belépés∆

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Az utóbbi 1-2 évben szinte teljesen leszoktam a koreai filmekről, ami elsősorban annak „köszönhető”, hogy a hatalmas tömegben érkező újabb és újabb alkotásaik már a poszterüket tekintve sem tűntek izgalmasnak. Ezt csak tetézi, hogy nem ismerem a színészeiket sem, akik neveit alapból is nehéz megjegyezni. Valószínűleg így járt volna a Lovers of 6 years is, amennyiben nem veszem észre, hogy kevés koreai kedvencem egyike, Kim Ha-Neul a női főszereplő. A hölgy néhány évvel korábban, amikor a mainál jóval magasabb színvonalú alkotások kerültek ki a koreai stúdiókból, több jópofa vígjáték főszereplője volt, így kiváncsi voltam, mit nyújt most, 2008-ban egy jóval komolyabb hangvételű darabban.

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Az elsőfilmes Park Hyeon-jin romantikus drámája ott startol, ahol a műfaj kliséi szerint már réges régen véget kellett volna érnie. A legtöbb melodráma ugyanis a két, általában magányos főhős lassú és előre látható egymásra találását helyezi középpontba, Park azonban a címből is kitalálhatóan egy olyan pár mindennapi problémáit mutatja be, akik immáron 6 éve együtt vannak. Ekkorra bizony a kezdeti romantikus hevület már a régmúlt homályába veszett, egyre nehezebben tolerálják egymás hibáit, sőt, új kalandok is képbe kerülnek. De vajon élhet-e a páros egymás nélkül? Együtt át tudják-e vészelni a kapcsolatuk nehézségeit? Más irányból megközelítve a dolgot, ki mernek-e lépni a 6 éve megszokott életük kerékvágásából?

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Mindebből következően ez tehát egy vérbeli lélektani dráma, sokkal inkább „népnevelő” célzattal, mintsem szirupos romantikával. A párocska szép fokozatosan szembesül azzal, hogy eddigi életük sehova sem vezet, azonban ahogy az lenni szokott, képtelenek nyíltan beszélgetni egymással, a legkisebb apróságokon is felidegesítik magukat, továbbá a mindkettejük életében feltűnő újdonság miatt a könnyebbik utat választják. Vagy mégsem? Ezt a vívódást mutatja be a rendező meglehetősen mélyrehatóan, hosszasan és talán egy kicsit túlságosan is bő lére eresztve.

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Talán az a film legnagyobb erénye, hogy realista marad az elejétől a végéig, a történtek úgy vannak egymásra építve, ahogyan a valóságban is előfordulhatnak. Teljességgel hiányoznak a szentimentális, a nézőt hatásvadász módon megríkatni kívánó pillanatok éppúgy, mint a meghatónak szánt, sziruposan rózsaszín összeborulások. Mindkét főszereplő karakter tökéletesen emberi, a maguk gyengeségeivel és hibáival, valamint büszkeségével együtt. Ugyanígy jól eltaláltak a mellékszereplők, akik szintén nincsenek kisarkítva (pl. a legjobb barát is ad rossz tanácsot, vagy éppen csak tovább húzza az amúgy is feszült hangulatot).

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


A színészi játék elsőosztályú, mindkét főszereplő sokat ad hozzá a történet átélhetőségéhez. A My Tutor Friend-ben és a Too Beautiful To Lie-ban bolondozó Kim Ha-Neul bizonyítja, hogy remek színésznővé érett, komoly szerepben is megállja a helyét, ráadásul 30 évesen sem vesztett semmit korábbi, kicsit kislányos imázsából. Nagy kár, hogy ritkán foglalkoztatják! A viszonylag tapasztalatlan Yun Gye-Sang is jól játszik, akárcsak a többi, gyakorlatilag ismeretlen színész.

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Mindezekkel együtt is ez bizony egy igazi rétegfilm, amit csak a melodrámák és a párkapcsolatok problémáit boncolgató alkotások rajongói fognak tudni csak értékelni. A komótos, ráérős történetmesélés, a hatásvadászatot kerülő, realista nézőpont és a visszafogott színészi alakítások miatt a sztori kicsit unalmasnak hathat, ám a hitelesség bőségesen ellensúlyozza mindezt. Aki szereti a műfajt, annak mindenképpen érdemes rászánnia az időt!

iMDB


Előzetes

Hozzászólások   

#5 halas 2008-08-19 21:44
szerintem ez a mai koreai filmfelhozatalb an jól sikerult. es szamomra inkabb vicces volt mint dramai.
a masik jol sikerult film a tale of the legendary libido, bar ez jobban tetszett.
talan elindul valami fejlodes :-)
#4 YEZy 2008-08-18 20:57
Koreában biztos gyorsabban telik az idő... 8)
#3 Guest 2008-08-18 20:38
Biztos szökőév volt. :P
#2 fea 2008-08-18 19:53
Én úgy tudom, hogy a párkapcsolatokb an 7 évente következnek be krízisek. Hol van itt a hitelesség?? :-)
#1 Guest 2008-08-18 18:04
Kellemes meglepetés volt számomra, nekem is tetszett a visszafogott, életszerű megközelítés, de valóban túl hosszú.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Loving You (Mo mei san taam) (1995)

Loving You (Mo mei san taam) (1995)

Loving You (Mo mei san taam) (1995)iMDBAz utóbbi idők egyik leghíresebb hongkongi rendező-színész párosa minden valószínűség szerint Johnny To és Lau Ching-Wan kettőse. Olyan nagyszerű filmeket készítettek együtt, mint az A Hero Never Dies, a...

Lost and Found (Tian ya hai jiao) (1996)

Lost and Found (Tian ya hai jiao) (1996)

A film Chai Lam (Kelly Chen), egy beteg lány történetét mutatja be, aki találkozik egy félig skót tengerésszel, bizonyos Ted-del (Michael Wong), valamint egy kissé bogaras, mongol származású emberrel, Mr. Worm-mal (Takeshi Kaneshiro) és mindkét...

Green Snake (Ching Se) (1993)

Green Snake (Ching Se) (1993)

Ez a film egy réges régi kínai népmese Tsui Hark által megálmodott wuxia változata. Két nőnemű kígyódémon, névszerint Zöld és Fehér „lejönnek” az emberek világába, hogy a többszáz éve gyakorolt tudományukat kipróbálják a földi halandókon....

Suicide Club (Jisatsu Saakuru) (2002)

Suicide Club (Jisatsu Saakuru) (2002)

Szokványos japán hétköznap, zsúfolt tömeg áll a peronon hazafelé tartva, ki munkából, ki iskolából. Egyszercsak egy csapat iskoláslány láncot alkotva a peron szélére áll, és nevetgélve a vonat elé vetik magukat. Az ügy kivizsgálását egy...