belépés∆

A Dirty Carnival (Biyeolhan geori) (2006)

A Dirty Carnival (Biyeolhan geori) (2006)

iMDB

A költőből filmrendezővé avanzsált Hoo Ya új filmje, az A Dirty Carnival egyesek szerint egy trilógia második része, de ezt eddig senki nem erősítette meg. Mindenestre azt tény, hogy tényleg vannak benne lényegi hasonlóságok, a baj csak az, hogy nem Hoo előző filmjével, a Once Upon a Time in a High Schoollal kapcsolatban.

Igazi gengszterfilmmel van dolgunk, minden vonatkozásban. Byung-Du fiatal, de nagyon lelkes tagja a helyi bűnszervezetnek. Pár emberével a háta mögött mindent képes megtenni azért, hogy feljebb kerüljön a ranglétrán, és többet keressen. Néha hihetetlenül megalázó, máskor veszélyes és fájdalmas sebekkel járó helyzetekbe keveredik, de valahogy semmi nem akar összejönni neki. Bármennyire szeretné kijárni a „tisztességes”, a szervezet szabályait szem előtt tartó utat, sajnos rá kell jönnie, hogy így nem fog messzire jutni, így hát saját kezébe veszi a dolgok irányítását.

Furcsa, hogy néha egy-egy másolat, utánzat, klón jobban sikerül, mint az eredeti alkotás. Bár nyilván sokan vitáznak majd velem ebben, de szerintem Hoo Ya filmje egyértelműen a nagysikerű A Bittersweet Life tematikáját követi, több lényeges vonásban. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy a film mégis képvisel némi eredetiséget, főleg a megvalósításban. A főszereplőt alakító színész legalább olyan jó, mint korábbi társa, ám egy teljesen más karakter, sőt jellemfejlődése is jóval nagyobb utat jár be. Nála nem a főnökhöz, hanem saját magához való hűség az elsődleges és nem is annyira hidegvérű, hiszen nem bérgyilkos. Ebből kifolyólag azonban emberibb, a néző által könnyebben megfogható karakter, mégpedig annyira, hogy a nem kevés alkalommal adódó kellemetlen pillanatoknál szinte mindig összerándul az ember. Néha egészen olyan, mint a szappanoperáknál, mikor fennhangon próbáljuk utasítgatni a szereplőket, hogy mit tegyenek és mit nem, vagy a horroroknál, mikor eltakarjuk a szemünket félelmünkben. Itt persze szó sincs szellemlányokról, de a történések legalább annyira átélhetőek.

Minden más tekintetben is csak dicsérni lehet a filmet. A történet szép ívet jár be, s bár a vége némileg kiszámítható, mégsem unalmas. A több, mint két órás játékidő alatt végig leköti az embert, nem is kicsit, személy szerint végig a képernyőre voltam tapadva. Az akciójelentekért az a Shim Jae-Myung felelős, kinek munkájával többek között a Die Badben, a Friendben vagy a Typhoonban ismerkedhettünk meg. Ezek közül az A Dirty Carnival leginkább az elsőhöz hasonlító kemény, naturalisztikus, acélcsöves, sashimi-késes verekedések annyira realisztikusak, hogy a már említett könnyű átélhetőség itt is földbe döngöli az embert, a kések hangjától pedig a szőr felállt a hátamon.

Tehát erről a filmről szintén minden elmondható, ami napjaink koreai filmjeiről. Igényes, élvezhető, csak hát már sajnos láttunk ilyet.

Hozzászólások   

#3 Akan 2007-09-30 16:24
Nagyon jó film!
#2 California Max 2007-08-28 03:31
szerintem ez egy remek film, engem is végig odacövekelt a tévéhez.
#1 Guest 2006-10-28 10:36
Nem, ezt nem én fogom fordítani, viszont most láttam, hogy az egyik feliratos oldalon jelezte valaki, hogy nekiállt. ;-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Detective Bureau 2-3 (1963)

Detective Bureau 2-3 (1963)

Seijun Suzuki és Jo Shishido jónéhány remek filmben dolgoztak együtt mint rendező és színész. A Detective Bureau 2-3 a könnyebb darabok egyike.  

From Beijing with Love (Gwok chaan Ling Ling Chat) (1994)

From Beijing with Love (Gwok chaan Ling Ling Chat) (1994)

From Beijing with Love (Gwok chaan Ling Ling Chat) (1994)iMDBStephen Chow filmjei általában nem arról híresek, hogy eltúlzottan durvák, vagy éppen még a hongkongi filmekben megszokottnál is véresebbek. Természetesen van kivétel, mégpedig a már a...

Gojoe Reisenki (2000)

Gojoe Reisenki (2000)

imdb Hatalmas várkozással kezdtem neki e filmnek. Nagy kedvencem, az Electric dragon 80000 V előtt készült egy évvel, s ugyanaz a stáb forgatta: Sogo Ishii, rendező; Asano Tadanobu, Masatohi Nagase, a főszereplők. Bármennyire próbáltam visszafogni magam,...

Revenge (Adauchi) (1964)

Revenge (Adauchi) (1964)

 IMDb  Főszereplők: NAKAMURA Kinnosuke; TANBA Tetsuro; MITA YoshikoRendező: IMAI Tadashi(1964; fekete-fehér; 104 perc)A Tokugawa korszak hosszú békeidőszakát élik a klánok. A szamurájok hétköznapjait belengi az unalom. A semmittevés rossz tanácsadó, ilyenkor könnyen felforrnak az indulatok, mert...