egy évvel később készült bizarr romantikus dráma, a Bungee Jumping of Their Own volt. Szintén ebben az időszakban volt látható a Beautiful Days címet viselő tévésorozatban, amit hatalmas sikerrel vetítettek Koreában, majd a későbbiekben több más ázsiai országban is.
2002-ben egy animációs film, a My Beautiful Girl Mari egyik szereplőjének kölcsönözte a hangját, valamint az Addicted című film egyik főszerepét is ő játszotta. Ez a film két testvérről szólt, akik egyidőben estek kómába.
Egy évvel később egy újabb hatalmas sikerrel vetített tévésorozat, az All In főszerepét játszotta, egy sikeres szerencsejátékost alakított. A szerepért nemcsak a 39. Baek-Sang Arts Award legjobb színész díját kapta meg, hanem hírbe hozták a sorozat főszereplőnőjével, Song Hye Kyo-val kapcsolatban is.
2004-ben újabb két filmben játszott, az Everybody Has A Little Secret címet viselő romantikus vígjátékban (ami állítólag egy ír vígjáték, az About Adam remake-je). Ebben a filmben egy olyan férfit alakított, aki három nővér életét próbálja meg jobbá tenni. Szerepet kapott a Three Extremes koreai szegmensében is, amiben egy rendezőt játszott.

Lee Byung-Hun

Egy évvel később leforgatta talán legismertebb filmjét az összes közül, ez volt az A Bittersweet Life. Ebben a klasszikus hongkongi akciófilmekre emlékeztető gengszteres bosszúfilmben egy szótlan és sótlan bűnözőt játszott, aki miután gondolkozni kezd, szembekerül addigi bajtársaival (is). Érdekes módon a Koreában nem teljesített túl jól, mégis ezt választották ki a koreaiak a 2005-ös Cannes-i Filmfesztiválra, így Lee is nagy nemzetközi hírnévre tehetett szert ezzel a szereppel. A filmet a japánok is nagyon szerették, csak ott 5 és fél millió dollár bevételt hozott. Lee ebben az évben egy 3 DVD-t tartalmazó összeállítást is kiadott, amiben javarészt a saját életéről és színészi karrierjéről beszél. Ez volt a Limited, Brave and Human, ami akkoriban került a boltokba, amikor Szingapúrba látogatott.
2006-ban egy újabb romantikus dráma főszerepét alakította az Once in a Summer-ben, valamint egy számítógépes játékba, a Lost Planet: Extreme Condition-be is belekerült az elektronikus „mása”.
2007-ben egy japán-koreai koprodukcióban készülő drámában, a Hero-ban lesz látható, amit szerte Ázsiában hatalmas várakozás előz meg, lévén, hogy Lee mellett az ázsiai hölgyek egy másik nagy kedvence, a japán Kimura Takuya lesz a másik főszereplője. A filmet a Fuji TV égisze alatt forgatták Pusan-ban, úgyhogy valami olyasmire lehet majd számítani, mint az Udon, a Sugar & Spice, vagy éppen a Letter. Kim Ji-Woon, az A Bittersweet Life rendezője is felkérte őt az egyelőre még csak terv szinten létező új filmje, a The Good, the Bad and the Weird című western egyik főszerepére, Lee fogja a jót alakítani benne.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Return of the One-Armed Swordsman (Du bei dao wang) (1969)

Return of the One-Armed Swordsman (Du bei dao wang) (1969)

A félkarú kardforgató, Fang Gang (Jimmy Wang Yu) legendája további elemekkel bővül ebben az 1969-es remekműben, amely a két évvel korábbi bődületes sikerfilmnek, a The One-Armed Swordsman-nek a folytatása. Azon kivételes alkotások egyike e film,...

My Sister, My Love (Boku wa imouto ni koi wo suru) (2007)

My Sister, My Love (Boku wa imouto ni koi wo suru) (2007)

My Sister, My Love (僕は妹に恋をする) (2007)iMDBA japán filmművészetben igen gyakori, hogy egy-egy népszerű manga, vagy anime előbb-utóbb megfilmesítésre kerül, ám ezeknek az adaptációknak a filmváltozatai általában kétes minőségűek szoktak lenni. Ugyan előfordul közöttük kifejezetten jó...

The Bottled Fools (Gusha no bindume) (2004)

The Bottled Fools (Gusha no bindume) (2004)

Sötét hangulatú, nyomasztó és meglehetősen beteg lelkű film a Bottled Fools, egy antiutópikus környezetbe helyezett, abszurdba oltott rémtörténet. Ismeretlen színészekkel és valószínűleg alacsony költségvetéssel forgatták, jó sok művészinek szánt jelenettel és effekttel (szűrők, torzítások, elmosások,...

Okinawa Rendez-vous (Luen chin chung sing) (2000)

Okinawa Rendez-vous (Luen chin chung sing) (2000)

Vajon elgondolkozott-e azon bármelyik ázsiafilm rajongó valaha is, hogy milyen lenne egy olyan Wong Kar-Wai film, amihez semmi köze Wong-nak?