belépés∆

Secret Sunshine (2007)

Secret Sunshine (2007)

IMDb

A kamera a szikrázóan kék eget szemléli mozdulatlanul egy autó szélvédője mögül. Egy koszos udvar egyik zuga, slag, cementes zsák, a nap egy foltban süti a földet, megszépítve az egyébként igen siralmas látványt. Ez a két kép foglalja keretbe Lee Chang-dong új filmjét, a Secret Sunshine-t. S hogy mi is történik a kettő között? Azt az utóbbi idők egyik legkomolyabb dél-koreai mozija meséli el nekünk.

Secret Sunshine (2007)

Így felvezetésként a rendezőről elég annyit elmondani, hogy hazája egyik legelismertebb direktora. Korábbi filmjeivel, mint a Green Fish, vagy a Peppermint Candy, rögtön felhívta magára a figyelmet, s legutóbbi, Oasis c. munkájával betört a nemzetközi köztudatba is, miután 11 díjat nyert el vele, ebből négyet Velencében. Ezután röpke kitérőt tett, mint Dél-Korea kulturális és turisztikai minisztere, de hál’ istennek gyorsan otthagyta ezt a posztot, hogy minden erejével a filmezésre tudjon koncentrálni.
 

Secret Sunshine (2007)


Szinopszis. Ez az, ami kemény feladat. A film abszolút nem követ semmilyen megszokott narratívát. Van benne negyven éves családanyáknak szóló TV-dráma, thriller, egyfajta romantika, hittérítő műsor és egzisztenciális tragédia. Egy fiatal anya éppen elvesztett férje szülővárosába költözik, hátha enyhíteni tudja a halálesett okozta kínt. A városka neve Milyang, melynek jelentését a film címében találjuk. Zongoraórákat ad, elkezd beilleszkedni, s egy nem túl határozott udvarlója is akad, egy helyi autószerelő személyében. A poros városka unalmas hangulata már-már a nézőt is elnyomja, mikor hirtelen minden kifordul a sarkából. 

Secret Sunshine (2007)

A Secret Sunshine-ról nem lehet, csak szuperlatívuszokban beszélni. Nem csak koreai, hanem nemzetközi viszonylatban is egy nagyon komoly, valójában szépirodalmi mélységekben glasszáló alkotás. Mind felépítésében, mind mondanivalójában, mind a karakterek kidolgozásában kifogástalan, egyedi, s egyértelműen művészi értékekkel bíró film. Bevállalós, szókimondó és kegyetlen. Kegyetlen, olyan tekintetben, hogy hagyja a nézőt könnyedén azonosulni a szereplőkkel, majd lerántja őket olyan lelki mélységekbe, s fájdalmakba, amihez valójában nincs sok kedvünk, de nem tudjuk annyiban hagyni, és lenyomni a stop gombot. Szintén kegyetlen, mivel a film jelentős részében töményen kapjuk a csöpögős, vasárnapi vallásos showműsorok teológiáját, de még ekkor sem tudunk nemet mondani, és hagyni a filmet a fenébe. Mindezek mellett lebilincsel, magával ragad, és képes észrevétlenné tenni a két és fél órás játékidőt.

Secret Sunshine (2007)

A dél-koreai film jelenleg egyik legnagyobb sztárja, Song Kang-ho, akinek színészi képességeit már többször magasztaltam az Ázsiafilmen, most megmutatta, hogy még mindig tud jobb és jobb lenni, fejlődni. Bár most is azt a vidéki, faragatlan, mamlasz, de emellett nagyon szerethető karaktert alakítja, amit mostanában megszokhattunk tőle, ez mégsem zavaró, hiszen udvariasan maga elé engedi hölgy kollégáját, akié a valós főszerep. Jeon Do-yeon alakítása egyetlen szóval élve: hátborzongató. Egy másikkal: briliáns.

Secret Sunshine (2007)

A Secret Sunshine mellőzi a koreai drámák mézes-mázas, puccparádés, rágógumi világát. Erősen-, bár azért nem hiperrealista alkotás, ami miatt szerintem nem fogunk sokáig beszélni róla, de ne legyen igazam. Tartalmas kikapcsolódás, nem lesz lelkiismeret-furdalásunk, sem bosszúságunk a vele eltöltött idő tekintetében.

 

Hozzászólások   

#6 YEZy 2009-06-23 03:51
Amit a cikk leir, az szóról szóra igaz. Nálam mégis elbukott a film, bár azt hiszem, ez nem a produkció hibája, hanem az enyém. Egész egyszerűen nem hozta azt a természetessége t, amit a hasonló témákat boncolgató japán darabok olyan magától értetődően képesek prezentálni. Ennek legfőbb oka talán a hisztéria és a cikkben is emlitett vak vallásosság, ami szerencsére igencsak megkapja a maga kritikáját. Voltak nagyon jól elkapott részei a filmnek (főleg Song Kang-Ho játéka), de valahogy nekem túl sok volt az a dráma és tragédia, ami a főszereplővel megtörtént. Vigjátékban nem probléma a kisarkitgatás, drámában annál inkább. Ezért aztán egy nehezen nézhető és kinosan hosszú filmélmény volt, bár azt nem mondanám, hogy megbántam, hogy beültem a moziba megnézni.
#5 fea 2007-09-26 18:32
Mi az a bukmark? :D Akkor már inkább bukmárk :-)

Javítottam.
#4 agentcooper 2007-09-26 14:04
Mi az a 'Szinpózis' ? :roll:

(a cikket bukmarkoltam)
#3 Ramiz 2007-09-26 11:19
Köszi! :-)
#2 fea 2007-09-26 00:03
OK! Kishonak pl. nem tetszett, mert szerinte túlzott intenzitással van ábrázolva a nő szenvedése. Csak azt mondta nem szeret fik..., izé, kötözködni... Mondjuk nem egy wanna-be-cult mozi. Nincsenek benne hatásvadász dolgok, viszont tele van egy csomó kínos lelkiséggel. Mármint nem cikin romantikus, csöpögős, vagy drámai, hanem olyan dolgokat mutat be, melyek kínosan hatnak a nézőre (mint pl. a buta, elvakult, felületes, szeressük egymást vallásosság, amivel néha képesek a megbotlott, talajt vesztett emberek becsapni magukat. Nem egy hálás film téma, mégis bevállalta a rendező.) Másrészt a magánéletemben pont ismertem egy hasonló embert, és kísértetisen összecsengett az őrület lefolyása nála a filmbeli nőhöz. Szóval rám nagy hatással volt, de nyílván vannak benne dolgok, amik másokat egyszerűen irritálni fognak. Remélem így már jó.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Iron Sister (Yu Nu) (1999)

Iron Sister (Yu Nu) (1999)

Iron Sister (Yu Nu) (1999) IMDbIron Sister (Qi Shu) egy vadász lánya, aki apjával él egy tanyán és szerelmével, Little Tiger-rel áll házasságkötés előtt. Azonban egy nap apjával a mezőn egy eszméletlen férfit találnak a...

Wicked Priest 3 (Gokuako Bozu Nembutsu Hitokiri Tabi) (1969)

Wicked Priest 3 (Gokuako Bozu Nembutsu Hitokiri Tabi) (1969)

 A LONE WOLF AND CUB sorozat előtt készült WICKED PRIEST filmek minden WAKAYAMA rajongónak keresett cikknek számítanak. Szerencsére egyre-másra előbukkannak az archívumokból.A Meiji korszakban tilos volt a kardviselés, különösen a szerzeteseknek. De Shinkai ezt persze...

Shu Qi

Shu Qi

Shu Qi (舒淇)Shu Qi 1976. április 16-án született Taiwan Taipei városában Lin Li-hui néven, egy meglehetősen szegény család lányaként. Gyerekként nagyon ritkán vehetett magának bármit is. Tizenévesen tíznél több alkalommal menekült el otthonról rövidebb-hosszabb időre,...

The Last Samurai (Okami yo rakujitsu o kire) (1974)

The Last Samurai (Okami yo rakujitsu o kire) (1974)

    iMDB   Rendező: Kenji Misumi Főszereplők: Takahashi Hideki; Ogata Ken; Matsuzaka Keiko (1974; színes; 159 perc) Sughi Toranasuke gyermekként fölöslegesnek érzi magát a családjában és öngyilkos akar lenni. Egy szamuráj megmenti, magához veszi, felneveli és megtanítja a kardforgatásra. Az öreg...