belépés∆

Highway Star (2007)

Highway Star (2007)

iMDB 

 Nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek a „trot” nevű zenei stílus nem mond semmit, legalábbis ebben a hitben életem eddig. A Highway Star c. film kellett hozzá, hogy rádöbbenjek, én ezt a zenét nagyon is jól ismerem, csak a megnevezését fedte előttem homály. Az pedig, hogy a stílus ennyire univerzális jellegű, s Földgolyónk minden szegletében fellelhető, őszinte csodálkozással töltött el.

Highway Star (2007)

Bong Dal-Ho igazi kemény gyerek, amolyan a '80-as évekből itt maradt glam rocker (persze lehet, hogy valami modernebb emo stílust követ, bár szerintem egyre megy), s gyakorló énekes a maga kis garázsbandájában. Haknizásból tartják fenn magukat zenész haverjaival, s a náluk sokkal népszerűbb trot énekesek kísérőzenekaraként lépnek fel esti bárokban. Így esik, hogy Bong-ot felfedezi magának egy elsőre igen neves zenei producernek kinéző alak, akiről persze gyorsan kiderül, hogy közel sem olyan befolyásos ember, s ami még rosszabb, esze ágában sincs hősünk tehetségét a rock-bizniszben kamatoztatni.

 

Highway Star (2007)

 

Természetesen mondanom sem kell, Bong Dal-Ho (Bong Feel néven), a trot zene jeles képviselőjévé válik, s itt végre rá is térhetek, hogy mi is ez a zenei stílus. A trot valójában a legősibb koreai popzene, melynek kevésbé népszerű elnevezése ppongjjak. Eredete a japán megszállástól datálható, s pont emiatt korábban igen sok kritika érte, lévén bizonyos stiláris elemeit tekintve feltűnően hasonlít a japán enka nevezetű stílusra. Ennek ellenére igen nagy sikernek örvendett, s örvend a mai napig, sőt egy-két éve megjelent a trot újhulláma, az un. semi-trot, így fiatal énekesnők, mint Jang Yoon Jeon népszerűsítik tovább a stílust az új generáció tagjai körében.

 Highway Star (2007)

Hogy milyen zene is akkor ez a trot végeredményben? A válasz egyszerű, hisz e stílus nálunk is megtalálható, s igen széles körben elterjedt. A trot egy-az-egyben a '70-es évek táncdalfesztiváljainak örökzöldjeit idézi, olyannyira, hogy például a „Millió, millió, millió rózsaszál” dallama a Cruel Winter Blues c. film egyik jelenetének kísérőzenéje, természetesen koreaiul.

Az egész stílus mind külsőségeivel, mind hangzásvilágával, mind pedig szövegeivel annyira giccses, hogy a jobb érzésű embert komoly kacagásra ösztönzi, s ezt szerették volna meglovagolni a film készítői is. A Bong Feel-t alakító Cha Tae-hyun, akit egyébként a My Sassy Girl férfi főszereplőjeként ismerhettünk meg, remekül illik a szerepbe, naiv, szerencsétlen és buta tekintete pontosan passzol a zenéhez, amit énekel, s ezzel szerez egy-két kellemes percet a nézőknek. Sajnos azonban koreai filmről van szó, tehát nem maradhat ki a szerelem, a dráma és a sírás a filmből, úgyhogy egy ütős komédia helyett ismét egy softos romcomot kapunk, ráadásul a női főszereplő is elég gyengécske. Valójában nem lenne vele semmi baj, de a cuki kis arcocskája csak alaphelyzetben mutat valahogy, s színészi képességei sem az igaziak. Maga a történet is elég sablonos lett, valójában egy tipikus karrier-sztorit követhetünk végig, amit már ezerszer láttunk.

Highway Star (2007)

Nagy kár, hogy feláldozták a filmet a biztos bevétel oltárán, nyugodtan maradhattak volna a trot-os vonulatnál, sokkal szórakoztatóbb, s egyben eredetibb mozit kaphattunk volna. Ettől függetlenül az alkotók igazi, professzionális iparosmunkát végeztek, tehát unatkozni nem unatkozunk, s a nyilvánvaló sablonosságot is elfeledteti a főszereplő kellemes játéka.


 

Hozzászólások   

#1 Guest 2007-05-28 22:45
Jó volt a film és a trot is egy egész jó stílus. A végén vicces volt a trot-rock. :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)

A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)

EREDETI CÍM: GwoemulRENDEZŐ: Bong Joon-hoFŐSZEREPLŐK: Song Kang-ho, Bae Du-na, Byeon Hie-bongFORGALMAZÓ: Budapest Film (Vadkelet)KIADÁSI ÉV: 2008BESOROLÁS: 16+   A Budapest Film által prezentált Vadkelet sorozat idén megjelent második filmje a Gazdatest. Már túl lehettek a lelkendezésen, hiszen...

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing (郭富城) Aaron Kwok 1965. október 26-án született Hongkongban. Miután leérettségizett, a King Fook Gold & Jewellery nevű cégnél kezdett dolgozni, hogy tapasztalatot szerezzen az üzleti életben, mert apja azt...

The Lowly Ronin - Duel At Dawn (Suronin makaritoru dai nibu akats…

The Lowly Ronin - Duel At Dawn (Suronin makaritoru dai nibu akatsuki no shito) (1982)

Magányos hősünk, a hegyvidéket járó „Tél-tavasz-nyár-ősz” nevű roninunk újra felbukkant, és ismét belekeveredik az események  sűrűjébe. Neki baj, nekünk viszont szerencse, mert  ebből izgalmas történet alakul ki.

Flower and Snake (2004)

Flower and Snake (2004)

iMDB  Takashi Ishii neve legtöbbünknek a Magyarországon is megjelent, Kitano főszereplésével készült Gonin című filmet juttatja eszébe. Pedig Ishii Japánban nem igazán a yakuza filmjeiről híres, műveinek legtöbbje inkább az un. pinku eiga kategóriába...