belépés∆

Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)

Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)

 

Szívesen nézek történelmi filmeket, ráadásul a fenti alkotás, - a statisztikák szerint, - nem csak a szakmának, hanem a közönségnek is tetszett, ezért várakozással telve ültem le a fotelba.

A film a kínai Henan tartományban, az 1942-ben pusztító éhínség idején játszódik, és több síkon halad.

Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)

A fő irányvonal azonban a katasztrófa elől északra menekülő Fan mester, a tehetős földesúr és családja -alkalmazottait is beleértve - életét követi nyomon. A mester azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az úton kamat fejében kölcsön ad belőle a rászorulóknak, jelentős mennyiségű élelmiszertartalékot visz magával, ami egy bombatámadás miatt megsemmisül. Emellett a férfi az úton elveszíti fiát, majd menyét, végül feleségét is. Később - a jobb élet reményében, saját kérésére - élelemért cserébe eladja a lányát. Vele marad azonban újszülött unokája, akit saját testével óv. Eközben, távol a katasztrófától, Csungkingban, az USA nagykövetségén Theodor Harold White (Adrian Brody) az amerikai Time tudósítója diplomatákkal együtt köszönti az új esztendőt és Tajvan első emberétől tudomást szerez a katasztrófáról. Útra kel, hogy riportot készítsen, és a misszionárius Megan atya (Tim Robbins) segítségével eléri a menekülteket. A látottak letaglózzák és visszatérése után minden befolyását latba veti az érdekükben. Döbbenten tapasztalja azonban, hogy az ország vezetőit nem érdeklik a történtek. Csang Kaj-seket leköti a KMT és a Nemzeti Hadsereg közötti ellentét, továbbá a mozgolódó japánok. A 30 milliós tartomány sorsára csak látszólag van ideje. Később, a kormány által kiutalt segély iránt azonban élénk érdeklődést tanúsít. Az amúgy is kevés segély egy részét - a kormányzó korábbi ígéretére hivatkozva - magának óhajtja.

Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)

A megrázó történetet kitűnő színészek teszik hitelessé. Engem különösen a Csang Kaj seket alakító (Daoming Chen) játéka nyűgözött le. Élethűen jeleníti meg a politikust, továbbadva azt az erőt, amivel csak azok rendelkeznek, akiknek nincs múltjuk, amit meg kell őrizniük. Ezáltal veszítenivalójuk sincs, így minden erejüket jövőjük felépítésének szentelik. Emiatt érzéketlenek mások gondjaira.

A Li kormányzót alakító (Li Xuejian) is remekelt. Kiválóan formálja meg azt a két tűz között őrlődő, talpig becsületes embert, akin az ostor csattant. Bár a segélyt az ő személyes közbenjárására utalják ki, egy korábbi tréfás ígéretét kihasználva, helyben meg is tizedelik, pedig az egész sem sok.

Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)

Guoli Zhang alakítja Fan mestert, a hagyományokhoz ragaszkodó földesurat, aki nem azért különül el a többiektől, mert nem akar velük lenni, hanem, mert különben egyenlővé tenné őseit a béreseivel.

Wang Ziwen játssza Fan mester lányát, akiben egyszerre van jelen a gyermeki naivitás, - a saját fejadagjáról lemondva kényezteti a macskáját, hogy valamit átmentsen a múltjából - és a sokat szenvedett emberek bölcsessége. Tudja, milyen sors vár rá, ha eladják, ennek dacára saját maga kéri, mert így méltósággal szabadulhat meg a szenvedéstől, amit már nem bír tovább elviselni.

Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)Back to 1942 (Yi Jiu Si Er) (2012)

Sim atyát, a keresztény lelkészt alakító (Hanyu Zhang) a 2009-es (Feng Sheng) óta nagy kedvencem, és most sem okozott csalódást. Jó volt a néha patetikus, a Mindenhatónak élő és az abban csalódó lelkész szerepében, aki képtelen feldolgozni, hogy a menekültek egymás után halnak éhen.

A kitűnő színészi alakítások, a jól felépített történet és az igényes kidolgozás ellenére a filmből mintha hiányozna valami. Talán szerencsésebb lett volna több eredeti felvételt bejátszani, talán több időt szentelhettek volna a háborúnak, akár a menekülés bemutatásának rovására is. Vagy egyszerűen csak túl propaganda-ízű volt, nem tudom. Az bizonyos, hogy bár jó film, nálam mégis elmaradt a katarzis.

imdb

 

Előzetes:

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Adventures of Zatoichi (Zatoichi sekisho yaburi) (1964)

Adventures of Zatoichi (Zatoichi sekisho yaburi) (1964)

  Mindössze két év és már kilenc film. A DAIEI sikersorozata szinte száguldott, Katsu pedig egyre lépkedett felfelé a hírnév különféle fokozatain. De miután a stúdió más produkciói korántsem mindig voltak anyagiak sikeresek, egyre nőtt a...

Love on Sunday (Koi suru nichiyoubi) (2006)

Love on Sunday (Koi suru nichiyoubi) (2006)

  iMDB Minél több filmjét látom, annál inkább nem tudom hová tenni Hiroki Ryuuichi filmrendezőt. Filmjei rendszeres szereplői a különféle filmfesztiváloknak világszerte, nevéhez pedig olyan, nemzetközileg is elismert alkotások fűződnek, mint a Vibrator, vagy éppen a sok...

Flying Dagger (Shen Jing Dao yu Fei Tian Mao) (1993)

Flying Dagger (Shen Jing Dao yu Fei Tian Mao)  (1993)

Flying Dagger (Shen Jing Dao yu Fei Tian Mao) (1993)iMDBA hongkongi wuxia filmek aranykorában, a 80-as és 90-es évek fordulóján szinte futószalagon készítették a természetfeletti képességekkel megáldott harcosok történeteit, így várható volt, hogy előbb-utóbb paródiát...

A szerelem kísértete - Windstruck (2004)

A szerelem kísértete - Windstruck (2004)

Rendezte: Jae-young KwakIMDb Kyung-jin Yeo (Ji-hyun Jun) lelkes, munkáját elrettentő komolysággal végző rendőrtiszt. Myung-woo (Ko Hyuk-jang), a szimpatikus, tisztelettudó tanár némi félreértés miatt áldozatul esik Kyung-jin bűnüldözési mániájának. Mégis összebarátkoznak, és ahogy az lenni szokott:...