belépés∆

My Tutor Friend (Donggabnaegi gwawoehagi) (2003)


My Tutor Friend (Donggabnaegi gwawoehagi) (2003)

iMDB

Az elmúlt hetekben jópár példával illusztráltam, hogy miről ismerhetőek fel könnyedén a „hongkongi gagyi” kategóriába sorolható filmek és a nemrég újranézett koreai romantikus kasszasiker, a My Tutor Friend megtekintése közben egyfolytában olyan érzésem volt, hogyha ezt a filmet Hongkongban forgatják le, valószínűleg elveszett volna az onnan kikerülő „gagyik” tengerében.

My Tutor Friend (Donggabnaegi gwawoehagi) (2003)

A film azonban koreai és szinte mindenütt a stílus alapművei között emlegetik, sőt, előszeretettel ajánlják azoknak, akiknek nagyon tetszett a My Sassy Girl. Nos, ha nagyon akarjuk, lehet némi párhuzamot vonni a két film között, de véleményem szerint sokkal inkább Kim Ha-neul egy évvel későbbi, Too Beautiful To Lie című munkája veheti fel a versenyt Jun Ji-hyun filmjével.

My Tutor Friend (Donggabnaegi gwawoehagi) (2003)

A sztori a szokásos kiindulóponttal kezdődik, azaz összeszedtek két teljesen különböző karaktert, akik eleinte ki nem állhatják egymást és a film végéig szép lassan szövődik közöttük a szerelmi szál. Adott a nagyon gazdag családból származó Ji-hoon, akinek apja valószínűleg nem teljesen tiszta eszközökkel szedte össze a vagyonát, a fiát azonban mindenáron taníttatni akarja, amit Ji-hoon minden létező módon igyekszik kijátszani. A fiú anyja és a fiatal egyetemista lány, Su-wan anyja réges régről ismerik egymást, ennek köszönhetően a rebellis természetű fiú következő „házitanítója” a lány lesz. A tisztelet kivívása azonban óriási bonyodalmakba ütközik...

My Tutor Friend (Donggabnaegi gwawoehagi) (2003)

Akár a kiindulópontot, akár a kissé erőltetett sztorit, akár a nagyon kisarkított karaktereket és az eltúlzott színészi játékot vesszük, ez mind-mind megfelel a „hongkongi gagyinak”. Amiben többet nyújt azoknál, az egyrészt az igényesebb kivitelezés, ami az utóbbi időben amúgy is a koreai film egyik legnagyobb erőssége, valamint a verekedős jelenetek. Ez utóbbiak igen érdekes módon lettek lefilmezve, a már klisévé „lefokozódott” belassítós technika intenzív használata mellett a rendező némi számítógépes effektek használatával is igyekezett látványosabbá tenni őket, arról nem is beszélve, hogy a férfi főszereplő, a szintén jó sok bunyót felvonultató Whasango-ban feltűnt Kwon Sang-woo leginkább ezekben a jelenetekben élhette ki magát.

My Tutor Friend (Donggabnaegi gwawoehagi) (2003)

Igen, a bunyókban, mert egyébként nagyon is életszerűtlen a karaktere, gyakorlatilag a végletek embereként alkották meg a forgatókönyvírók. Amikor „menő”, akkor már-már földöntúlian  ellenállhatatlan, a verekedések során szinte megütni se tudják, a lányok pedig egyemberként olvadoznak utána, ellenben amikor „elesett”, akkor olyan, mint egy kisgyerek. Az apja azt tesz meg vele, amit akar, de a házitanító segítségére is rászorul az egyik bunyó után. Mindkét irányban túlságosan is kisarkították.
A tanító szerepében Kim Ha-neul látható, aki ebben a filmben csillogtatta meg komikusi képességeit először. A karaktert ő is túljátsza, ám már ezúttal is átjön, hogy az arckifejezéseivel milyen jól tud bánni. Ezt a következő filmjében, a Too Beautiful To Lie-ban fejlesztette tökélyre. Szintén jó ötlet volt a készítőktől, hogy nem próbáltak belőle „szupernőt” faragni, ez a „lány a szomszédból” külső sokkal jobban áll neki.

My Tutor Friend (Donggabnaegi gwawoehagi) (2003)

Összességében azonban a film véleményem szerint nem kiemelkedő, hatalmas sikereit a koreai mozikban elsősorban annak köszönhette, hogy Kim Ha-neul arcát a nézők már ismerték a tévéből. Ettől függetlenül egyáltalán nem rossz film, aki képes magát túltenni a habkönnyű romantikus vígjátékok bakijain, illetve aki szerette a „hongkongi gagyi” filmeket, az ezen is nagyszerűen fog szórakozni. Aki pedig a két főszereplőt szeretné ezen a filmen kívül is együtt látni, annak nagyon is ajánlott az Almost Love megtekintése.
 

Hozzászólások   

#5 arnold 2007-12-10 23:37
a My Sassy Girl mellett egy egyik legjobb koreai rom. kom. már rengetegszer láttam, de minden alkalommal ugyanúgy tetszett, mint amikor először láttam! a "második" részeől viszont kár szót ejteni!
#4 kisho 2007-12-10 22:01
halas: Azért nem működik még, mert ugyan a cikk kész van már, de publikálva nincs. Többnyire szoktunk a cikkeknek adni némi időt mielőtt közzétesszük a következőt. De ha láttad a filmet, nyugodtan osztályozd az értékelésnél. ;-)
#3 YEZy 2007-12-10 21:59
Hamarosan menni fog az a link is, csak még nincs publikálva. :-)
#2 halas 2007-12-10 21:45
sziasztok a too beautiful to lie link csak nekem nem megy?
amugy hasonlóan vélekedem erről a filmről, de azért a too beautiful.. az jobban tetszik azért is mert az vidéken játszodik ami szerintem tök rita a koreai filmeknél hirtelen nem is tudok mondani többet
#1 Simon Ágnes 2007-12-10 21:45
Látni nem láttam még a filmet, de szerintem meg fogom, ugyanis semmi sem tud jobban kikapcsolni az egyetemi fejtágítás után, mint egy ilyen gagyi film :D ! Nem kell sokat agyalni a storyn, amúgy is már a páfrány állapotában leledzem estére ...

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Love in Disguise (Lian ai tong gao) (2010)

Love in Disguise (Lian ai tong gao) (2010)

Az elsőfilmes rendező, Wang Lee-hom a legkevésbé sem idol-mozifilmet akart készíteni, ám a legszélesebb közönséget megcélzó romantikus vígjátéka, a Love in Disguise épp személye miatt lett mégis az.

Nemuri Kyoshiro - TV Special 1 (Nemuri Kyoshiro Komu Nisshi) (198…

Nemuri Kyoshiro - TV Special 1 (Nemuri Kyoshiro Komu Nisshi) (1982)

A vöröshajú félvér alakja annak idején új típusú karaktert teremtett a megújulásra váró szamuráj film műfajban. Baljós tekintete, a nyomában járó balszerencse és pusztulás erős ellentétben állt az addigi jótevő harcosok alakjával. Olyan ronin ő,...

Angel (Tenshi) (2006)

Angel (Tenshi) (2006)

Angel (天使) (2006)iMDBEgy napon, amikor éppen egy diszkóban tölti az időt, Kato, a magányos bolti eladó szemei előtt megjelenik egy gyönyörű, fehér ruhás lány és lecsap az éppen megrendelt gin-jére. Kato, miután magához tér a...

Christy Chung Lai-Tai

Christy Chung Lai-Tai

Christy Chung Lai-Tai (鍾麗緹)Li Ti Zhong 1970 szeptember 19-én született a kanadai Montréal-ban. Anyja vietnami, apja kínai származású vietnami, bár egyes vélemények szerint valójában csak kínainak mondta magát. Zhong anyanyelve vietnami, mellette franciául tanult meg,...