belépés∆

Highway Star (2007)

Highway Star (2007)

iMDB 

 Nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek a „trot” nevű zenei stílus nem mond semmit, legalábbis ebben a hitben életem eddig. A Highway Star c. film kellett hozzá, hogy rádöbbenjek, én ezt a zenét nagyon is jól ismerem, csak a megnevezését fedte előttem homály. Az pedig, hogy a stílus ennyire univerzális jellegű, s Földgolyónk minden szegletében fellelhető, őszinte csodálkozással töltött el.

Highway Star (2007)

Bong Dal-Ho igazi kemény gyerek, amolyan a '80-as évekből itt maradt glam rocker (persze lehet, hogy valami modernebb emo stílust követ, bár szerintem egyre megy), s gyakorló énekes a maga kis garázsbandájában. Haknizásból tartják fenn magukat zenész haverjaival, s a náluk sokkal népszerűbb trot énekesek kísérőzenekaraként lépnek fel esti bárokban. Így esik, hogy Bong-ot felfedezi magának egy elsőre igen neves zenei producernek kinéző alak, akiről persze gyorsan kiderül, hogy közel sem olyan befolyásos ember, s ami még rosszabb, esze ágában sincs hősünk tehetségét a rock-bizniszben kamatoztatni.

 

Highway Star (2007)

 

Természetesen mondanom sem kell, Bong Dal-Ho (Bong Feel néven), a trot zene jeles képviselőjévé válik, s itt végre rá is térhetek, hogy mi is ez a zenei stílus. A trot valójában a legősibb koreai popzene, melynek kevésbé népszerű elnevezése ppongjjak. Eredete a japán megszállástól datálható, s pont emiatt korábban igen sok kritika érte, lévén bizonyos stiláris elemeit tekintve feltűnően hasonlít a japán enka nevezetű stílusra. Ennek ellenére igen nagy sikernek örvendett, s örvend a mai napig, sőt egy-két éve megjelent a trot újhulláma, az un. semi-trot, így fiatal énekesnők, mint Jang Yoon Jeon népszerűsítik tovább a stílust az új generáció tagjai körében.

 Highway Star (2007)

Hogy milyen zene is akkor ez a trot végeredményben? A válasz egyszerű, hisz e stílus nálunk is megtalálható, s igen széles körben elterjedt. A trot egy-az-egyben a '70-es évek táncdalfesztiváljainak örökzöldjeit idézi, olyannyira, hogy például a „Millió, millió, millió rózsaszál” dallama a Cruel Winter Blues c. film egyik jelenetének kísérőzenéje, természetesen koreaiul.

Az egész stílus mind külsőségeivel, mind hangzásvilágával, mind pedig szövegeivel annyira giccses, hogy a jobb érzésű embert komoly kacagásra ösztönzi, s ezt szerették volna meglovagolni a film készítői is. A Bong Feel-t alakító Cha Tae-hyun, akit egyébként a My Sassy Girl férfi főszereplőjeként ismerhettünk meg, remekül illik a szerepbe, naiv, szerencsétlen és buta tekintete pontosan passzol a zenéhez, amit énekel, s ezzel szerez egy-két kellemes percet a nézőknek. Sajnos azonban koreai filmről van szó, tehát nem maradhat ki a szerelem, a dráma és a sírás a filmből, úgyhogy egy ütős komédia helyett ismét egy softos romcomot kapunk, ráadásul a női főszereplő is elég gyengécske. Valójában nem lenne vele semmi baj, de a cuki kis arcocskája csak alaphelyzetben mutat valahogy, s színészi képességei sem az igaziak. Maga a történet is elég sablonos lett, valójában egy tipikus karrier-sztorit követhetünk végig, amit már ezerszer láttunk.

Highway Star (2007)

Nagy kár, hogy feláldozták a filmet a biztos bevétel oltárán, nyugodtan maradhattak volna a trot-os vonulatnál, sokkal szórakoztatóbb, s egyben eredetibb mozit kaphattunk volna. Ettől függetlenül az alkotók igazi, professzionális iparosmunkát végeztek, tehát unatkozni nem unatkozunk, s a nyilvánvaló sablonosságot is elfeledteti a főszereplő kellemes játéka.


 

Hozzászólások   

#1 Guest 2007-05-28 22:45
Jó volt a film és a trot is egy egész jó stílus. A végén vicces volt a trot-rock. :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Daughters of Eve (Silip) (1985)

Daughters of Eve (Silip) (1985)

  Feltételezem, kis hazánkban csak igen kevesek tudnának hirtelenjében akárcsak egyetlen fülöp-szigeteki filmet is említeni, ha esetleg mégis, egészen biztos vagyok benne, hogy a „Manila Exposed” cím ugrana be - legalábbis a távol-keleti...

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

A Yotsuya Kaidan project utolsó darabja. Nehéz volt hozzá használható verziót szerezni, ezért került a sor végére. A téma részletesebb ismertetése már az előző filmeknél megtörtént, így csak a lényegre szorítkozok.

Isola: Persona 13 (Isola: Tajuu jinkaku shojo) (2000)

Isola: Persona 13 (Isola: Tajuu jinkaku shojo) (2000)

 IMDb Rendezte: Toshiyuki Mizutani1995-ben pusztító földrengés rázza meg Japánt. Yukari Kamo (Yoshino Kimura) Kobéba utazik, hogy önkéntesként segédkezzen a földrengés áldozatainak ellátásában.Különleges képességét felhasználva - tudniillik tud olvasni az emberek gondolataiban - igyekszik segíteni embertársain,...

Stephen Chow Shing-Chi

Stephen Chow Shing-Chi

Chiau Shing-Chi 1962 június 22-én született Hongkongban. Egyetlen fiú volt a családban, Bruce Lee rajongójaként nőtt fel és mániákusan szerette a harcművészetet, Bruce Lee stílusát, a wing chun-t tanulta. Karrierje tévés műsorvezetőként kezdődött, a 430...