belépés∆

Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008)

Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008)

 

Amint jelentősebb költségvetéssel gazdálkodhat egy koreai stáb, biztosak lehetünk benne, hogy a végeredmény egy kommersz, középszerű és gyorsan felejthető film lesz. A tisztes iparosmunka ugyan anyagilag kifizetődő, a Once Upon a Time vetítésének első hónapjában rögtön másfél millió mozijegy kelt el. A II. világháború végnapjaiban, a japán gyarmati uralom utolsó óráiban játszódó kalandfilmben van minden. Ókori, öklömnyi gyémánt, stílusos titkosügynök, álruhás tolvajként működő dizőz, humorforrásnak szánt két idióta, heroikus küzdelem, hazaszeretet, kollaboránsok és ellenállók. Csak egy valami hiányzik: a kaland.

Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008)Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008)

 

Már a roppant eredeti cím is sokat sejtet, a poszterről nem is beszélve - az ember szinte látja, amint belép egy oldalajtón ostorát pattogtatva Indiana Jones. Amíg feltűnésére várunk, addig két esetlen, inkognitóban tevékenykedő partizán akciózásán kellene szórakoznunk, de pont ezen a részen csúsztak el a készítők. Ha ebből a kettőből lenne lényegesen kevesebb, akcióból pedig valamivel több, akkor semmi baj nem lenne a filmmel. Mert maga a korszak izgalmas. A korszak, amikor a japánok voltak az urak Koreában. Hivatalos nyelvvé a japánt tették, és a fontosabb pozíciókat a szigetországból érkezett echte japánok töltötték be. A koreaiak harmadrangú állampolgárok voltak hazájukban, az elsők értelemszerűen a japánok, míg másodrangúak azok a koreaiak, akik japánosították nevüket, japán szellemben nevelkedtek és feltétel nélkül szolgálják a Császárt. Az érvényesülésnek, rosszabb esetben magának az életben maradásnak egyedüli módja a kollaborálás volt.

 

Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008) Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008)

Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008)Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008)

 

A közepes színvonal magyarázata lehet a rendező, Jeong Yong-ki személye, aki ezen kívül csak három filmet tudhat maga mögött, de abból rögtön kettő a Marrying the Maffia második és harmadik része. Ez már önmagában is beszédes. A két főszereplő sem különösebben erőlteti meg magát, értékelhető színészi teljesítményt egyedül az örök mellékszereplő, Kim Su-hyeon nyújt a japán szellemben nevelkedett koreai ezredes személyében. Na meg persze a két idióta, akik teljesen hitelesen idióták.

 

Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008) Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) (2008)

 

Az alapvetően akció-vígjátéknak készült mozit áthatja a patriotizmus, amit néhol valóban viccesen tálalnak, de néha olyan ordenáré módon űznek gúnyt belőle, ami már visszatetszést kelt. Nem mintha nem lehetne kifigurázni, inkább az a baj, hogy ezekben a vészterhes, vérzivataros időkben ebben a bazári formában ízléstelennek hat. Jobban illett volna a filmhez a komolyabb hangvétel, vagy ha mégis nevettetni akarnak, akkor tették volna mondjuk Stephen Chow elborult stílusában. Ez a hasraesős, olcsó esztrádműsorokat idéző kivitelezés teszi élvezhetetlenné.
Az egyik felét. Mert tény, hogy a koreaiak profik, szakértelemmel és odafigyeléssel dolgoznak, és bár elrontják az egyik felét, a másik ötven százalék még akár szórakoztatónak is bizonyulhatna. Szigorúan feltételes módban, mert ezeket a jó és rossz elemeket olyan profizmussal rakosgatták egymás mellé, hogy végérvényesen kioltották egymást. A Once Upon a Time nem rossz, de nem is jó. Semmilyen.

 

Eredeti cím: 원스 어폰 어 타임
Alternatív cím: Once Upon a Time in Corea

iMDB
HanCinema

 

(bocs, nem találtam angol feliratos trailert)

 

 


Filmzene: Big Mama - Money...? Honey...?

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

iMDBValószínűleg mindenki tudja, hogy mit várhat egy Stephen Chow filmtől, hiszen legyen bármi is a sztori, mindig kerül bele jó sok (esetenként igencsak fárasztó) poén, legalább egy szerelmi szál és természetesen az elmaradhatatlan kungfu....

Shu Qi

Shu Qi

Shu Qi (舒淇)Shu Qi 1976. április 16-án született Taiwan Taipei városában Lin Li-hui néven, egy meglehetősen szegény család lányaként. Gyerekként nagyon ritkán vehetett magának bármit is. Tizenévesen tíznél több alkalommal menekült el otthonról rövidebb-hosszabb időre,...

Heroic Trio 2 - Executioners (Yin doi ho hap juen) (1993)

Heroic Trio 2 - Executioners (Yin doi ho hap juen) (1993)

Heroic Trio 2 – Executioners (Yin doi ho hap juen) (1993) iMDB  

Bohachi Clan of the Forgotten Eight (Bohachi Bushido) (1973)

Bohachi Clan of the Forgotten Eight (Bohachi Bushido) (1973)

  iMDB Eredeti cím: Bohachi BushidoRendező: ISHII TeruoFőszereplők: TANBA Tetsuro; HISIMI Yuriko; IBUKI Gero(1973, 81 perc)Shiro, az öldöklésbe belefáradt bérgyilkos, a piroslámpás negyedben köt ki, ahol a Bohachi klán befogadja. Ők a prostituáltak gazdái, akiknek a törvényük...