belépés∆

Secret Sunshine (2007)

Secret Sunshine (2007)

IMDb

A kamera a szikrázóan kék eget szemléli mozdulatlanul egy autó szélvédője mögül. Egy koszos udvar egyik zuga, slag, cementes zsák, a nap egy foltban süti a földet, megszépítve az egyébként igen siralmas látványt. Ez a két kép foglalja keretbe Lee Chang-dong új filmjét, a Secret Sunshine-t. S hogy mi is történik a kettő között? Azt az utóbbi idők egyik legkomolyabb dél-koreai mozija meséli el nekünk.

Secret Sunshine (2007)

Így felvezetésként a rendezőről elég annyit elmondani, hogy hazája egyik legelismertebb direktora. Korábbi filmjeivel, mint a Green Fish, vagy a Peppermint Candy, rögtön felhívta magára a figyelmet, s legutóbbi, Oasis c. munkájával betört a nemzetközi köztudatba is, miután 11 díjat nyert el vele, ebből négyet Velencében. Ezután röpke kitérőt tett, mint Dél-Korea kulturális és turisztikai minisztere, de hál’ istennek gyorsan otthagyta ezt a posztot, hogy minden erejével a filmezésre tudjon koncentrálni.
 

Secret Sunshine (2007)


Szinopszis. Ez az, ami kemény feladat. A film abszolút nem követ semmilyen megszokott narratívát. Van benne negyven éves családanyáknak szóló TV-dráma, thriller, egyfajta romantika, hittérítő műsor és egzisztenciális tragédia. Egy fiatal anya éppen elvesztett férje szülővárosába költözik, hátha enyhíteni tudja a halálesett okozta kínt. A városka neve Milyang, melynek jelentését a film címében találjuk. Zongoraórákat ad, elkezd beilleszkedni, s egy nem túl határozott udvarlója is akad, egy helyi autószerelő személyében. A poros városka unalmas hangulata már-már a nézőt is elnyomja, mikor hirtelen minden kifordul a sarkából. 

Secret Sunshine (2007)

A Secret Sunshine-ról nem lehet, csak szuperlatívuszokban beszélni. Nem csak koreai, hanem nemzetközi viszonylatban is egy nagyon komoly, valójában szépirodalmi mélységekben glasszáló alkotás. Mind felépítésében, mind mondanivalójában, mind a karakterek kidolgozásában kifogástalan, egyedi, s egyértelműen művészi értékekkel bíró film. Bevállalós, szókimondó és kegyetlen. Kegyetlen, olyan tekintetben, hogy hagyja a nézőt könnyedén azonosulni a szereplőkkel, majd lerántja őket olyan lelki mélységekbe, s fájdalmakba, amihez valójában nincs sok kedvünk, de nem tudjuk annyiban hagyni, és lenyomni a stop gombot. Szintén kegyetlen, mivel a film jelentős részében töményen kapjuk a csöpögős, vasárnapi vallásos showműsorok teológiáját, de még ekkor sem tudunk nemet mondani, és hagyni a filmet a fenébe. Mindezek mellett lebilincsel, magával ragad, és képes észrevétlenné tenni a két és fél órás játékidőt.

Secret Sunshine (2007)

A dél-koreai film jelenleg egyik legnagyobb sztárja, Song Kang-ho, akinek színészi képességeit már többször magasztaltam az Ázsiafilmen, most megmutatta, hogy még mindig tud jobb és jobb lenni, fejlődni. Bár most is azt a vidéki, faragatlan, mamlasz, de emellett nagyon szerethető karaktert alakítja, amit mostanában megszokhattunk tőle, ez mégsem zavaró, hiszen udvariasan maga elé engedi hölgy kollégáját, akié a valós főszerep. Jeon Do-yeon alakítása egyetlen szóval élve: hátborzongató. Egy másikkal: briliáns.

Secret Sunshine (2007)

A Secret Sunshine mellőzi a koreai drámák mézes-mázas, puccparádés, rágógumi világát. Erősen-, bár azért nem hiperrealista alkotás, ami miatt szerintem nem fogunk sokáig beszélni róla, de ne legyen igazam. Tartalmas kikapcsolódás, nem lesz lelkiismeret-furdalásunk, sem bosszúságunk a vele eltöltött idő tekintetében.

 

Hozzászólások   

#6 YEZy 2009-06-23 03:51
Amit a cikk leir, az szóról szóra igaz. Nálam mégis elbukott a film, bár azt hiszem, ez nem a produkció hibája, hanem az enyém. Egész egyszerűen nem hozta azt a természetessége t, amit a hasonló témákat boncolgató japán darabok olyan magától értetődően képesek prezentálni. Ennek legfőbb oka talán a hisztéria és a cikkben is emlitett vak vallásosság, ami szerencsére igencsak megkapja a maga kritikáját. Voltak nagyon jól elkapott részei a filmnek (főleg Song Kang-Ho játéka), de valahogy nekem túl sok volt az a dráma és tragédia, ami a főszereplővel megtörtént. Vigjátékban nem probléma a kisarkitgatás, drámában annál inkább. Ezért aztán egy nehezen nézhető és kinosan hosszú filmélmény volt, bár azt nem mondanám, hogy megbántam, hogy beültem a moziba megnézni.
#5 fea 2007-09-26 18:32
Mi az a bukmark? :D Akkor már inkább bukmárk :-)

Javítottam.
#4 agentcooper 2007-09-26 14:04
Mi az a 'Szinpózis' ? :roll:

(a cikket bukmarkoltam)
#3 Ramiz 2007-09-26 11:19
Köszi! :-)
#2 fea 2007-09-26 00:03
OK! Kishonak pl. nem tetszett, mert szerinte túlzott intenzitással van ábrázolva a nő szenvedése. Csak azt mondta nem szeret fik..., izé, kötözködni... Mondjuk nem egy wanna-be-cult mozi. Nincsenek benne hatásvadász dolgok, viszont tele van egy csomó kínos lelkiséggel. Mármint nem cikin romantikus, csöpögős, vagy drámai, hanem olyan dolgokat mutat be, melyek kínosan hatnak a nézőre (mint pl. a buta, elvakult, felületes, szeressük egymást vallásosság, amivel néha képesek a megbotlott, talajt vesztett emberek becsapni magukat. Nem egy hálás film téma, mégis bevállalta a rendező.) Másrészt a magánéletemben pont ismertem egy hasonló embert, és kísértetisen összecsengett az őrület lefolyása nála a filmbeli nőhöz. Szóval rám nagy hatással volt, de nyílván vannak benne dolgok, amik másokat egyszerűen irritálni fognak. Remélem így már jó.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Mizoguchi Kenji (1898-1956) - 2. rész

Mizoguchi Kenji (1898-1956) - 2. rész

A vízesés varázsa Tolsztoj Feltámadásának stílusában alkotta meg a rendező A vízesés varázsa (1933) című filmjét, mely Izumi Kyoka múlt századi darabján alapult. Taki no Shiraito játssza azt az akrobatát, aki egy vízi számáról híres vándor...

Zatoichi - On The Road (Zatoichi kenka-tabi) (1963)

Zatoichi - On The Road (Zatoichi kenka-tabi) (1963)

    IMDb Főszereplők: Katsu Shintaro; Fujimura Shiko; Shimada Ryuzo Rendezte: Yasuda Kimiyoshi (1963, 85 perc)  A Zatoichi sorozat elején az alkotók a hagyományos történetfelépítés és a kalandfilm készítés között egyensúlyoztak. Eleinte inkább az első kapott nagyobb hangsúlyt, de lassanként mind...

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

IMDb Rendezte: Sogo IshiiHelyzetkép egy káoszba fulladt jövőbeli városról, melyben az utcán koncertet hallgató, őrjöngő anarchista punk bandák állandó harcot folytatnak a militaristákkal, az öltönyben feszítő yakuzákkal, és természetesen az államhatalmi szervekkel.

Satan's Sword (Daibosatsu Toge) (1960)

Satan's Sword (Daibosatsu Toge) (1960)

    iMDB   Főszereplők: Ichikawa Raizo; Hongo Kojiro; Nakamura Tamao Rendezte: Kenji Misumi (1960, színes, 106 perc) A híres "The Great Buddha Pass" című regény sorozat alapján készült trilógia első része, mely jobban közelít a mű eredeti világához, mint a közismert...