belépés∆

The Opium War (1997)

The Opium War (1997)

iMDB

Rendező: Xie Jin

(1997, 153 perc, Hong Kong)

 1838-ban a Csing császárság kábítószer ellenes kampányt indított Kína szerte, ami a világ első ilyen jellegű fellépése volt. 1840-ben a brit kereskedők védelmében - akik hatalmas hasznot húztak az ópium kereskedelemből - Anglia megindította az első ópium háborút.

1997-ben, amikor Kína visszanyerte a fennhatóságát Hong Kong fölött, a kínaiak  nemzetközi stábbal komoly kiállítású filmet forgattak azokról az eseményekről, amelyek egykoron a sziget elvesztését okozták.

The Opium War (1997)

A történet egy évekkel korábban hajótörést szenvedett, de a britek által megmentett kínai ifjú családjának a  sorsán keresztül mutatja be az eseményeket, aki tolmácsként mindkét fél gondolkodásmódjába betekinthet. Tanúi lehetünk a drogellenes kampány elindulásának, a kínaiak blokádja miatt szenvedő kereskedők nehéz sorsának, megismerjük a brit királyi udvar gondolkodásmódját, míg végül eljutunk a part menti erődök ostromáig, vagyis a tényleges háborús lépésekig.

Az alkotók nem szépítik meg a valóságot. A britek nem gonosz "idegen ördögök", de haszonlesők, akik mit sem törődnek az ópium okozta katasztrófával. A kínai birodalom beleszédült önnön nagyságának hangoztatásába, de a valóságban tisztségviselői korruptak, hadserege visszamaradt a középkorban. Ezen nem segíthet néhány tiszta ember önfeláldozása. Kína a megaláztatáson át jut el a változás kényszeréig.

The Opium War (1997)

Nagy létszámú statisztéria, pazar jelmezek, epikus építkezés jellemzi a filmet. Bepillanthatunk egy rég letűnt kor viszonyaiba, szokásaiba, az ópium barlangoktól a kereskedői kaszt életén át két uralkodói család udvarának életébe. Akcióhalmazt ne várjunk, de korrekt történelem szemléletet látványosan tálalva, azt igen. A film fenntartja a figyelmet, mert olyan világba és életformába ad betekintést, ami csak ritkán jut el az európai nézőkhöz. Ma már alig készülnek ilyen jellegű történelmi filmek. A régi hollywoodi nagyokat idézi számomra. (Kleopátra, Spartacus, Ben Hur)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A pofonok földje - Kung Fu Hustle (2004)

A pofonok földje - Kung Fu Hustle (2004)

  1940-ben Shangai utcáit a kíméletet nem ismerő “baltás banda” uralja. Erőszakosan, és kegyetlenül teszik rá a kezüket mindenre ami még több pénzhez és hatalomhoz juttathatja őket. Csupán a szegénynegyedek lakói élhetnek továbbra is békés (ámde...

Ninja, A Band of Assassins 5 - The Return of "Mist" Sai…

Ninja, A Band of Assassins 5 - The Return of "Mist" Saizo (Zoku kirigakure Saizo) (1964)

  Egy jó sorozat szerzői általában nem szimpla folytatásban szoktak gondolkodni. Így történt ez már 1964-ben is, amikor a Goemon karakterének helyébe lépő Saizo kalandjain törték a fejüket. Ezért aztán nem sok nyugalmat szántak a szuperhősnek.  

The Black Swindler (Eiga: Kurosagi) (2008)

The Black Swindler (Eiga: Kurosagi) (2008)

A Kurosagi rengeteg elemében emlékeztet a Death Note-ra, talán túlságosan is. Ugyanúgy két nagytudású elme párviadala áll a középpontjában, akik ugyanúgy nem tudnak beilleszkedni a társadalomba, ugyanúgy nagy kérdéseket feszegetnek a harc közben, stb. stb....

Godzilla - Final Wars (2004)

Godzilla - Final Wars (2004)

 IMDb Több okból is már rég kíváncsi voltam erre a filmre, de eddig még nem találtam, rendes rippet belőle, de hál' istennek most kijött DVD-n. Az első, amit már többször is mondtam, aki szereti a...