belépés∆

Happy End (1999)

Happy End (1999)

iMDB 

 

Furcsa, de valós kérdéssel foglalkozik ez a film, és furcsa megoldást is ad rá, formavilága pedig abszolút nem illeszkedik a mai koreai mainstream filmgyártás keretei közé.

Sajátosan beteg helyzet, kifordult a világ: a férj (Choi Min-sik – Oldboy, Crying Fist, Sympathy for Lady Vengeance) munkanélküli, a felesége tartja el őt és pár hónapos gyereküket. Napközben otthon ül és szappanoperákat néz, illetve egy antikváriumban olvasgat romantikus regényeket, miközben felesége éppen megcsalja őt.

A férfi-női egyenjogúság egy sajátos helyzetét boncolgatja Ji Woo Chung filmje, mely minden rezdülésében igazi ázsiai embereket mutat be, ellentétben a manapság futószalagon gyártott koreai mozik művies alakjaival. Choi Min-sik ezért a filmért magkapta az Asia-Pacific Film Festivalon a legjobb színész díjat és nem csoda. Hihetetlen, ahogy a két főszereplő ábrázolja a felszín alatt kettejük között megbúvó feszültséget. Egy magyar családban véresre ordítanák torkukat a családtagok, de itt szó sincs ilyesmiről. Csendben ülnek, keveset beszélnek és teljesen kifejezéstelen arccal bámulnak egymásra. Az elhidegülés olyan szintű, hogy a néző is kifejezetten rosszul érzi magát. Pont emiatt igazán nincs drámaiság a filmben, hiszen a férj, mintha csendesen beletörődne sorsába és elfogadná, hogy egy tökéletes vesztes. Munkája nincs, a felesége megcsalja, így csak a gyereknevelés marad neki. De hogy lesz ebből Happy End?

Happy End (1999)

A feleség és a szerető viszonya is nagyon hiteles, szinte csak a szexre épít, amit gyakran igen szabadosan mutat be a rendező. Kell is, hiszen másképp unalmas is lehetne a film a konfliktusok hiánya miatt, illetve meg kell jegyezni, hogy Jeon Do-yeon (Untold Scandal) idomai is megérnek egy misét.

A fényképezés a koreai filmekre jellemzően hagyományosan szép, és a helyszínek, a háztömb, a szobák berendezése nagyot dob ezen.

Aki mostanság velem együtt kezdené elveszteni hitét a koreai filmekben, az feltétlenül nézze meg a Happy Endet. Ezzel túl lehet élni egy darabig.

 

Hozzászólások   

#1 Guest 2006-10-08 17:33
Szeretem azokat a filmeket, ahol művészileg és esztétikailag nagyon is "igazoltak" a szexjelenetek. Így végre nyugodtan lehet nézni őket bármikor. :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)iMDBA 80-as évek második felében készült Hongkongban egy remek horror vígjáték sorozat, ami a Mr. Vampire címet viselte. A négy részes eredeti mellett készültek „nem hivatalos” változatok is belőle,...

Twins - Our Love 6th Anniversary (2007)

Twins - Our Love 6th Anniversary (2007)

Twins – Our Love 6th Anniversary (我們相愛6年) (2007)YesAsiaKorábban már több Twins film kapcsán is megemlítettük, hogy az adott film részben azért is készülhetett el, hogy az egyébként elsődlegesen popsztárként ismert lányokat, valamint az éppen aktuális...

Blood (Buraddo) (2009)

Blood (Buraddo) (2009)

Unalmas vérszívók, isteni Sugimoto Aya!

Nezu no Ban (2006)

Nezu no Ban (2006)

   iMDB  Masashito Tsugawa öreg róka már a japán filmgyártásban. 1956 óta forgat filmeket, azonban nem, mint rendező, hanem mint színész. Vége-hossza nincs a sikeresebbnél sikeresebb produkcióknak, melyekben láthattuk (a legújabbak: Death Note, The Uchoten...